x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE confirmă că unul dintre cei ucişi în Bolivia este român

MAE confirmă că unul dintre cei ucişi în Bolivia este român

21 Apr 2009   •   00:00

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că a obţinut confirmarea oficială a faptului ca una din persoanele împuşcate în Bolivia, în urma unei acţiuni în forţă a poliţiei locale, are cetăţenie română, precizând că face eforturi pentru repatrierea trupului neînsufleţit, informează Mediafax.

Potrivit MAE, ambasada României de la Lima, care gestioneaza relaţia cu Bolivia, a solicitat încă de la data de 18 aprilie 2009 autorităţilor boliviene clarificări privind circumstanţele în care s-a produs evenimentul. De asemenea, ambasada a solicitat sa fie informată dacă cetăţeanul respectiv a fost înhumat pe plan local sau nu. Până în acest moment, însă, nu a fost primit niciun răspuns oficial privind aceste elemente din partea autorităţilor boliviene.

MAE susţine că Direcţia Generală Afaceri Consulare a MAE este în contact cu familia cetăţeanului român, aflată în Ungaria şi acţionează pentru identificarea soluţiilor în vederea repatrierii corpului neînsufleţit.

Agenţia de presă ungară MTI a relatat, astăzi, că trupul neînsufleţit al cetăţeanului ungaro-român Arpad Magyarosi, ucis în Bolivia, va fi repatriat.

Consulul onorific ungar în La Paz (Bolivia) l-a vizitat luni pe Elod Toaso, un alt cetăţean ungar, arestat pentru colaborare cu teroriştii. Toaso a fost arestat în cursul unei operaţiuni a poliţiei pentru dejucarea unui presupus complot care ar fi vizat asasinarea preşedintelui Evo Morales.

Consulul Miklos Bartos a anunţat că nu se cunosc cu exactitate acuzaţiile la adresa lui Toaso. Investigaţia poliţiei este în curs de derulare.

La rândul său, ministrul ungar de Externe a declarat că nu se ştie clar care a fost implicarea cetăţenilor ungari în incidentele din Bolivia. "Nu putem şti în ce măsură victimele au fost folosite ca mijloace pentru un anumit scop, în ce măsură eventual au fost ţinte ale manevrelor politice interne", explică Peter Balazs. Ambasadorul ungar la Buenos Aires, Matyas Jozsa, a anunţat că se va deplasa marţi în Bolivia.

Cetăţeanul ungaro-croat-bolivian Eduardo Rozsa Flores, cel ungaro-român Arpad Magyarosi şi irlandezul Michael Martin Dwyer au fost împuşcaţi mortal pentru presupusa implicare în lovitura de stat. Flores a fost înmormântat vineri la Santa Cruz, iar corpul lui Magyarosi va fi adus acasă, precizează MTI.

×
Subiecte în articol: observator bolivia