x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lovitura lui Constanda

Lovitura lui Constanda

de Monica Andrei Capatos    |    18 Ian 2008   •   00:00
Lovitura lui Constanda

Consilierii municipali au aprobat ieri, ca să scape de daunele de 17 milioane de euro, un schimb care îl face pe Costică Constanda beneficiarul unuia dintre cele mai mari tunuri imobiliare pe banii statului. Beneficiarul tunului va primi 28.500 de metri pătraţi de teren în Satul Francez, plus cele 18 vile şi trei blocuri  construite pe respectiva suprafaţă de teren şi va rămâne şi cu 5.000 de metri pătraţi în Parcul Bordei.


Visul lui Costică Constanda, proprietarul Parcului Bordei, a fost împlinit ieri de consilierii generali ai Capitalei. Cu 32 de voturi pentru şi doar patru abţineri, afaceristul a primit 28.500 de metri pătraţi din Satul Francez, dar a rămas şi cu 5.000 de metri pătraţi din Bordei, teren pe care poate construi fără nici un fel de problemă. Cât priveşte vilele construite din banii bucureştenilor în Satul Francez, acum teoretic în ograda lui Constanda, nu s-a stabilit nimic, urmând să se facă o evaluare despre care nimeni nu ştia ceva concret.


Circ, circ şi iar circ, doar campania electorală se apropie şi aleşii locali trebuie să se dea în spectacol. Şedinţa de ieri de la Primăria Capitalei a devenit penibilă în momentul în care s-a ajuns la proiectul care făcea referire la schimbul de terenuri între Costică Constanda şi Satul Francez. În prima parte, consilierii PNL, prin vocile lui Antonel Tănase şi Ion Oprişan au făcut mare tam-tam acuzându-i pe cei de la PD că fac jocurile afaceristului, că sunt demagogi şi că nu vor să salveze Parcul Bordei. În a doua parte, creierul lor a fost "spălat" şi Antonel Tănase a votat ca un perfect demagog, aşa cum el însuşi s-a autodefinit, pentru proiectul lui Constanda. La fel au făcut şi cei 32 de consilieri prezenţi în sală, excepţie făcând doar cei patru aleşi locali ai Partidului Conservator.


PROPRIETAR NOU. În aceste condiţii, Costică Constanda este de ieri posesorul a 28.000 de metri pătraţi din Satul Francez, care are în administrare 18 vile de lux şi 3 blocuri, şi în plus mai deţine şi 5.000 de metri pătraţi din Parcul Bordei, teren care este la cheremul lui. Astfel, Primăria Capitalei a pierdut cea mai mare parte din Satul Francez, rămânând doar cu un club, zece vile şi un bloc, şi nici n-a reuşit să recupereze toată suprafaţa pe care se întindea Parcul Bordei. Cel mai bine din această afacere a ieşit evident Constanda, care a împuşcat doi iepuri dintr-o dată, rămâne şi cu Satul Francez şi cu o parte din Bordei. Pe lângă el, au avut de câştigat şi consilierii generali, care au scăpat de daunele morale pe care le cerea afaceristul, în valoare de 30 de milioane de euro. Cei care au pierdut cel mai mult au fost şi de data asta bucureştenii, plătitori de impozite, care au pierdut Satul Francez şi nici nu se pot bucura 100% de Parcul Bordei.


Teoretic, Constanda s-a angajat să răscumpere cele 18 vile şi trei blocuri la valoarea la care Primăria Capitalei le-a cumpărat de la AVAS în 2004, şi nu la cea a pieţei. În jur de 7 milioane de euro va avea de plătit afaceristul municipalităţii, prea puţin pentru cât sunt acestea evaluate pe piaţă. În prima şedinţă de consiliu, Parcul Bordei va fi trecut din domeniul privat al statului în cel public. "Va fi elaborat şi introdus pe ordinea de zi un studiu de fezabilitate şi indicatori tehnico-economici pentru zona Bordei, astfel încât s-o transformăm într-un parc pentru oraş", a spus Adriean Videanu, primarul general al Bucureştiului.


AFACERE. Mutarea Satului Francez la municipalitate s-a făcut cu puţin timp înainte ca primarul general, Traian Băsescu, să plece de la Primărie la Cotroceni. În aceeaşi perioadă, adică în 2003, Băsescu a semnat două dispoziţii controversate, prin care i-a atribuit, la schimb, 3,3 hectare de teren pe malul Lacului Floreasca lui Costel Constanda, care cumpărase dreptul de moştenire de la Lincaru, proprietarii de drept ai terenului pe care se ridicase Satul Francez. Cartierul de lux a fost construit înainte ca Legea 10 să apară, familia Lincaru revendicând terenul abia în 2003. Graba edilului-şef de atunci, actualul preşedinte, a fost suspectă, ulterior ieşind la iveală că Parcul Bordei mai fusese revendicat şi de familia Angelescu, dezvăluire făcută de Jurnalul Naţional încă din vara anului trecut. Cazul a fost imediat acoperit. Prefectura a dat familiei Angelescu cinci terenuri în zone bine cotate ale Capitalei pentru a renunţa la lupta judiciară pentru zona verde, rămasă astfel integral în mâinile lui Costică Constanda.


Procese blocate

Dacă situaţia Parcului Bordei pare să se fi soluţionat pe cale administrativă, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre procesele în care se discută încă soarta acestei zone. Astfel, dosarul prin care fundaţia Eco-Civica a cerut anularea dispoziţiilor date de fostul primar general Traian Băsescu pentru cedarea parcului în schimbul terenului de la Satul Francez s-a împotmolit ieri în probleme de competenţă. Judecătoria Sectorului 1 a considerat că nu poate finaliza acest dosar şi a trimis cazul la Tribunalul Bucureşti, instanţă care deja spusese că nu este competentă să judece cazul. Situaţia nu va putea fi tranşată decât de Curtea de Apel Bucureşti, instanţa superioară comună, dar procedurile vor dura cel mai probabil câteva luni bune, ne-a declarat ieri avocatul fundaţiei, Mihai Florea.
  • Miruna Pasă Petru




×