x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE confirmă eliberarea ostaticului român din Algeria

MAE confirmă eliberarea ostaticului român din Algeria

18 Ian 2013   •   20:46
MAE confirmă eliberarea ostaticului român din Algeria

MAE confirmă eliberarea cetăţeanului român în legătură cu care au existat informaţii potrivit cărora a fost ostatic în Algeria. Acesta se află în prezent în custodia Ambasadei României la Alger, starea sa de sănătate fiind bună.

 
"La acest moment, Ministerul Afacerilor Externe confirmă eliberarea cetăţeanului român în legătură cu care au existat anterior informaţii neverificate, vehiculate în mass-media. Menţionăm că cetăţeanul român aflat în complexul In Amenas a reuşit să contacteze misiunea diplomatică română, prin intermediul unui telefon mobil, în timpul evenimentelor dramatice declanşate de atacul terorist. Cetăţeanul român a fost asistat cu privire la conduita de urmat, aspect ce a făcut posibilă salvarea vieţii sale", se arată într-un comunicat transmis vineri de MAE.
 
Ministerul Afacerilor Externe confirmă că cetăţeanul se află în prezent în custodia Ambasadei României la Alger. "Acesta se află într-o stare bună de sănătate", se arată în comunicat.
 
MAE reaminteşte că în cadrul Ministerului a fost constituit un grup inter-instituţional ce va funcţiona cu activitate permanentă până la soluţionarea crizei. "Instituţiile implicate depun toate eforturile şi întreprind măsurile specifice ce se impun pentru clarificarea deplină a situaţiei", se arată în comunicat.
 
Ministrul Titus Corlăţean a dispus detaşarea de urgenţă la Alger a doi consuli din Centrala MAE, care au ajuns la destinaţie în cursul acestei după-amiezi, pentru a acorda asistenţă consulară suplimentară, mai informează ministerul.
 
în seara zilei de 18 ianuarie, ministrul Titus Corlăţean a avut o convorbire telefonică cu omologul său algerian, Mourad Medelci, în legătură cu evenimentele dramatice care sunt în curs de derulare, în complexul din localitatea In Amenas. Convorbirea telefonică a avut loc la finalul reuniunii Celulei de criză organizată de autoritățile algeriene, cu participarea principalilor responsabili instituționali din statul algerian.
 
Ministrul algerian l-a informat pe omologul român în legătură cu stadiul operațiunilor de eliberare şi respectiv de eliminare a grupării teroriste implicate în luarea de ostatici.
 
La finalul convorbirii telefonice dintre şefii diplomațiilor română şi algeriană, cei doi demnitari au convenit menținerea contactului direct, ministrul algerian dând asigurări că va transmite informații confirmate despre evoluțiile din teren.
 
Compania niponă JGC, care are activităţi în complexul de exploatare a gazelor In Amenas (estul Algeriei), a comunicat vineri că a luat legătura cu trei dintre cei 78 de angajaţi din Algeria. Este vorba de un român şi doi filipinezi care, conform companiei nipone, sunt în siguranţă.
 
Compania JGC nu avea informaţii despre restul de 75 de angajaţi, dintre care 17 sunt japonezi.
 

×
Subiecte în articol: ostatic roman algeria