x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Magistratii se opun deciziei ministrului de Finante

Magistratii se opun deciziei ministrului de Finante

10 Mar 2005   •   00:00

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au criticat, ieri, propunerea de reducere cu 4% a posturilor, informeaza Mediafax.

CSM va trimite o adresa ministrului Ionut Popescu, in care va explica de ce se opune reducerii de personal si de ce crede ca Ministerul de Finante nu poate interveni, in aceasta problema, in Justitie.

Conform postului de televiziune Realitatea TV, toti presedintii de instante si procurorii generali de la toate parchetele din tara au anuntat ca nu vor da curs deciziei ministrului Ionut Popescu de a stabili, pana astazi, ce posturi vor desfiinta. Magistratii spun ca disponibilizarile nu ar face altceva decat sa blocheze total activitatea justitiei.

Ca urmare a negocierilor cu Fondul Monetar International (FMI), Ministerul Finantelor Publice a transmis Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Public si Inaltei Curti de Casatie si Justitie o nota in care cerea sa se comunice cate posturi existau la sfarsitul anului si cate pot fi restructurate.

In legatura cu aceasta solicitare, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu, a declarat pentru Realitatea TV ca decizia Ministerului de Finante nu poate fi aplicata in Justitie. Dan Lupascu sustine ca actiunea ministrului Ionut Popescu este adresata functionarilor publici, insa magistratii nu fac parte din aceasta categorie de personal. Mai mult, prin lege, CSM este singura institutie care poate stabili numarul de posturi active pentru toate institutiile din Justitie.

Guvernul intentioneaza sa reduca cu 4% numarul angajatilor din administratia publica, pentru a diminua cheltuielile de personal aferente posturilor finantate integral de la buget, cu scopul reducerii deficitului bugetar pana la nivelul convenit cu FMI.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, reducerea propusa va fi aplicata asupra numarului total de posturi ocupate la sfarsitul anului trecut in cadrul autoritatilor publice, al ministerelor si al celorlalte organisme ale administratiei publice centrale prin hotarare de Guvern.
×
Subiecte în articol: observator