x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lovitură de teatru în cazul Nyírő József: Osemintele scriitorului au fost incinerate!

Lovitură de teatru în cazul Nyírő József: Osemintele scriitorului au fost incinerate!

de Istvan Deak    |    25 Mai 2012   •   19:53
Lovitură de teatru în cazul Nyírő József: Osemintele scriitorului au fost incinerate!

Seful departamentului de comunicare pentru ceremoniile de repatriere si reinhumare a ramasitelor pamantesti ale scriitorului maghiar Nyíro József la Odorheiu-Secuiesc, Lukacs Csaba, a anuntat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu mai exista nici un impediment pentru realizarea ceremoniei de reinhumare. 'Citez din informatiile care apar pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe din Romania: pentru transportul cenusii umane nu este nevoie de autorizatie din partea consulatului, nici de pasaportul de deces.

Osemintele scriitorului Nyíro József au fost incinerate legal, cu acordul si in prezenta unui preot catolic si au beneficiat de o ceremonie catolica, in data de 22 mai, la ora 16:00. Evenimentul a avut loc in localitatea Csömörön si avem documente doveditoare. De asemenea, anuntam ca primarul localitatii Odorheiu-Secuiesc, Bunta Levente, si-a schimbat pozitia si a eliberat certificatul de re\nhumare. Primarul a argumentat ca documentatia depusa de Parlamentul Ungariei este conforma cu legislatia romana, astfel ca sunt intrunite toate conditiile legale pentru a efectua reinhumarea. Ea a putut fi impiedicata doar prin mijloace politice si nu inteleg de ce autoritatile romane au facut uz de ele, cand vorbim de o ceremonie religioasa. Noi vrem sa detensionam situatia in care au ajuns cele doua tari', a spus Lukacs, care a refuzat sa specifice unde se afla cenusa scriitorului in acest moment.

'Va asiguram ca ea va ajunge la timp la locul reinhumarii. Facem apel la autoritatile romane sa nu perturbe pelerinii care merg la ceremonia de la Sumuleu Ciuc. Cenusa nu se afla in masinile lor, ci in inimile lor. In cursul zilei de joi, politistii romani au fost de cinci ori la cimitirul Szent Milos si au cautat osemintele scriitorului. Toate actiunile noastre au loc respectand legile in vigoare in Ungaria si Romania. Din informatiile noastre, politia romana nu dispune de o lege care sa ii permita sa perturbe ceremonia si sa confiste cenusa. Posesia de cenusa umana in Romania este legala, atat timp cat este insotita de acte de provenienta. Cand are loc repatrierea cenusii, sau cand va avea loc, ea va fi insotita permanent de documentele necesare. Noi am comunicat si astazi pe cale diplomatica cu autoritatile romane, speram sa ajungem la un rezultat', a incheiat Lukacs.

Bunta Levente a afirmat ca potrivit informatiilor sale, cenusa scriitorului s-ar afla la capela mortuara a bisericii catolice din localitate, insa atat administratorul capelei, cat si liderul PCM, Szasz Jeno, infirma aceasta informatie, relateaz` Mediafax.

De altfel, Szasz Jeno, care este si presedintele Fundatiei "Pro Odorhei", a declarat corespondentului Mediafax ca "urna cu cenusa se afla la Budapesta si va veni in timp util la Odorheiu Secuiesc, pana duminica, inainte de ceremonie". Bunta a adaugat ca, din informatiile sale, "cenusa se afla in casa mortuara de langa biserica catolica" din Odorheiu Secuiesc. Administratorul capelei mortuare, insa, nu a confirmat existenta urnei cu cenusa lui in cladire. Intrebat daca va participa la reinhumarea lui Nyíro József, primarul municipiului Odorheiu Secuiesc a declarat ca mai "cantareste", intrucat manifestarea "s-a politizat accentuat". "Inca nu stiu, cantaresc, pentru ca s-a politizat accentuat, nu mai este o inmormantare, e un act politic, nu stiu inca daca ma voi duce", a conchis Bunta Levente.

