x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE organizează o întîlnire consultativă pe tema măsurilor privind amprentarea romilor în Italia

MAE organizează o întîlnire consultativă pe tema măsurilor privind amprentarea romilor în Italia

de Nicoleta Craciun    |    11 Iul 2008   •   00:00

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a decis să îi invite la o întîlnire consultativă pe liderii organizaţiilor implicate în campania de protest faţă de măsurile de amprentare a romilor şi a nomazilor din Italia, în care să se discute despre măsurile luate şi acţiunile ce ar putea fi întreprise



Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a decis să îi invite la o întîlnire consultativă pe liderii organizaţiilor implicate în campania de protest faţă de măsurile de amprentare a romilor şi a nomazilor din Italia, în care să se discute despre măsurile luate şi acţiunile ce ar putea fi întreprise.
"În cadrul acestei întîlniri, ministrul Comănescu doreşte să prezinte măsurile întreprinse pîna acum de autorităţile române pentru a promova interesele cetăţenilor români şi să aibă un schimb de opinii privind acţiuni şi măsuri ce ar putea fi întreprinse în continuare, atît la nivelul instituţiilor italiene, cît şi la nivelul societăţii civile", se arată în declaraţia de presă a purtatorului de cuvant al MAE, Cosmin Boiangiu, remisa vineri.    El a ţinut să amintească faptul că, în toată această perioadă, MAE a făcut "demersuri constante şi susţinute" pe lîngă autorităţile italiene şi pe lîngă instituţiile europene pentru ca legislatia privind ordinea publică din Italia şi modul în care acest cadru legal este aplicat să respecte principiile şi reglementarile europene.

Ministrul de Externe Lazăr Comănescu i-a trimis, la 2 iulie, o scrisoare omologului său italian Franco Frattini, prin care a semnalat posibilele aspecte de neconformitate dintre ordonanţele privind situaţia comunităţilor nomade din Italia şi dreptul comunitar, a declarat, joi, purtatorul de cuvînt al MAE.
"În ceea ce priveşte cele mai recente măsuri adoptate de executivul italian – respectiv ordonanţele privind situaţia comunităţilor nomade din unele regiuni din Italia (incluzînd recensămîntul acestora prin prelevarea semnalmentelor), ministrul afacerilor externe a transmis la data de 2 iulie o scrisoare omologului italian, prin care a semnalat posibilele aspecte de neconformitate a acestor măsuri cu dreptul comunitar şi drepturile omului şi a solicitat respectarea cu stricteţe a acestora", preciza Cosmin Boiangiu.


De asemenea, potrivit sursei citate, ambasada României în Italia a trimis scrisori tuturor prefecţilor care trebuie să aplice ordonanţele respective, arătîndu-le preocuparea faţă de posibilele discriminari şi solicitînd garanţii privind respectarea drepturilor cetăţenilor români, inclusiv prin permiterea accesului reprezentanţilor consulatelor României la acţiunile de recenzare. Ambasada are în vedere şi alte măsuri pe aceasta linie, pentru a se asigura de respectarea drepturilor cetăţenilor români recenzaţi.

"Demersuri similare au fost efectuate şi pe lîngă Comisia Europeană, prin intermediul Reprezentanţei Permanente a României la Bruxelles. De asemenea, MAE a pus la dispoziţia membrilor români ai Parlamentului European argumentaţia juridica necesară promovării unei rezoluţii a Parlamentului European pe aceasta temă", a explicat Boiangiu.

Totodata, MAE, în strînsă conlucrare cu MIRA şi Ministerul Justitiei, a adus în atenţia Comisiei Europene reglementările italiene care ridică probleme din punct de vedere al compatibilităţii cu dreptul comunitar.


Una dintre organizatiile care au protestat faţă de măsurile de amprentare din Italia este Salvaţi Copiii. Organizaţia apreciază că iniţiativa autorităţilor italiene de a amprenta copiii români încalcă grav Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, iar înregistrarea etniei şi religiei persoanei amprentate sunt măsuri fără precedent în istoria Europei după al doilea război mondial.

×
Subiecte în articol: observator italia