x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Lotul PNL, in ordine alfabetică la DNA"

"Lotul PNL, in ordine alfabetică la DNA"

de Gabriela Mladin    |    Violeta Fotache    |    26 Sep 2007   •   00:00
"Lotul PNL, in ordine alfabetică la DNA"

"Desfăşurătorul" ultimelor declaraţii ale protagoniştilor scandalului din justiţie sugerează că procurorii DNA au ajuns la Paul Păcuraru, pe urmele lui Dan Morega, care recunoaşte doar că ar fi făcut "presiuni pentru democraţi".


Scandalul din justiţie, cu efecte in funcţionarea Guvernului Tăriceanu, in cazul obţinerii suspendărilor miniştrilor a căror cercetare se cere, a continuat cu dezvăluiri terifiante, de o parte a baricadei, şi incercări de contracarare, de cealaltă parte.
LA TV. Ministrul Justiţiei a anunţat luni seară, intr-o emisiune la Antena 3, că mai mulţi procurori din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-au informat despre "abuzurile care se fac de către DNA". Imediat după ce a cerut revocarea din funcţie a procurorului-şef Doru Florin Ţuluş, procurorul a declanşat "dosariada PNL", căutăndu-i de păcate penale reale ori inchipuite pe miniştrii, prefecţii, primarii liberali, i-ar fi spus ministrului Chiuariu, informatorii supăraţi din DNA. Cele trei nume de miniştri liberali dezvăluite de Chiuariu ca următorii pe "lista penală" - Eugen Nicolăescu, Mihai Voicu şi Varujan Vosganian , alăturate modului in care procurorii DNA au ajuns la ministrul Muncii, Paul Păcuraru, par să susţină ideea că DNA acţionează politic. Şeful DNA, Daniel Morar, a negat insă acest lucru, in direct, la Realitatea TV, spunănd printre altele că procurorii nu cercetează persoane in funcţie de rezonanţa numelui lor sau de poziţia pe care o ocupă.


DE LA MOREGA LA PĂCURARU. Tot la televizor a dezvăluit şi ministrul Muncii, Paul Păcuraru, că ancheta de la DNA are legătură cu colegul de partid Dan Ilie Morega, preşedintele filialei PNL Gorj. Intrebat dacă interesele sale s-au intersectat vreodată cu cele ale lui Ilie Morega, Păcuraru a recunoscut că liderul liberal gorjean ar fi incercat să-i spună pe cine să susţină in anumite funcţii. "M-a rugat să intervin pentru deputatul Manta (Pantelimon, care a trecut de la PD la PNL n.r.), fără ca eu să fac ceva", a explicat Păcuraru, adăugănd că a vorbit cu Morega, dar fără niciun folos pentru cineva. Mai mult, ministrul a recunoscut că era frecvent sunat pentru a face favoruri unor colegi de partid, fără să precizeze explicit dacă a acceptat cererile sau nu. Surse judiciare spun că dosarul deschis de DNA ar putea avea legătură cu propunerile pe care Morega i le făcea lui Păcuraru de a-i angaja fiul, Mihnea Păcuraru, in sistemul universitar din Tărgu-Jiu, el fiind fost profesor la Universitatea "Dimitrie Cantemit" din acest oraş. Morega este el insuşi cercetat de DNA pentru un scandal privind finanţarea PNL, intrucăt ceruse insituţiilor publice din Gorj să cotizeze pentru campania la europarlamentare a partidului. In timpul emisiunii, Păcuraru a insistat că "in legătură cu el există un subiect cu zero bani şi zero interese la mijloc", adăugănd că DNA "aruncă cu o găleată de noroi".


DECLARAŢIE-ŞOC. Liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, recunoaşte şi el că l-a sunat pe ministrul Muncii, de "trei-patru ori" pentru a-i solicita sprijinul in numirea la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a actualului inspector-şef interimar, George Romanescu, dar că nu i-a dat niciodată nici un ban pentru asta. N-a fost mită, spune el, poate doar presiune politică. Pentru democraţi. "L-am sunat pe Păcuraru de trei sau de patru ori şi i-am cerut să mă ajute cu numirea ca interimar a lui George Romanescu la conducerea ITM Gorj. Acest lucru nu inseamnă că este un favor, eu consider o obligaţie, pentru că in această instituţie scandalurile nu se mai opreau. Pănă la organizarea concursului, am considerat că trebuie spartă gaşca din ITM care se scandaliza. Nu am dat nici un ban lui Paul Păcuraru pentru acest lucru şi nici nu am primit de la cineva să-i dau. Pe ministrul Păcuraru nu l-am intălnit in viaţa mea şi nu ştiu despre ce mită vorbesc procurorii DNA. Poate presiuni politice, dar nici acestea nu pot fi pentru că persoana pentru care eu am insistat face parte din Partidul Democrat şi are avizul prefectului, pus in funcţie tot de democraţi", a declarat Morega.


