x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Magellan, primul navigator care a făcut înconjurul lumii

Magellan, primul navigator care a făcut înconjurul lumii

de Luminita Ciobanu    |    26 Apr 2012   •   14:18
Magellan, primul navigator care a făcut înconjurul lumii

Astazi se implinesc 491 de ani de la moartea unuia dintre cei mai de seama navigatori ai tuturor timpurilor: Ferdinand (Fernando) Magellan. Nascut in anul 1480, intr-o familie sarmana, cu multi copii, avea cinci ani cand a ramas orfan de tata. A avut norocul de a ajunge paj la curtea regelui Portugaliei unde a avut parte de invatatura si educatie, ajungand ofiter al Coroanei portugheze. Intre 1505 si 1511 a participat la luptele pentru cucerirea Indiei de Est si a Peninsulei Malacca iar mai tarziu a luat parte la expeditiile portugheze din Africa de Nord, unde a fost ranit.

O lunga perioada a facut cercetari si, cum rezultatul studiilor sale i-au intarit convingerea ca Pamantul este rotund, s-a gandit sa ajunga dinspre Vest in Insulele Moluce (cunoscute si ca Insulele Mirodeniilor). Expeditia propusa de el nu a fost luata in seama de regele portughez si, dezamagit, exploratorul Ferdinand Magellan si-a parasit patria, a renuntat la cetatenie si s-a adresat regelui Spaniei. Magellan si astronomul portughez Rui Faleiro s-au prezentat la Sevilla, in fata Consiliului pentru Indii, spunand ca Insulele Moluce trebuie sa apartina Spaniei, fiindca se afla in emisfera apuseana, in baza Tratatului de la Tordesillas, din 1494. Au fost puse la punct masuratori maritime, pentru a se naviga conform unor rute bine stabilite.

Celor doi le-au fost puse la dispozitie cinci corabii si provizii pentru doi ani. Inainte de plecare, Rui Faleiro a renuntat la calatorie iar Ferdinand Magellan a ramas singurul carmuitor al expeditiei, insa fiecare corabie a avut propriul capitan. Mai bine de 239 de oameni s-au incumetat sa plece in aceasta lunga si anevoioasa calatorie. La 20 septembrie 1519 corabiile paraseau Fluviul Guadalquivir, urmand traseul stabilit si indicatiile date de Magellan, ca sistem de semnalizare, spre a nu se rataci niciodata una de alta. La scurt timp insa, au aparut neintelegeri intre conducatorul expeditiei si capitanii spanioli carora le-a replicat: "Datoria domniei voastre este sa urmati ziua steagul meu, iar noaptea felinarul din pupa corabiei mele', conform insemnarilor facute de Antonio Pigafetta, care a facut parte din echipaj.

La 1 aprilie 1520, cand in emisfera sudica s-a anuntat sosirea iernii, Ferdinand Magellan a decis oprirea in Golful San Julian. In timpul iernii, trei dintre comandantii corabiilor s-au rasculat impotriva lui Magellan iar in timpul conflictelor acestia au fost ucisi. Alti rebeli din randul marinarilor au fost insa crutati. Necazurile nu s-au sfarsit aici. Cand vremea a fost prielnica, Magellan a trimis in exploare, spre Sud, corabia Santiago care s-a zdrobit de stanci iar echipajul a reusit cu mare greutate sa se salveze. Abia in octombrie escadra a pornit spre Sud, de-a lungul tarmurilor Patagoniei iar inainte sa iasa in larg, Ferdinand Magellan a anuntat ca va cauta o stramtoare intre Oceanul Atlantic si Marea de Sud.

La 21 octombrie 1520, dupa ce explorase coasta nestiuta dinspre Oceanul Atlantic a Americii de Sud, descoperind toate golfurile de aici, cand a schimbat directia spre Vest a trimis doua corabii sa verifice daca exista vreo iesire in largul marii. O furtuna puternica s-a declansat in timpul noptii incat cele doua corabii erau pe punctul de a se sfarama de stanci. Marinarii au gasit in ultimul moment o stramtoare pe care au traversat-o, ce i-a condus intr-un golf larg. De aici au observat alta stramtoare, si un golf si mai larg. Capitanii celor doua vase au decis atunci sa se intoarca, pornind alaturi de Magellan, in cercetare. Dupa cateva zile de mers spre Sud au descoperit doua canale. Era insa o singura iesire spre Marea de Sud, prin Stramtoarea care poarta numele celui care a descoperit-o, ce face legatura intre Oceanul Atlantic si cel Pacific.

In timpul expeditiei, Magellan a descoperit multe insule, mai mari sau mai mici. La 27 aprilie 1521, in urma unei lupte cu bastinasii, Ferdinand Magellan a fost ucis in Filipine. Doar o corabie din cele cinci – Victoria – cu 18 marinari la bord, a revenit in Spania, la 8 septembrie 1522, capitanul anuntand descoperirile. Regele Spaniei l-a innobilat pe capitanul care s-a intors, insa sotia si copilul lui Magellan au murit in saracie.

×
Subiecte în articol: observator