x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lumina ortodoxiei a scos în stradă mii de credincioşi din Sectorul 2

Lumina ortodoxiei a scos în stradă mii de credincioşi din Sectorul 2

de Mediafax    |    04 Mar 2012   •   09:28
Lumina ortodoxiei a scos în stradă mii de credincioşi din Sectorul 2

Peste 80 de preoti de la cele peste 40 de biserici din sectorul 2 al Capitalei si mii de credinciosi au participat sambata la evenimentul religios "Lumina ortodoxiei", desfasurat in Parcul Gradina Icoanei, procesiunea continuand duminica.

Credinciosi care au participat la procesiunea religioasa de la Gradina Icoanei au avut bucuria de a se inchina la mai multe icoane facatoare de minuni, printre care icoana de la manastirea Neamt, "Trihirusa". Pentru aceasta icoana de mare har, mii de credinciosi au stat ore intregi la coada pentru a saruta sfanta icoana, acestia stand pana tarziu in noapte.

Credinciosii au participat incepand cu ora 16.30, la vecernia de la Biserica Icoanei unde au asistat la slujba, iar cei care nu au incaput in biserica, au putut urmari serviciul religios pe ecranele mari montate in curtea lacasului de cult si in Parcul Gradina Icoanei.

Dupa incheierea vecerniei, soborul celor 80 de preoti si miile de credinciosi au participat la procesiunea cu torte si lumanari aprinse, cantand cantece bisericesti si icoane in maini. Prin gestul lor de-a purta in maini lumanari si faclii, preotii si credinciosii participanti au exemplificat sugestiv evenimentul desfasurat, "Lumina Ortodoxiei". De asemenea, cadre ale Politiei Comunitare ale Primariei Sectorului 2, imbracate in haine de gala, au participat la acest eveniment, ca un onor adus Ortodoxiei, purtand torte aprinse.

in pofida frigului, tot parcul a fost luminat de faclii si lumanari, iar dupa ce s-a terminat procesiunea, credinciosii s-au adunat in fata scenei, unde preotii au tinut predici dedicate evenimentului si au interpretat cantece bisericesti specifice Postului Mare. Credinciosii i-au ascultat cu evlavie pe parintele paroh al Bisericii Icoanei, Ioan Popescu si Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestiului. Cei doi parinti au vorbit despre icoana facatoare de minuni de la manastirea Neamt, despre importanta primei duminici din Postul Pastelui, cand sunt sfintite icoanele, dar si despre necesitatea intaririi credintei prin post, rugaciuni si fapte bune, care aduc bucurie sufletului si ii dau pacea si linistea necesare.

Prezent in mijlocul credinciosilor, asa cum face de cinci ani, de cand a initiat acest eveniment, primarul Neculai Ontanu le-a multumit credinciosilor ca au venit in numar asa de mare si i-a indemnat sa fie o adevarata familie a sectorului 2, intariti in credinta.

Duminica, credinciosii s-au adunat la slujba de la Biserica Icoanei si pentru procesiunea ce va avea loc cu prilejul sfintirii icoanelor.

De la ora 10.00 panã la 12.00 are loc Sfanta Liturghie la Biserica Icoanei (Slujba arhiereasca), intre orele 12.00 - 13.00, credinciosii parohiilor din sectorul 2 si din alte parohii din Bucuresti, care doresc sa participe la eveniment, se deplasazeaza catre Biserica Icoanei.

La ora 13.00, preotii si credinciosii se intalnesc in jurul Parcului Icoanei, apoi se vor incolona in perimetrul strazilor Arthur Verona si Alexandru D. Xenopol.

Intre orele 13.30 - 14.30 va avea loc procesiunea in jurul Parcului Icoanei, ce va fi deschisa de Sfanta Cruce, urmata de toaca, steaguri, Icoanele Mari de la biserici pe baldachin, purtate pe umeri, iar un cor va interpreta cantari bisericesti, specifice momentului.

Intre 14.30 - 14.45 preotii vor spune rugaciunea de sfiintire a icoanelor si Rugaciune pentru tamaduirea celor bolnavi, urmata de cantari psalmice, iar la 15.50, la incheierea festivitatii, participantii vor rosti Marturisirea de credinta - Crezul.

Intitulat "Duminica Ortodoxiei - Icoana, fereastra spre Dumnezeu", importantul eveniment religios este organizat de Protoieria II Capitala cu sprijinul Primariei Sectorului 2 si cu inalta binecuvantare a Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

In acest mod, crestinii ortodocsi din sectorul 2, si nu numai, vor sarbatori cea dintai duminica din Postul Pastelui care este randuita, inca de la 11 martie 843, drept "Duminica a Ortodoxiei", zi in care s-a statornicit cultul sfintelor icoane, cea dintai icoana fiind daruita de insusi Mantuitorul Hristos pentru vindecarea lui Afgar, domnul Edesei.

Icoana este vindecatoare de boli si aducatoare de ploi la vreme de seceta si va fi expusa la Biserica Icoanei pana marti, 6 martie, pentru a permite enoriasilor sa se roage la ea.

×