VOICU. Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, spune că acţiunea DNA legată de liberali este o incercare de discreditare a partidului. "Prima observaţie pe care mă simt obligat să o fac este aceea că noi, liberalii, suntem in vizorul DNA in ordine alfabetică. In al doilea rănd, şi cel mai important, este căt se poate de clar că avem de-a face cu o acţine de discreditare politică a PNL-ului", a declarat Voicu. "Le-aş sugera celor de la DNA să facă un lot, ca in 1950, poate le este mai uşor. Şi incă ceva: ultima oară cănd am verificat, trăiam intr-un stat democratic. Sper să nu se fi schimbat ceva intre timp", a conchis ministrul liberal.


NICOLĂESCU. Vicepreşedintele PNL, ministrul Eugen Nicolăescu, spune că nu doreşte să comenteze "nişte prostii", referindu-se la declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, in legătură cu miniştrii care au dosare la DNA. "Nu comentez nişte prostii! Nimic mai mult", a declarat Nicolăescu pentru Mediafax.

Ziua de ieri a trecut fără ca şeful DNA să inainteze vreo nouă solicitare Comisiei speciale de la Cotroceni, insărcinată cu analiza cererilor de declanşare a urmăririi penale a miniştrilor, foşti sau actuali.


Şeful statului face morală

Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat ieri "uimit" de modul in care ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, "inţelege relaţia cu instituţiile pentru care este responsabil". "Atitudinea domnului ministru Chiuariu face deservicii majore Guvernului, Justiţiei şi domniei sale personal, pentru că se decredibilizează. Locul in care se poate credibiliza este la judecător şi nu să se bată, să-şi ţipe nevinovăţia intr-un loc şi moment care nu sunt potrivite, la televizor. Nu văd de ce azi demnitarii nu vor dosarele in instanţă. Judecătorul e singurul care stabileşte vinovăţia sau nevinovăţia, nu procurorul", a pledat şeful statului. Traian Băsescu a mai susţinut că nu ar "risca" şi nu ar "indrăzni" să sugereze vreunui procuror anchetarea cuiva pentru că "mai devreme sau mai tărziu aceste lucruri se află". El afirmă că solicitările DNA nu vizează decăt posibilitatea ca cei vizaţi să dea explicaţii in faţa procurorilor pentru unele "elemente" din dosare, "eventuale fapte pe care procurorul nu le-a putut stabili decăt după ce discută cu ei". "Degradant mi se pare pentru un magistrat să deschidă dosare pe criterii politice. Degradant mi se pare ca procurorii aflaţi in incompatibilitate şi in conflict de interese să incerce să mă discrediteze prin cereri abuzive, după ce am cerut un control la DNA, care arată că situaţia este dezastruoasă", a replicat Chiuariu.

Un nou artificiu de imagine marca Traian Băsescu", a calificat la răndul sau preşedintele PC, Dan Voiculescu, declaraţiile făcute ieri de şeful statului. "Traian Băsescu şi-a dat seama că războiul pe care il poartă DNA cu adversarii preşedintelui riscă să se intoarcă impotriva lui şi a ieşit rapid cu declaraţii liniştitoare", a arătat Dan Voiculescu, ale cărui declaraţii le prezentăm integral. "Preşedintele a ieşit să ne spună să stăm liniştiţi că există judecători şi că dacă ar fi in locul persoanelor cercetate ar cere singur ca dosarele să ajungă in instanţă. Problema cea mai mare şi despre care Traian Băsescu uită să vorbească este că procurorii numiţi de domnia sa au un talent deosebit in a prelungi cercetările şi in a jongla cu dosarele adversarilor politici. Preşedintele face totodată abstracţie şi de circul mediatic care se construieşte in jurul unei persoane care este tărătă de către procurori de căte ori vor aceştia pe treptele Parchetului", a declarat Dan Voiculescu.

