x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator LUPTA ÎMPOTRIVA ÎNCĂLZIRII GLOBALE - PE, contrat de ecologiştii europeni

LUPTA ÎMPOTRIVA ÎNCĂLZIRII GLOBALE - PE, contrat de ecologiştii europeni

de Alexandru Nastase    |    07 Oct 2008   •   00:00
LUPTA ÎMPOTRIVA ÎNCĂLZIRII GLOBALE - PE, contrat de ecologiştii europeni
Sursa foto: Steen Ulrik Johannessen/

Ecologiştii europeni sunt în război deschis cu Parlamentul de la Strasbourg. Motivul? Comitetul de Industrie al Parlamentului European încearcă să submineze Programul European de Comercializare a Emisiilor (ETS) şi să boicoteze obiectivele referitoare la climă pentru anul 2020.



Ecologiştii europeni sunt în război deschis cu Parlamentul de la Strasbourg. Motivul? Comitetul de Industrie al Parlamentului European încearcă să submineze Programul European de Comercializare a Emisiilor (ETS) şi să boicoteze obiectivele referitoare la climă pentru anul 2020.

Cel puţin asta susţin grupurile de protecţia mediului în urma votului din Parlamentul European de la 11 septembrie, cu privire la modul în care ar trebui să opereze piaţa carbonului după 2012. Comitetul a votat pentru amânarea sau chiar evitarea modificărilor planificate de reducere a emisiilor de la 20 la 30%, în cazul în care o înţelegere internaţională în legătură cu clima va avea loc anul viitor.

"UE dă Înapoi!"

"Decizia de astăzi reprezintă o întoarcere de la angajamentele făcute anul trecut de UE. Comitetul de Industrie a pus, în mod evident, interesele economice înaintea inovaţiei şi dezvoltării tehnologice care ar duce la beneficii pe termen lung, cum ar fi crearea de noi locuri de muncă şi a unui sistem energetic mai sigur în Europa", a spus Sanjeev Kumar, expert ETS la Oficiul pentru Politică Europeană al WWF.

ONG-urile de mediu denunţă tentativa Comitetului de a accepta ca anumite industrii mari producătoare de carbon să continue să polueze pe gratis, prin redu­cerea numărului de credite de poluare pe care ar fi obligate să le cumpere. Această decizie nu e susţinută de date clare care să dovedească faptul că ar suferi un dezavantaj economic nejustificat în raport cu alte companii similare din afara UE.

Mai mult, votul ar permite companiilor să aibă acces la şi mai multe credite de poluare din proiecte în ţările în dezvoltare, reducând şi mai mult efortul necesar din partea companiilor pentru a reduce emisiile în cadrul UE.

Votul permite un acces chiar mai mare la creditele externe în raport cu propu­nerea Comisiei, ceea ce înseamnă că reducerile locale obligatorii în interiorul UE se ridică la numai 15%. Restul efortului de reducere a emisiilor poate să se realizeze în cadrul unor proiecte dubioase în afara UE. Nici o constrângere juridică şi nici un criteriu de calitate puternic nu au fost impuse creditelor externe.

"Votul trebuie ignorat"

"Votul slăbeşte eforturile de reducere a emisiilor locale cerute de Europa. Dacă alte ţări dezvoltate ar urma exemplul UE, lumea ar fi pe drumul unei creşteri a mediei temperaturii globale cu cel puţin 3.6°C peste nivelele pre-industriale", a spus Tomas Wyns, expert în ETS al CAN Europe. Comitetul de Industrie a minimizat într-adevăr responsabilitatea Europei în lupta contra periculoasei schimbări climatice. Acesta nu este numai un gest complet iresponsabil, dar mai mult decât atât, rezultatele acestui vot vor pune în pericol credibilitatea UE cu ocazia negocierilor internaţionale referitoare la climă.

Grupurile de protecţia mediului consideră că este crucial pentru Comitetul de Mediu să ignore rezultatul votului dezamăgitor al Comitetului de Industrie. Ele solicită Comitetului de Mediu – care va vota la începutul lui octombrie – să voteze în favoarea unei îmbunătăţiri a eficienţei programului european de co­mercializare a emisiilor.

×
Subiecte în articol: verde!