x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ludovic Orban: Riscul de infectare va crește. Totul depinde de responsabilitatea cetățenilor

Ludovic Orban: Riscul de infectare va crește. Totul depinde de responsabilitatea cetățenilor

14 Mai 2020   •   21:35
Ludovic Orban: Riscul de infectare va crește. Totul depinde de responsabilitatea cetățenilor
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Premierul Ludovic Orban a spus, joi seara, că „este clar că riscul de infectare va crește”, odată cu ridicarea restricțiilor impuse prin starea de urgență, afirmând că responsabilitatea va aparține în mai mare măsură cetățenilor.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a întrunit, joi seara, pentru prima dată, sub conducerea premierului Ludovic Orban.

„Am luat decizia de a convoca CNSU pentru a decreta starea de alertă începând de mâine de la ora 00.00. (...) Cred că este prima dată când se declarată stare de alertă în România. Ca atare, vom face față unei situații noi și va trebui să ne comportăm reponsabil, pentru a aplica toate măsurile necesare pe perioada stării de alertă astfel încât să limităm răspândirea virusului și de o asigurare a unei treceri spre normalitatea pe care o așteptăm.”, a afirmat prim-ministrul.

Sursa citată a adăugat că se vor ridica o serie de restricții, odată cu instituirea stării de alertă.

„În ultima săptămână a existat o tendință de reducere a numărului de persoane infectate, o reducere a numărului de cazuri active și au existat mai multe zile în care numărul de persoane care s-au vindecat a fost mai mare decât al celor declarate pozitive. (...) Se vor ridica o serie de restricții. Românii vor redobândi libertatea de circulație în interiorul localităților. Deplasarea în afara localităţilor, va fi permisă deplasarea pentru o serie importantă de motive. (...) Vor fi deschise spaţiile comerciale care au ieşire din afară şi spațiile comerciale cu o suprafaţă mai mică de 15.000 mp. Se va relua activitatea în frizerii, coaforuri, a cabinetelor stomatologice, se va relua activitatea spitalelor, se va elimina orice restricţie legată de internări. Orice persoană (...) va beneficia de servicii medicale”, a spus Ludovic Orban, în cadrul ședinței CNSU, de joi seara.

Mai mult, șeful Executivului a spus că se vor relua activităţi sportive, în cantonamente pentru echipele naţionale.

„Numărul de interacţiuni sociale, ocaziile de interacţiune între oameni se vor înmulţi şi acest lucru va presupune o responsabilitate suplimentară din partea cetăţenilor, în comportamentul pe care îl vor avea în mijloacele de transport în comun, în spațiile comerciale, în toate activ în care se vor ridica resticțiile”, a mai spus Ludovic Orban.

România iese, din 15 mai, din starea de urgență. Legea privind starea de alertă intră în vigoare din 18 mai, motiv pentru care a fost necesară acoperirea normelor legislative pentru intervalul 15-18 mai.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban