x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Magiunul de 3 euro izolează standul României

Magiunul de 3 euro izolează standul României

de Alexandru Nastase    |    19 Ian 2010   •   00:00

În următorii 40 de ani, va trebui să producem cu 70% mai multă hrană decât în prezent, din cauza creşterii populaţiei globale.



"Practic, în termeni de populaţie, vom mai avea încă o Europă şi încă o Americă de Sud până în 2050. În contextul încălzirii globale, va trebui să găsim metode «verzi» de a produce hrană. Dar sporirea producţiei va duce la o creştere a emisiilor de CO2 şi altor gaze cu efect de seră", a spus ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, în discursul său de la "Săptămâna verde", eveniment ajuns anul acesta la cea de-a 75-a ediţie. România a fost prezentă la expoziţia internaţională pentru Industrie Alimentară, Agricultură şi Horticultură "Săptămâna verde" cu mai multe produse naturale, vedeta micului stand al ţării noastre fiind magiunul de Topoloveni. Multiplele calităţi ale produsului (nu are nici zahăr, nici conservanţi) au atras, iniţial, publicul berlinez, germanii gustând cu plăcere celebrul magiun muntenesc. Puţini s-au încumetat să-l şi cumpere din cauza preţului (3 euro pentru un borcan sau 5 euro pentru două borcane).

În oferta standului nostru se mai află: lactate (brânză telemea, caşcaval şi iaurt, toate produse la Sibiu), sucuri concentrate, de la lămâie la muguri de pin şi de brad, miere, fructe, vinuri şi dulciuri obţinute exclusiv din ingrediente naturale. Nu lipsesc nici produsele de îngrijire - cremele şi loţiunile pe bază de extract de plante. La târg au fost prezenţi şi noul ministru al Agriculturii Mihail Dumitru, precum şi ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu. În ciuda puţinilor vizitatori şi a faptului că ţara noastră a avut un spaţiu restrâns de prezentare, cei doi oficiali s-au declarat mulţumiţi de participarea românească la această ediţie a expoziţiei.

O ALTĂ MENTALITATE
În discursul susţinut la deschiderea expoziţiei, Aigner a vorbit şi despre calitatea produselor autohtone. "Avem o problemă cu obezitatea, cu stilul de viaţă nesănătos, chiar dacă în comparaţie cu acum zece ani procentul de hrană sănătoasă este mult mai mare. Nu cred că este nevoie de noi legi, mai aspre, ci, mai mult ca niciodată, de conştientizare: folosirea substanţelor chimice, oprirea risipei, erodarea solurilor, refolosirea apelor uzate şi aşa mai departe", a subliniat Aigner. Una dintre priorităţile ministerului său este direcţionarea a 5%-7% din taxele percepute în agricultură către programe de protecţia mediului, deoarece agricultura germană contribuie anual cu 5,4% din emisiile de gaze cu efect de seră ale acestei ţări.

"Practic, în termeni de populaţie, vom mai avea încă o Europă şi încă o Americă de Sud până în 2050"
Ilse Aigner - ministrul german al Agriculturii

×
Subiecte în articol: verde!