Preşedintele PC a insistat că, in opinia sa, singurul perdant al războiului din Justiţie precum şi al acţiunilor recente ale DNA este cetăţeanul. "Cetăţeanul este singurul mare perdant al acestui joc politic. Contribuabilul care plăteşte pentru instituţii ca cea condusă de Daniel Morar şi care primeşte, in loc de rezultate in lupta impotriva corupţiei, un circ in care nu se mai ştie dacă cei acuzaţi chiar sunt vinovaţi sau doar plătesc pentru că nu il plac pe Traian Băsescu. Tot cetăţeanul este cel care pierde şi in situaţia in care guvernarea ţării este permanent sabotată de o mănă de procurori politici", a mai spus Dan Voiculescu.

Preşedintele PC a subliniat că discursul preşedintelui ascunde "o tristă realitate". "Ne aflăm cu toţii intr-o o situţie hilară in care preşedintele Romăniei se dă pe sine ca exemplu de cercetat intr-un dosar care nu poate fi finalizat. Ce nu ne-a spus Traian Băsescu este că faptele pentru care este cercetat se prescriu in scurt timp şi că acesta este de fapt motivul pentru care stă atăt de liniştit. Dacă ar fi cu adevărat corect aşa cum pretinde, Traian Băsescu ar putea să găsească o cale pentru a lămuri suspiciunile care planează asupra sa in acest dosar punăndu-se la dispoziţia Justiţiei", a conchis Dan Voiculescu.

  • Oana Stancu


Chiuariu l-ar scoate pe Băsescu din joc

In plin scandal al solicitărilor de punere sub urmărire penală a mai multor miniştri liberali, ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu (foto), a lansat ieri ideea numirii procurorilor de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), eliminănd astfel rolul preşedintelui in această ecuaţie. Propunerea a fost făcută de Chiuariu la dezbaterea in Comisia juridică a Senatului a unei propuneri legislative a senatorului UDMR Gyorgy Frunda, ce viza modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, in sensul numirii acestora de preşedintele Romăniei, dar la propunerea CSM, şi nu a ministrului Justiţiei, cum prevede legislaţia actuală, după ce a fost modificată de Monica Macovei. "In baza acestui rol de mediator, i-a fost oferit preşedintelui dreptul de a numi in funcţie procurorii şi judecătorii, dar, după cum vedem in practică, preşedinţii aflaţi in funcţie au fost mai puţin preocupaţi de rolul lor de mediatori şi mai mult de cariera lor politică", a comentat Chiuariu.
El s-a pronunţat şi impotriva proiectului lui Frunda, pe considerente similare, arătănd că "e inutil" să diminuezi rolul ministrului Justiţiei in numirea procurorilor dacă apoi se ajunge la preşedinte, care este tot politician. O decizie asupra acestui proiect se va lua insă peste două săptămăni. Pe de altă parte, ministrul Justiţiei a mai propus şi o altă modificare, şi anume revenirea inspecţiei judiciare din subordinea CSM in subordinea ministerului, pentru că nu e normal ca aceia care fac inspecţia să şi sancţioneze.


CSM SE OPUNE VEHEMENT. "Ne opunem vehement ambelor propuneri. Şi asta nu are nici o legătură cu scandalul din zilele astea. Consiliul este consecvent incă din anul 2005, de cănd doamna ministru Monica Macovei a modificat legea şi a preluat din atribuţiile CSM. N-am vrea acum să facem din nou şi mai mulţi paşi inapoi", ne-a declarat ieri vicepreşedintele CSM, magistratul Dan Chiujdea. "De regulă, ministrul Justiţiei este un om politic. Or, in Romănia, cel puţin la acest moment, este bine ca factorul politic să nu aibă nici o influenţă, nici măcar prin numirile in funcţii de la Parchete, pentru ca să nu se repercuteze asupra anchetei", a susţinut Chiujdea. Principiul cu care este consecvent CSM este acela ca intreaga carieră a magistraţilor să se afle exclusiv sub autoritatea Consiliului, care să demareze şi să deruleze toată procedura de numire pentru toate funcţiile de conducere din instanţe şi Parchete. "Consiliul trebuie să fie cel care, după ce stabileşte căştigătorii in urma concursurilor, să propună, ca o chestiune strict formală, preşedintelui ţării numirea in funcţie. Ne opunem categoric ca Inspecţia Judiciară să fie in subordinea Ministerului Justiţiei, indiferent de la cine ar veni propunerea. CSM e cel care trebuie să aibă toate părghiile ca să facă o evaluare permanentă a sistemului judiciar", ne-a declarat vicepreşedintele CSM.
  • Aniela Nine, Violeta Fotache

×