x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE informează cu privire la o linie telefonică suplimentară dedicată cetățenilor români din străinătate

MAE informează cu privire la o linie telefonică suplimentară dedicată cetățenilor români din străinătate

17 Mar 2020   •   10:58
MAE informează cu privire la o linie telefonică suplimentară dedicată cetățenilor români din străinătate

MAE anunță că, începând de astăzi, 17 martie, se asigură o linie telefonică suplimentară ce poate fi apelată de către cetățenii români din străinătate care se confruntă cu situații dificile, în vederea identificării de soluții pentru revenirea în țară.

Astfel, MAE recomandă cetățenilor români să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul în care se află sau numărul de telefon 00 40 21 431 20 59.

Ministerul Afacerilor Externe informează, prin intermediul unui comunicat de presă, că își îndreaptă eforturile către cetățenii români din străinătate, „în limitele posibilităților reale de acțiune în teren și a competențelor sale”. De asemenea, MAE atrage atenția că, pe măsură ce autoritățile din mai multe state înăspresc măsurile restrictive de tranzit transfrontalier, capacitatea de acțiune se reduce.

Până în prezent, MAE informează că au fost realizare mai multe demersuri pentru facilitarea revenirii în țară a unor cetățeni români care se aflau în străinătate, fie ca turiști, fie în tranzit, fie în situații de urgență medicală și care au fost afectați în mod direct de măsurile adoptate de către statele în care se aflau, statele de tranzit sau de măsura adoptată de autoritățile române privind suspendarea zborurilor înspre și dinspre Italia.

Astfel, de la începutul lunii martie, mai mulți cetățeni români au revenit în România:

- 14 studenți români care se aflau în Cehia în cadrul unui program de schimb de experiență au revenit la București la data de 13 martie.

- 17 cetățeni români aflați în Italia în momentul adoptării de către Guvernul Italian a măsurii carantinei asupra întregului teritoriu al Italiei și suspendarea zborurilor de către autoritățile române înspre și dinspre Italia au revenit în țară pe 13 și 14 martie.

- 22 de cetățeni români aflați în Maroc au revenit în țară în perioada 13-16 martie.

- 16 cetățeni români aflați pe vasul de croazieră Costa Magica și care au revenit în țară în data de 15 martie.

- în aceeași zi, alți 2 cetățeni români care se aflau în Mongolia au revenit în țară.

- 50 de cetățeni români care se aflau pe vasul de croazieră Costa Fortuna acostat în Singapore au revenit în țară la 11, respectiv 16 martie.

- 16 cetățeni români care se aflau pe vasul de croazieră Grand Princess în SUA au revenit în țară pe 12, respectiv 16 martie.

MAE mai informează că din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, urmare a coordonării cu ministrul Afacerilor Externe ceh Tomas Petricek, cu care a avut o discuție telefonică, Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles a făcut demersuri în cursul zilei de ieri pentru un demers coordonat la nivelul UE în vederea repatrierii turiștilor europeni aflați în state din afara Europei.

MAE face apel la cetățenii români de a da dovadă de înțelegere și responsabilitate și de a evalua în mod responsabil oportunitatea călătoriilor în străinătate în acest moment.

×