x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Logica, sacrificată pe altarul societăţii

Logica, sacrificată pe altarul societăţii

de Eugenia Mihalcea    |    16 Mai 2009   •   00:00
Logica, sacrificată pe altarul societăţii
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Elevii care vor intra din toamnă într-a IX-a nu vor mai face Logică. Materia a fost înlocuită de conducerea Ministerului Educaţiei cu disciplina Educaţie pentru societate. O măsură fără logică, care aminteşte de un gest similar făcut înainte de 1989 de comunişti.



"Bună ziua, dragele! Sunteţi singure?" Aşa începe ora de logică la clasa a IX-a G de la Colegiul Naţional "Sfântul Sava" din Capitală. De fiecare dată când intră la clasă, profesorul Grabriel Săndoiu îşi salută fetele. Ştefan, singurul băiat dintr-a IX-a G întârzie la oră aproape de fiecare dată. Atunci când liceanul este deja în bancă în momentul în care se sună, profesorul le spune "Bună ziua, dragilor!".

E o chestiune de logică.
Sunt ultimele cursuri de Logică înainte de vacanţa de vară. Din toamnă nici o clasă de a IX-a nu va mai face vreo oră de Logică, după ce conducerea Ministerului Educaţiei a decis să elimine această disciplină din programa şcolară şi să o înlocuiască cu materia Educaţie pentru societate.

Deşi au existat nenumărate interpelări la minister, profesorii de logică nu au primit nici o explicaţie pentru scoaterea acestei materii din programă. "Am sunat la cabinetul ministrului, unde mi-am spus doleanţele şi mi-au promis că voi fi sunat. De la cabinetul secretarului de stat pentru învăţământul preuniversitar am primit acelaşi răspuns", explică profesorul Gabriel Săndoiu.

"Mă uimeşte faptul că este reiterat un gest pe care regimul comunist l-a făcut gradual", adaugă dascălul, făcând referire la faptul că în perioada comunistă Logica a fost scoasă încetul cu încetul din şcoli, până când a ajuns un simplu capitol în manualul de Psihologie.

"PROFUL E FOARTE MIŞTO!"
În clasă, elevii au început lucrarea de control, după ce, la începutul săptămânii au purtat discuţii pe lucrarea de verificare, pentru a înţelege unde greşesc. Examinarea se face cu caietele deschise pe masă, copiii vorbesc între ei. Nu există noţiunea de copiat la Logică. Testul grilă pe care îl susţin se bazează pe cele predate de-a lungul semestrului şi pe cât a reuşit să înţeleagă fiecare.

Poate şi acesta este unul dintre motivele pentru care "filologii" de la a IX-a G nu înţeleg raţiunea Ministerului Educaţiei de a renunţa la Logică. "Este materia care ne ajută să ne organizăm mai bine, să ne organizăm lecţiile, modul de gândire", spune Alina. Ea explică faptul că de la o oră de Logică a învăţat cum să-şi ia notiţe mai eficient.

"Ajungeam acasă cu pagini întregi scrise. Am învăţat să selectez. Am învăţat că este mai important să înveţi să înţelegi decât să înveţi mecanic", precizează eleva. "La română, la bac, ni se dă un text argumentativ. Şi la asta ne foloseşte Logica", crede Ana Maria. Explicaţia ei este mai complexă, dacă ţinem cont că la utimele teste internaţionale cu privire la înţelegerea unui text la prima vedere, copiii de 15 ani din România s-au situat pe ultimele locuri.

Liceenii de la a IX-a G au semnat petiţia online pentru menţinerea orelor de Logică, pentru că sunt convinşi că aceasta ar putea fi de mare folos colegilor lor mai mici. Dar au făcut-o şi pentru profesor, după cum şopteşte Catinca, o fată creaţă din banca a doua: "Ar mai fi un motiv pentru care ne place Logica. Proful e foarte mişto!".


Cartonaşul roşu pentru scoaterea materiei
Foşti şi actuali elevi ai Colegiului Naţional "Sfântul Sava" din Bucureşti, dar nu numai, au realizat un blog - www.logicaebuna.wordpress.com - pentru a susţine materia eliminată de Ministerul Educaţiei.

Printre alte forme de protest, tinerii îi invită pe toţi cei care sunt de acord cu demersul lor joi, 21 mai, la ora 12:00, în faţa clădirii ministerului pentru a cere reintroducerea disciplinei "Caută o bucată de carton roşu prin casă, sau cumpără de la vreo librărie orice suprafaţă roşie, preferabil de hârtie sau carton, pe care se poate scrie. Pe urmă ia un marker sau un pix sau ce găseşti la îndemână.

Scrie în câteva cuvinte de ce consideri tu că este greşit ca Ministerul Educaţiei să înlocuiască logica din programa de liceu cu o disciplină proaspăt inventată, care va purta numele «educaţie pentru societate»".

×
Subiecte în articol: scoala logica