x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Luptă dramatică pentru putere în România - presa străină scrie la foc continuu despre disputele de la Bucureşti

Luptă dramatică pentru putere în România - presa străină scrie la foc continuu despre disputele de la Bucureşti

de Istvan Deak    |    06 Iul 2012   •   19:33

Presa internationala a continuat sa acorde atentie procedurii de destituire din functie a presedintelui Traian Basescu, principalele agentii de presa relatand joi si vineri acuzatiile lansate de acesta la adresa Guventului si despre mitingurile din Bucuresti.

"Lupta pentru putere in Romania atinge un nivel maxim, premierul efectuand pasi in directia inlaturarii presedintelui", comenteaza Bloomberg in pagina electronica, anuntand de asemenea ca Guvernul schimba legea referendumului, pentru a facilita suspendarea sefului statului. Financiallife noteaza: "Un puci impotriva institutiilor statului roman. In Romania se desfasoara demersurile Parlamentului roman pentru suspendarea presedintelui Basescu. Mai multi lideri ai coalitiei CDU/CSU din Germania, printre care si Michel Stubgen si Gunther Krichbaum, s-au declarat ingrijorati de situatia din Romania'.

Cunoscut drept un critic inversunat al Guvernului Ponta, Norbert Mappes Niedick revine cu o comentariu legat de suspendarea lui Traian Basescu in cotidianul Frankfurter Rundschau: "Parlamentul dribleaza democratia. Romania se afla in fata probei de rezistenta. Ultimele actiuni ale Guvernului Ponta i-au facut si pe adversarii si contestatarii lui Basescu sa protesteze. In clima polarizata din Romania se gaseste cu greu un observator neutru sau o instanta neutra care sa delibereze. Chiar si judecatorii Curtii Constitutionale executa directivele partidelor din partea carora au fost numiti. In 'completul de judecata' raportul este de 5 la 4 in favoarea simpatizantilor lui Basescu. Din 2004, Presedintele Basescu a incalcat in repetate randuri flagrant atributiile constitutionale. La inceputul anului popularitatea lui Basescu atinsese un prag minim. Prin actiunile majoritatii parlamentare, situatia s-ar putea schimba dramatic si Basescu ar putea sa fie salvat de popor pentru a doua oara', scrie Niedick, care si-a plasat articolul si in Berliner Zeitung.

Seful redactiei in limba romana a Deutsche Welle, Robert Schwartz, descrie in termeni duri situatia din Romania. "Ca intr-o republica bananiera. Impulsionata de valul de simpatie, USL si-a fixat ca obiectiv corectarea greselilor guvernarii de dreapta. Regulile democratice dau dreptul unei noi majoritati parlamentare sa schimbe presedintii Parlamentului, insa USL a facut asta cu toate institutiile statului. Uniunea se simte puternica si arata asta. Tanara democratie romana este pe drumul regimului autoritar ucrainean'.

In Frankfurter Allgeimeine Zeitung, Karl Peter Schwartz lanseaza artilerie grea in speranta salvarii regimului Basescu. "Atac si contraatac in Parlament. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a aparat de dusmania parlamentarilor cu un discurs emotional. Este insa neclar daca a fost suficient pentru a scapa la votul de suspendare din plenul Parlamentului', scrie Schwartz. In incheierea articolului, el posteaza un interviu cu fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, care spune, printre altele, ca "neandhertalii nu trebuie loviti cu bata, ci cu armele politice si cu libertatea de exprimare si de a discerne, pe care le punem la dispozitie pentru a riposta la minoritatea baricadata in Parlament'.

Schwabische Zeitung scrie, la randul sau: "Cu toata puterea impotriva presedintelui Basescu. Puterea de la Bucuresti vrea sa il inlature pe Traian Basescu', iar Badische Zeitung: "Romania se afla in fata unei probe de rezistenta dificile. Daca majoritatea parlamentara va reusi sa se impuna, soarta lui Basescu se va decide in cadrul unui referendum'.

La Budapesta, cotidianul Nepszabadsag scrie: "Ecourile orbanizarii Romaniei au ajuns si la Uniunea Europeana', iar

Nepszava: "Premierul Ponta sustine ca Traian Basescu nu este demn pentru functia prezidentiala. Continua lupta pentru putere la Bucuresti'. Pentru Magyar Nemzet, "Disputa Ponta-Basescu se muta in strada. Au reinceput protestele stradale. Ponta a replicat dur la ironiile lui Basescu din Parlament'. Editorialistul Pataky Istvan descrie situatia astfel:' Romania doar de aceea merita amintita ca o democratie, fiindca in Europa s-a folosit de prea multe ori imaginea guvernarii totalitare ca pe un revolver politic, astfel incat notiunea de dictatura si-a pierdut credibilitatea. Uniunea Social- Liberala se indreapta spre o victorie la alegerile din toamna, desi blocheaza democratia. Pe langa actorii principali ai acestei piese balcanice, ranjesc satisfacuti si liderii UDMR. In sfarsit il pot detrona pe Basescu. Presedintele nu se mai afla in postura sa le imparta functii, asa ca n-are decat sa cada! Europa, democratie, interesele maghiare? Sa fim seriosi!', noteaza Pataky.

Magyar Hirlap scrie, sugestiv: "Astazi incep ultimele doua saptamani din mandatul lui Traian Basescu'.

Din Austria, Der Standard anunta: "Continua lupta pentru putere. In ciuda criticilor din tara si din strainatate, coalitia guvernamentala respecta pasii pentru suspendarea presedintelui. Incep protestele de strada. Aproximativ 3.000 de persoane au protestat in favoarea presedintelui in Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara'.

Salzburger Nachrichten vede: "Atac asupra justitiei. Comisia Europeana este ingrijorata de situatia din Romania. Presedintele Basescu ar putea fi inlaturat din functie la initiativa rivalului sau de moarte, premierul Victor Ponta'.

Nachrichten.at subliniaza: "Critici aspre la adresa actiunilor de recolorare a Romaniei. Premierul Ponta si-a asigurat controlul asupra pozitiilor politico-decizionale din Romania. Masurile sale creeaza valuri in spectrul international. Ponta foloseste timpul pana la alegerile din toamna pentru a-si cimenta puterea'.

Presedintele Romaniei, care are un rol mai degraba "ceremonial" a raspuns loviturilor Guvernului care incearca sa il suspende, comenteaza Euronews in pagina electronica. Traian Basescu, acuzat de coalitia de centru-stanga de incalcarea Constitutiei si exercitarea unor presiuni asupra judecatorilor, le-a spus parlamentarilor ca este victima a ceea ce a numit "pariul" Guvernului de a prelua controlul asupra sistemului judiciar si altor institutii ale statului, adauga postul, notand ca amenintarea suspendarii face parte dintr-o confruntare politica mai ampla.

"Democratie sau demagogie?" se intreaba The Economist intr-un comentariu in editia electronica de joi. "Cine spune ca politicienii nu isi merita salariile? Clasa politica a Romaniei poate ca nu este ea prea iubita de popor, dar nimeni nu poate sa-i acuze (pe membrii acesteia) de lipsa de energie si ingeniozitate", subliniaza prestigioasa publicatie. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×