x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Locuitorii Deltei nu au prioritate!"

"Locuitorii Deltei nu au prioritate!"

15 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Expertii Academiei Romane fac lumina intr-o noua controversa aparuta in Delta Dunarii. Institutul de Cercetari Juridice al Academiei arata ca populatiei din Delta nu i s-a incalcat dreptul de preemtiune in momentul incheierii contractelor de concesionare.
ALEXANDRU NASTASE

"STRATEGIE". Ieri, la Tulcea, a avut loc o "masa rotunda" la care au fost dezbatute ultimele probleme ale Deltei
Din momentul in care actuala putere i-a pus gand rau guvernatorului Deltei Dunarii, Virgil Munteanu, si a intentionat sa-l schimbe din functie pe motive exclusiv politice, in Rezervatie s-au ridicat cateva voci care sustin ilegalitatea contractelor de concesionare. Galceava s-a iscat in jurul articolului 10 din Legea 82/1993, privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

CONCESIONAREA. Textul de lege in discutie da in competenta Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) "concesionarea, in conditiile legii, a valorificarii resurselor regenerabile terestre si acvatice, precum si utilizarea unor terenuri pentru realizarea de obiective de investitii in zonele valorificabile din punct de vedere economic ale domeniului public de interes national". Se prevede, totodata, ca "populatia locala are drept de preemtiune". Expertii Institutului de Cercetari Juridice ai Acadamiei Romane afirma ca "aceasta din urma precizare reprezinta o inadvertenta in cuprinsul reglementarii". "Preemtiunea constituie un drept de preferinta consacrat, de regula, prin lege (dar care poate proveni si din vointa partilor in raporturi juridice concrete) exclusiv in domeniul contractelor de vanzare-cumparare", se arata in documentul Academiei Romane. Concesionarea unor bunuri ce fac parte din proprietatea publica nu are nimic in comun cu vanzarea sau instrainarea unor bunuri de vreme ce, potrivit Constitutiei, bunurile din proprietatea publica sunt inalienabile. Deci, respectand ceea ce spune legea, acuzatiile si pretentiile ridicate sunt total nefondate.

"PRIORITATE". Daca textul Legii 82 a avut in vedere nu preemtiunea, ci o prioritate la concesionare in favoarea "populatiei locale", expertii precizeaza ca aceasta nu se poate aplica deoarece, potrivit legii, concesionarea se face prin licitatie publica. "Numai in cazul in care licitatia publica nu a condus la desemnarea unui castigator, se poate recurge la procedura de negociere directa, ceea ce Legea 82 nu prevede", se arata in documentul semnat de Academia Romana. Notiunea de "populatie locala" nu are, potrivit expertilor, un continut juridic propriu, care sa fie definit prin lege. Acest fapt nu ingaduie, practic, aplicarea textului, indiferent de intelesul care i s-ar da. Academia Romana concluzioneaza ca, in textul articolului 10 din Legea 82, "prioritatea nu poate fi retinuta". Asadar, toate invocarile acestui drept la preemtiune sunt total neavenite.

DETURNARE DE FONDURI. Exista si pareri care, nedocumentate, pot duce la neintelegeri deosebit de grave pentru evolutia situatiei din Delta Dunarii. Una dintre vocile care au ridicat chestiuni aberante impotriva conducerii ARBDD a fost cea a primarului din Chilia Veche, Georgeta Ciupitu. Aceasta a intrebat, la o dezbatere publica pe tema problemelor Deltei, ce procent din redeventa platita de concesionarul de pe bratul Chilia a fost alocata de ARBDD bugetului local al comunei Chilia Veche. Potrivit Legii concesionarilor, data in 1998 de guvernarea PNTCD-PNL-PD-UDMR, redeventele platite de concesionari intra in bugetul statului. Orice procent din redeventa alocat bugetului local sau altor fonduri reprezinta deturnare de fonduri, infractiune pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Primarul a mai avut o nelamurire: de ce concesionarul din zona Chilia "taie canale aiurea in zona Babina-Cernovca"? Robert Raduta, concesionarul zonei de nord a Deltei, a alocat bani proprii pentru continuarea in zona a planului strategic national de reconstructie ecologica in Delta Dunarii, menit sa reduca efectele distrugatoare ale canalului ucrainean Bistroe. Lucrarile, pentru care nu au mai existat bani de la bugetul de stat, sunt in conformitate cu recomandarile date de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii si de alte institute de proiectari din Romania.

MOTIVE PUERILE GASITE DE PESCARI
Cativa pescari, dar si primari ai localitatilor din Delta invoca faptul ca, la licitatiile publice prin care s-au desemnat concesionarii, populatia locala nu a beneficiat de un asa-numit "drept de preemtiune". Cu alte cuvinte, protestatarii considera ca deltenii ar fi trebuit sa fie primii care sa-si poata alege cate o zona in care sa concesioneze activitatea de pescuit sau de recoltare a stufului. Si asta desi nu erau constituiti in nici un fel de asociatii cu personalitate juridica. Mai mult, potrivit legilor romanesti in vigoare, este ilegal sa se acorde dreptul la preemtiune populatiei locale. Motivele sunt multiple. Jurnalul National va prezinta astazi un document in care expertii Institutului pentru Cercetari Juridice al Academiei Romane demonstreaza fara dubiu ca eventuala acordare a dreptului de preemtiune populatiei locale la momentul organizarii licitatiilor ar fi fost un gest profund ilegal.

PREFECTUL PARTINITOR
In dezbaterea publica organizata luni pentru problemele Deltei Dunarii, prefectul de Tulcea, Chirica Lefter, cel care a condus discutia, a fost partinitor fata de parerile exprimate de cei care au luat cuvantul. Astfel, daca cei care sustineau activitatea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) erau intrerupti de prefect, cei care infierau contractele de concesiune si isi indreptau arcul inspre guvernatorul Virgil Munteanu au fost lasati sa vorbeasca. Asta, cu toate ca pretentiile lor erau ilegale. Influentele politice de la Bucuresti se fac, din pacate, simtite si la Tulcea, astfel ca guvernatorul este nevoit sa lupte cu morile de vant.

NEDUMERIRE
"De ce concesionarul din zona Chilia "taie canale aiurea in zona Babina - Cernovca?""
Georgeta Ciupitu
primar Chilia Veche
×