x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mafia romaneasca s-a integrat

Mafia romaneasca s-a integrat

17 Feb 2004   •   00:00

Raportul Europol pe 2003.

Raportul intocmit de Europol pe anul 2003, privind crima organizata si terorismul, recent publicat pe Internet, are referiri consistente la Romania. Conform documentului, tarile balcanice reprezinta o punte de legatura vitala a organizatiilor criminale intre Europa si Orientul Mijlociu.
EDUARD PASCU, ANDREEA CASCAVAL

Europolul este organizatia de implementare a legii europene si vine sa intareasca colaborarea dintre autoritatile competente din statele Uniunii Europene si tarile in curs de aderare, in scopul prevenirii si combaterii terorismului, a traficului ilegal de droguri si a altor forme grave de crima organizata la nivel international. Infiintarea acestei organizatii s-a facut ca urmare a propunerii extinderii Uniunii Europene de la 15 la 25 de membri.

Specialitatea casei - trafic de fiinte umane
Referitor la tara noastra, raportul Europol (ce mai are la baza statistica criminalitatii din anul 2002, investigatiile Interpolului, documentele UE si sursele directe) arata ca, desi Romania nu va intra in Uniunea Europeana inainte de 2007, gruparile de crima organizata sunt extrem de dinamice. Ele sunt implicate la o rata inalta in activitati criminale, care au impact in mai multe state ale UE. Gruparile criminale din Romania sunt implicate in crime financiare si jafuri, falsuri si inselatorii cu carti de credit. De asemenea, sunt angajate in trafic de fiinte umane si emigranti. Sunt specializate pe recrutarea de femei pe care le obliga sa se prostitueze.

Filiera balcanica
Gruparile romanesti de crima organizata sunt implicate si in infractiuni contra proprietatii foarte minutios organizate, descinderi cu violenta, jafuri si trafic de masini furate. Acestea sunt facilitate de comunitatile de romani din statele Uniunii Europene.
Crima organizata din Balcani este in stransa legatura cu gruparile de acelasi gen din statele UE. Turcii, bulgarii, rusii, lituanienii, albanezii, cehii, polonezii si romanii reprezinta pentru UE un pericol foarte mare.

Pacatele vecinilor
Gruparile mafiote din Bulgaria se ocupa in special cu falsul de moneda euro, de carti de credit si de documente de identitate si de calatorie (pasaport) pentru emigrantii ilegali. Este cunoscuta ca o placa turnanta de plasare in UE a emigrantilor din Orientul Mijlociu si Indepartat. Ca si la noi, gruparile criminale din Bulgaria au ca indeletnicire traficul si exploatarea sexuala a femeilor. Invecinarea cu Grecia si Turcia a facut ca traficul de droguri prin aceasta tara sa ia amploare. In mod special este traficata heroina, dar si drogurile sintetice. Nici traficul de masini furate din Occident nu le este strain vecinilor nostri.

Mafia rusa
Criminalitatea din fostele tari sovietice ocupa un capitol important in raportul Europol. Conform acestuia, organizatiile criminale de la estul Romaniei colaboreaza strans cu gruparile similare din Estonia si Lituania, in special pe producerea si traficarea drogurilor. Drogurile sunt produse in Estonia cu precursori importati din Rusia, Belarus si Ucraina. Amfetaminele obtinute sunt destinate pietii nordice. Romania este o tara de tranzit a drogurilor sintetice destinate pietei din Grecia si Turcia. Gruparile criminale ruse raman cele mai puternice. Ele se ocupa in special cu spalarea de bani, extorcari si emigrari ilegale. Sunt recunoscute pentru strictetea si structura organizata cu care lucreaza.

×
Subiecte în articol: observator gruparile