x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Maghiarii cer sprijinul SUA pentru reabilitarea scriitorului Wass Albert în România!

Maghiarii cer sprijinul SUA pentru reabilitarea scriitorului Wass Albert în România!

de Istvan Deak    |    23 Feb 2013   •   14:44
Maghiarii cer sprijinul SUA pentru reabilitarea scriitorului Wass Albert în România!

Procuratura Gheorgheni a decis trimiterea în judecată a persoanelor care au organizat comemorarea scriitorului Wass Albert. Procurorii din Gheorgheni s-au autosesizat în cazul comemorării scriitorului Wass Albert, considerat criminal de război de justiţia din România.

La 8 ianuarie 2013, aproximativ 40 de persoane au omagiat 105 ani de la naşterea scriitorului în sala Karancsi Sandor a Casei de Cultură din Gheorgheni. “Seara memorială Wass Albert” a fost organizată de Centrul Cultural din Gheorgheni, Asociaţia Rakoczi şi Fundaţia Etnografică din localitate. În cadrul evenimentului a fost proiectat un film memorial realizat de postul ungar de televiziune Duna TV şi s-au citit câteva dintre operele scriitorului. După doar câteva zile, participanţii la eveniment erau invitaţi unul câte unul să dea declaraţii despre ce s-a întâmplat în cadrul comemorării, iar organizatorii erau vizitaţi chiar la locul de muncă.
Procurorii au ajuns la concluzia că aceste persoane au încălcat alineatul 1 din articolul 5 al OUG 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Conform legii, aceste persoane riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani.
 
Speculează momentul
Organele abilitate s-au autosesizat şi în cazul maratonului de lectură din operele lui Wass Albert care a avut loc din data de 15 februarie, ora 18, până a doua zi la ora 19.
Fostul consilier UDMR Harghita, Arus Zsolt, a fost citat în calitate martor în dosarul comemorării de la Gheorgheni şi în calitate de „făptuitor” în dosarul maratonului de lectură. Consilierul a adresat o scrisoare deschisă Ambasadei SUA de la Bucureşti prin care solicită sprijinul SUA pentru reabilitarea scriitorului Wass Albert, şi astfel absolvirea de orice vină a celor învinuiţi în acest caz. „Trecând peste absurditatea ipotezei că este ilegal să citeşti dintr-o nuvelă care nu conţine nici un fel de gânduri sau doctrine incriminate de lege, vorbim despre două evenimente care au legătură cu Wass Albert, acel scriitor născut într-o familie maghiară nobilă din Ardeal, care a trăit patru decenii în SUA, n calitate de cetăţean american, şi a decedat tot acolo în anul 1998. După al Doilea Război Mondial o instanţă din România i-a condamnat la moarte pe Albert şi pe tatăl său, iar guvernele comuniste au cerut în repetate rânduri extrădarea sa din SUA. Fără folos, dovadă că autorităţile române nu au reuşit să îi convingă pe americani c` acuzaţiile sunt reale. După 1989, familia sa a încercat să îl reabiliteze în România, însă instanţele au decis că dosarul conţine probe care dovedesc fără echivoc vinovăţia sa. Astfel, toţi cei care îl omagiază pe scriitor sunt hărţuiţi şi vânaţi”, motivează Arus decizia sa de a trimite o scrisoare Ambasadei SUA din România.
 
Scrisoarea către ambasador
„Stimate Domnule Ambasador. Eu ştiu că SUA sunt un stat de drept unde domnesc dreptatea şi legea. Vă atrag atenţia că prin acţiunile lor, poliţiştii şi procurorii români nu etichetează doar un cetăţean al Statelor Unite, ci afirmă implicit că şi Patria Dumneavoastră ascunde un criminal de război şi îl ajută să scape de pedeapsa cuvenită. Având în vedere că fiul acestuia, Huba, este general în Armata SUA, se poate trage concluzia că SUA nu doar că adăposteşte un criminal, ci îl şi premiază, oferindu-i unui membru al familiei o funcţie publică importantă. Cred că vorbim despre nişte acuzaţii mult prea grave, care ar trebui clarificate. SUA sunt obligate să ofere o poziţie oficială în legătur` cu acuzaţiile formulate de România comunistă şi de regimul actual. Consider că SUA trebuie să apere onoarea cetăţenilor săi, fie vorba despre răposatul Wass Albert, sau fiul lui Wass Huba, general în armata americană. Am încredere că, sub o formă sau alta, solicitarea mea va fi luată în considerare şi SUA vor contribui la reabilitarea cetăţeanului american Wass Albert, unul dintre cei mai mari scriitori maghiari din Ardeal”, scrie Arus Zsolt, conform Magyar Hirlap, care citează scrisoarea adresată Ambasadei SUA.
 
Sprijin politic
Cât îi priveşte pe ceilalţi învinuiţi din acest dosar, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM) au decis să asigure sprijin politic, financiar şi juridic acestora pe tot parcursul procedurii judiciare. „Uniunea Europeană ne conferă dreptul democratic de a comemora personalităţile culturii noastre bogate. Nu există pe lumea asta un alt popor care să fie responsabil pentru cultura maghiară. Cât timp voi trăi, indiferent de câte dosare îmi fac, voi sluji această cultură”, a declarat Kis Portik Iren, directorul Fundaţiei Etnografice din Gheorgheni, co-organizatoare a comemorării scriitorului. Din ziua în care a primit citaţia, ea a arborat steagul secuiesc în geamul locuinţei sale.
 
Cine a fost Wass Albert?
Wass Albert s-a născut la data de 8 ianuarie 1908 în localitatea Răscruci din judeţul Cluj, potrivit biografiei sale prezentate de Wikipedia. A fost fiul lui Endre Wass (1886–1975) şi al baronesei Ilona Bánffy de Losonc (1883–1960). A fost un nobil maghiar, deţinând titlul de Conte de Czege şi Szentegyed, fiind totodată inginer forestier, scriitor şi poet. În perioada ocupării Transilvaniei de Nord din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, ca urmare a dictatului de la Viena, prin scrierile sale a fost premiat de înalte instituţii academice din Ungaria, fiind numit totodată membru al Academiei Ungare, pentru cunoştinţele sale forestiere.  În mai 1946, atât Albert Wass cât şi tatăl său Endre Wass, au fost condamnaţi la moarte în contumacie de Tribunalul Cluj, iar posesiunile le-au fost confiscate, fiind găsiţi responsabili pentru evenimentele care au avut loc în septembrie 1940, când un locotenent ungur, pe nume Pakucs, a arestat şase locuitori din Sucutard şi a executat patru dintre ei în localitatea Şaga. Albert Wass a fost găsit responsabil şi pentru instigarea şi provocarea măcelului de la Mureşenii de Câmpie, când soldaţi unguri, conduşi de locotenentul Gergely Csordás, au ucis 11 persoane civile. Wass este în continuare considerat criminal de război de către justiţia din România. Singura tentativă de reabilitare a sa s-a dovedit un eşec. La 10 martie 2008, Curtea de Apel Cluj a respins cererea de revizuire formulată de petentul Andreas Wass, în calitate de fiu al condamnatului decedat Albert Wass, împotriva sentinţei nr. 1 din 13 martie 1946. Wass Albert s-a sinucis, la 17 februarie, 1998 în Astor, Florida.

×