x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE, precizări privind restricțiile de intrare în Austria: Măsura autoizolării nu se aplică în cazul tranzitului fără oprire

MAE, precizări privind restricțiile de intrare în Austria: Măsura autoizolării nu se aplică în cazul tranzitului fără oprire

08 Iul 2020   •   16:16
MAE, precizări privind restricțiile de intrare în Austria: Măsura autoizolării nu se aplică în cazul tranzitului fără oprire

Ministerul Afacerilor Externe transmite miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, că, potrivit autorităților austriece, măsura autoizolării nu se aplică în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor români pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

De asemenea, măsura autoizolării nu se aplică nici în cazul celor care prezintă un certificat în limba engleză sau germană de testare negativă recentă la COVID-19.

În cadrul comunicatul transmis de MAE se arată că de marți au fost întreprinse, în regim de urgență, demersuri la nivel de ministru al Afacerilor Externe pe lângă omologul austriac - ministrul federal pentru Europa, integrare şi Afaceri Externe, Alexander Schallenberg, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene în MAE român pe lângă omologul austriac - ministrul federal austriac pentru UE şi Constituţie, Karoline Edtstadler, cât şi prin intermediul Ambasadei României la Viena şi Ambasadei Austriei la Bucureşti, pentru a solicita decalarea datei de implementare a acestei măsuri, faţă de intenţia iniţială de aplicare imediat după momentul anunţului, precum şi pentru clarificarea modului de implementare a acestor măsuri.

Mai mult, partea română a subliniat că „ această măsură trebuie să afecteze cât mai puţin contactele directe dintre cele două state, mediul de afaceri şi turismul, ţinând cont şi de proximitatea geografică, dinamica relaţiilor bilaterale, inclusiv în domeniul economic, precum şi de faptul că Austria reprezintă un stat important de tranzit pentru cetăţenii şi transportatorii români''.

Partea română a evidenţiat că Austria este, în prezent, pe lista statelor exceptate de la măsura de carantină, fiind, totodată, una dintre detinațiile pentru care a fost permisă reluarea zborurilor, se mai arată în comunicatul MAE.

Ca urmare a acestor demersuri, partea austriacă a comunicat astăzi că, începând cu data de 9 iulie, ora 00.00, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru infecția cu COVID-19 (PCR, RT), efectuat în ultimele 4 zile, anterior intrării în Austria. În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro. De asemenea, au informat că va exista posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria, în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării.

Partea austriacă a precizat că măsura anunțată are caracter temporar, aceasta urmând a fi revizuită în funcție de evoluțiile epidemiologice.

×
Subiecte în articol: mea austria restricţii