x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Maglavit - Minunile de la Dunare

Maglavit - Minunile de la Dunare

de Alexandru Boariu    |    05 Noi 2006   •   00:00
Maglavit -  Minunile de la Dunare

Maglavit, locul in care la 31 mai 1935 Dumnezeu i s-a aratat ciobanului Petrache Lupu, ramane in ciuda controverselor unul dintre cele mai celebre asezaminte de la malul Dunarii.

Intrerupt in anii comunismului, pelerinajul miilor de credinciosi a fost reluat in ultimii ani. Au fost reluate "in forta" si lucrarile la Biserica lui Dumnezeu, un impunator asezamant inceput inca din anul 1938.

Am ajuns la Maglavit intr-o duminica dupa-amiaza. Printre copacii sub care odinioara se odihnea tanarul Petrache Lupu cu oile sale, chiar pe locul unde i s-a aratat "Mosul", biserica se inalta maiestuos. Este complet ridicata, aproape de finisaj. Ne izbeste asemanarea cu Biserica Casin din Bucuresti. Aveam sa aflam de la parintele Vladimir Daranga, staretul manastirii, ca edificiul a fost proiectat de acelasi arhitect - Ionescu Berechet, in urma cu aproape 70 de ani, autor a numeroase alte lucrari de acest gen (Palatul Patriarhiei din Bucuresti, Asezamintele romanesti de la Ierusalim etc).

OCHIUL DRACULUI. Miile de credinciosi care veneau in pelerinaj la Maglavit (din documente reiese ca numai in anul 1935 au venit un milion de credinciosi) donau, fiecare dupa puterea lui, diferite sume de bani pentru construirea viitoarei biserici. Pamfil Seicaru, directorul ziarului Curentul, impreuna cu alti patroni de gazete, a strans in doar cateva zile 1.600.000 de lei. La scurta vreme s-a constatat insa ca o parte din bani lua alta cale. "Daca toti banii aceia s-ar fi folosit asa cum s-ar fi cuvenit, constructia acestei biserici ar fi fost terminata de mult" - spune azi cu amaraciune parintele Vladimir Daranga.

Piatra de temelie a sfintei Manastiri de la Maglavit a fost pusa la 14 septembrie 1935. Lucrarile propriu-zise aveau sa inceapa insa abia in anul 1938. "Au urmat vremuri grele, a venit razboiul si lucrarile s-au desfasurat sporadic", spune parintele Vladimir. In anii ’50, cand accesul credinciosilor a fost interzis de comunisti, lucrarile s-au oprit. "Era o imensa infrastructura de beton armat, ingloband circa 500 de tone de fier beton, ne spune parintele.

MAREA ZIDIRE. In 1990, asezamantul si-a redobandit statutul de manastire si incet-incet lucrarile au fost reluate (la inceput de un grup de calugari de la Manastirea Crasna, din judetul Gorj). In 1996, lucrarile au fost revitalizate cu fonduri primite de la diversi sponsori (banci, societati comerciale, persoane fizice). La sfarsitul anului 2002, biserica era ridicata. Lucrarile au fost intrerupte din nou din lipsa de bani. Apoi s-au reluat. "Finisajul si pictura vor dura, pentru ca trebuie respectate perioadele de uscare naturala a peretilor", crede parintele Vladimir Daranga.

Asemanarile dintre protagonistii revelatiilor divine de la Lourdes si Maglavit, Bernadette Soubirous (fetita careia la 11 februarie 1858 i s-a aratat Fecioara Maria) si Petrache Lupu, au fost reliefate de dr. Gh. Marinescu. Astfel, amandoi erau tineri pastori, nestiutori de carte, proveniti din familii sarace. Ambii erau suferinzi - Bernadette de sechelele unei holere, Petrache - de bubat. In fine, si la Lourdes, si la Maglavit, medici de renume mondial au studiat cazurile de insanatosire miraculoasa a unor bolnavi incurabili si nu au putut gasi o explicatie stiintifica.

Autoritatile locale din Maglavit si din judetul Olt au inceput de curand demersurile pentru infratirea celor doua localitati. "Ar fi un pas extraordinar atat pentru ortodoxie, cat si pentru catolicism", spune preotul Vladimir Daranga, staretul Manastirii Maglavit.
×
Subiecte în articol: observator lucrările maglavit