x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Măi, animalule, azi e ziua ta!

Măi, animalule, azi e ziua ta!

de Anca Scarlat    |    07 Oct 2007   •   00:00
Măi, animalule, azi e ziua ta!

Oameni mari şi animale mici. Cei care le iubesc le-au sărbătorit săptămăna trecută in toată lumea. Ieri, la Palatul Copiilor din Bucureşti, petrecerea a fost in toi, de ziua mondială a animalelor.

SĂRBĂTOARE - Ziua Mondială a animalelor, la Palat


Oameni mari şi animale mici. Cei care le iubesc le-au sărbătorit săptămăna trecută in toată lumea. Ieri, la Palatul Copiilor din Bucureşti, petrecerea a fost in toi, de ziua mondială a animalelor.

Â

Anul acesta, ziua animalelor a venit la foarte scurt timp după o serie de incidente grave petrecute in ţara noastră. Ucise cu bestialitate, in bătaie, tratate cu indiferenţă, animalele nu pot să se apere de furia şi ignoranţa oamenilor. Aceeaşi furie poate ucide şi oameni, aşa cum s-a intămplat recent in Capitală. Adolescenţi violenţi au ucis in bătaie oameni, aşa cum alţii ucid animale…

Â

REACŢII. Unul dintre răspunsurile pe care iubitorii de animale le-au dat acestor violenţe este şi campania fundaţiei pentru protecţia animalelor, Vier Pfoten Romănia. Sloganul campaniei, "Poartă Alb pentru Animale", este adresat tuturor celor care doresc să protesteze faţă de agresiunile asupra animalelor, din respect pentru toate formele de viaţă, pentru acceptarea faptului că animalele sunt fiinţe cu trăiri proprii şi au dreptul la viaţă. "Am fost şi eu şocat de imaginile pe care le-am văzut la unele televiziuni, de actele de barbarie sau chiar mai mult la adresa animalelor şi trebuie făcut de urgenţă ceva", a declarat şi premierul Tăriceanu, atunci cănd filmările uciderii unor animale au fost difuzate pe posturile de televiziune. Necuvăntătoarele sunt fără apărare şi va trebui să fie protejate prin lege, dacă oamenilor nu le pasă de viaţa lor.

Â

DE ZIUA LOR. Unii ar trebui să inveţe să le iubească. Alţii le iubesc şi le oferă protecţia de care au nevoie. Iar noi toţi avem de invăţat căte ceva de la ele. In anul 1929, Organizaţia Internaţională pentru Protecţia Animalelor a decretat la Viena Ziua Internaţională a Animalelor la 4 octombrie, in memoria Sfăntului Francisc de Assisi (1182-1226), intemeietorul Ordinului Franciscan şi protectorul animalelor. După 1945, s-a proclamat oficial Ziua Internaţională a Animalelor, iar de atunci se sărbătoreşte in fiecare an pe intreg mapamondul. "Noi sărbătorim in fiecare an in prima sămbătă din luna octombrie", ne-au lămurit organizatorii, care preferă să stabilească data evenimentului la sfărşit de săptămănă, pentru a avea căt mai mulţi participanţi.

Â

COPII DE SUFLET. Căţeluşi, pisicuţe, copii cu feţe pictate, baloane şi premii au fost ieri sufletul Palatului Copiilor, la evenimentul organizat de Whiskas şi Pedigree, urmănd tradiţia anilor precedenţi. Sute de iubitori de animale au participat la concursuri, au căştigat premii, au invăţat mai multe despre sufletele pe care le au in grijă. Au primit sfaturi practice de la specialişti. S-au intălnit cu dresori şi au participat la demonstraţii. Şi, nu in ultimul rănd, s-au distrat pe cinste la petrecerea patrupedelor. Cu muzică, dans, cozi interminabile la tatuaje temporare şi facepainting, care i-au transformat pe copii in diverse personaje din lumea celor care nu cuvăntă. Devenită tradiţie, această sărbătoare va avea loc şi in următorii ani, in prima sămbătă a lunii octombrie, iar organizatorii aşteaptă din ce in ce mai mulţi iubitori de animale la petreceri.

anca.scarlat@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: observator animalelor