x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Locuri garantate pentru absolvenţii defavorizaţi. Ministerul Educaţiei vrea să le asigure accesul în facultăţi

Locuri garantate pentru absolvenţii defavorizaţi. Ministerul Educaţiei vrea să le asigure accesul în facultăţi

27 Dec 2011   •   21:00
Locuri garantate pentru absolvenţii defavorizaţi. Ministerul Educaţiei vrea să le asigure accesul în facultăţi

Candidatii proveniti din medii cu risc socio-economic ridicat sau marginalizate din punct de vedere social – absolventi ai liceelor din mediu rural sau din orase cu mai putin de 10.000 de locuitori ar putea beneficia de un numar de locuri bugetate garantate in universitati, in conditiile legii, informeaza Agerpres.

Potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul MECTS, universitatile vor asigura acestor studenti servicii gratuite aferente integrarii lor academice, sociale si culturale in comunitate si vor urmari permanent traseul lor educational.

Proiectul prevede ca studentii, in calitate de "membri cu drepturi depline ai comunitatii universitare si parteneri" in procesul educational, sunt reprezentati in toate forurile consultative, deliberative si executive din cadrul universitatilor intr-o proportie de minim 25%, in conditiile legii.

Totodata, studentii sunt reprezentati in decizia modalitatii de desemnare a rectorului precum si in procesul de desemnare a acestuia indiferent de modalitatea de alegere.

"Institutiile de invatamant superior nu pot conditiona statutul de student reprezentant in functie de performantele academice, prezenta la cursuri, seminarii si laboratoare. Cadrele didactice nu se pot implica in procedurile de alegere a studentilor reprezentanti, indiferent de nivelul de reprezentare. Interventiile se vor sanctiona", precizeaza proiectul de lege.

De asemenea, se prevede in proiect ca studentii nu pot fi sanctionati sau discriminati pentru critica privata sau publica adusa argumentat institutiei de invatamant superior sau pentru exprimarea opiniei personale in acest sens, atunci cand acestia respecta prevederile legislatiei in vigoare.

O alta prevedere a proiectului se refera la posibilitatea ca studentii sa se poata transfera de la o universitate la alta doar pe baza acordului universitatii unde studentul doreste sa studieze, context in care isi va pastra locul bugetat.

Alte drepturi cuprinse in proiectul de act normativ se refera la faptul ca studentii vor beneficia de o reducere de 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, opera, film la alte manifestari culturale si sportive organizate de institutii pu­blice, de dreptul la protectia datelor personale. In ceea ce priveste vo­luntariatul, studentii pot participa la astfel de actiuni pentru care pot primi un numar de credite ce va fi consemnat in suplimentul la diploma de studii.

Plan de scolarizare diminuat
Ministerul Educatiei a elaborat Metodologia pentru fundamentarea cifrei de scolarizare si stabilirea retelei unitatilor de invatamant preuniversitar de stat pentru anul scolar 2012-2013. Astfel, liceele cu promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat din 2011 vor elabora pentru clasa a IX-a un plan de scolarizare diminuat cu cel putin o clasa. Unitatile de invatamant de nivel liceal unice la nivel de localitate, precum si cele care au cate o clasa a IX-a, a X-a, a XI-a si a XII-a sunt exceptate de aceste reglementari. Pentru anul scolar viitor, fiecare inspectorat scolar va realiza un studiu prin care va fundamenta proiectul planului de scolarizare din perspectiva argumentelor pedagogice, psihologice, sociologice si economice. Studiul va urmari analiza posibilitatilor de cuprindere a absolventilor claselor a VIII-a in ciclul inferior al liceului, in functie de oferta educationala. De asemenea, studiul va urmari analiza optiunilor elevilor claselor a VIII-a si a optiunilor absolventilor scolilor de arte si meserii din invatamantul special, promotia 2012, pentru anul de completare (nivelul 2 de calificare), invatamant de zi, in conformitate cu legislatia in vigoare.

×