Pe de alta parte, presedintele PCM, Szasz Jeno, a declarat ca situatia juridica a fost clarificata pe cai diplomatice si ca nu exista niciun impediment in vederea reinhumarii. "Urna cu cenusa se afla la Budapesta si va veni in timp util la Odorheiu Secuiesc, pana duminica, inainte de ceremonie, in conformitate cu prevederile de pe site-ul MAE al Romaniei. Ca sa fie clar, acestea spun ca pentru transportul urnelor cu cenusa cremata nu este necesar pasaportul defunctului. Daca au fost diferende politice intre cele doua parti, ele au fost aplanate si acum, in preajma Rusaliilor, este bine ca s-au linistit lucrurile si va avea loc in conditii pasnice aceasta reinhumare", a afirmat el.

Potrivit sursei citate, urna nu va fi adusa cu trenul.

Guvernul s-a opus reinmormantarii poetului maghiar Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autoritatilor romane este ca acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul sa fie onorata, potrivit premierului Victor Ponta. "Inteleg ca fostul Guvern a fost de acord cu inhumarea la Odorheiu Secuiesc, actualul Guvern si-a manifestat in mod clar opozitia la asa ceva din considerente pe care ministrul de Externe le va prezenta in detaliu. Este o personalitate care, din punctul de vedere al autoritatilor romane, avand o activitate care poate fi aflata usor, nu poate sa primeasca onoruri pentru ceva ce, din punctul nostru de vedere, nu este cazul sa fie onorat", a spus Ponta.

Reinmormantarea poetului maghiar Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc va avea loc duminica, intr-un cadru privat, in conformitate cu legislatia romaneasca, organizatorii modificand programul si renuntand la mai multe evenimente in urma dezacordului exprimat de MAE roman, preciza Ambasada Ungariei la Bucuresti.

MAE si-a exprimat dezacordul fata de intentia oficialitatilor ungare de a aduce in Romania ramasitele lui Nyíro József, spre a fi reinhumate in cadrul unui ceremonial desfasurat pe parcursul mai multor zile in Gheorgheni, Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc.

Presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, afirma insa ca "telurile politice" ale lui Nyíro József trebuie separate de activitatea scriitoriceasca a acestuia, subliniind ca el nu a aruncat volumele lui Eliade "pentru simplul motiv ca acesta a facut parte din Garda de Fier".

Directorul Diviziei de Arhive Internationale a Muzeului Holocaustului din Washington DC, Radu Ioanid, declara, pentru Mediafax, ca "inhumarea ceremoniala" a lui Jozsef Nyiro in Romania face parte dintr-o serie mai larga de tentative de "reabilitare" din Ungaria a unor persoane controversate.

Ramasitele poetului maghiar decedat la Madrid in 1953 au fost aduse in Ungaria la initiativa Parlamentului de la Budapesta. La 17 mai, Parlamentul Ungariei ceruse clarificari in legatura cu pozitia Romaniei fata de reinhumarea. "Ungaria doreste sa stie daca pozitia Romaniei sugereaza ca va tolera evenimentul sau va interzice reinhumarea in Odorheiu Secuiesc", declara Laszlo Veress, seful de cabinet al presedintelui Parlamentului de la Budapesta, precizand ca raspunsul Bucurestiului era asteptat pana luni.

Potrivit MAE roman, Nyiro József s-a nascut in 1889, la Jimbor, judetul Brasov, si a decedat in 1953, la Madrid, in Spania, unde a fost inhumat pana de curand. In perioada interbelica a lucrat ca jurnalist la mai multe publicatii de limba maghiara din Transilvania si a publicat mai multe nuvele. In 1941, dupa anexarea Transilvaniei de Nord de catre Ungaria, a fost invitat in calitate de deputat ardelean in Parlamentul de la Budapesta si s-a mutat in capitala ungara. A fost redactor-sef la doua ziare de extrema dreapta ("Magyar Ero" si "Magyar Ünnep").

Dupa lovitura de stat din 15 octombrie 1944 si-a continuat activitatea in Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislatie antisemita. In aceasta calitate, Nyiro József a sustinut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc, precizeaz` MAE rom~n. In 1940 i-a fost acordata distinctia "Coroana Corvin", infiintata de catre Miklos Horthy. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×