x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mai cumplit decat o tragedie

Mai cumplit decat o tragedie

de Anca Aldea    |    Radu Crivat    |    29 Iul 2006   •   00:00
Mai cumplit decat o tragedie

Comandantul Batalionului 280 Infanterie, revenit din misiune din Irak, a pierit intr-un groaznic accident rutier la putine ore dupa ce familia il intampinase cu mare bucurie. In tra-gedia cumplita a murit si sotia, iar fetita lor, de 12 ani, este in coma profunda.

Nu l-a ucis Irakul, l-a ucis soseaua


Comandantul Batalionului 280 Infanterie Focsani si-a pierdut ieri viata intr-un accident de circulatie. Cu cateva ore inainte, el revenise in tara dupa o misiune de sase luni in Irak.

Ieri, in jurul orei 09:30, lume multa, familii ale militarilor si jurnalisti asteptau cuminti aterizarea aeronavei care aducea acasa ultimul detasament din cadrul Batalionului 280 Infanterie Focsani, precum si drapelul de lupta al unitatii. Cei 30 de militari erau obositi, unii chiar desfigurati de oboseala. Pe pista de la Baza Aeriana 90 de la Otopeni se afla si familia comandantului Balan: sotia sa Maricica si fiica lor, Andreea Irina, in varsta de 14 ani. Amandoua nerabdatoare sa-l revada. Au tinut legatura cu el cat timp acesta a fost in Irak. Balan era in prima misiune in afara tarii. Si mereu le povestea oamenilor sai despre minunata sa familie de-acasa cu care vorbea la telefon si pe internet. Legatura dintre ei era extrem de puternica. Ieri-dimineata familia s-a reintregit. Doar pentru cateva ore.

A ADORMIT LA VOLAN. In jurul orei 13:00, locotenent-colonelul in varsta de aproape 39 de ani si sotia acestuia aveau sa sfarseasca intr-un accident stupid. Potrivit Politiei, ofiterul se afla la volanul unui autoturism Skoda Octavia, insotit de sotia si fiica sa. Masina rula din directia Buzau cu destinatia Focsani. In spatele ei se afla un autocar cu 30 de militari ai Batalionului 280 Infanterie.

In jurul orei 14:00, pe raza comunei Podgoria, la un kilometru de la iesirea din Ramnicu-Sarat, ofiterul a adormit la volan si a pierdut controlul autoturismului. Mai avea de parcurs 33 de kilometri pana acasa, la Focsani. Masina a patruns pe contrasens, trecand razant pe langa un autoturism Ford Mondeo, condus regulamentar. Politia precizeaza ca masina lui Balan "a sters" partea stanga a Fordului, oglinzile laterale ale celor doua masini lovindu-se una de alta. Dupa impact, Skoda a derapat si s-a lovit de un alt autoturism, care venea din sens opus. Masina, un Volkswagen Golf, inmatriculata in Neamt, era condusa regulamentar. Impactul a fost deosebit de violent, locotenent-colonel Balan si sotia acestuia decedand pe loc. Cei doi ocupanti ai Golfului au fost raniti grav si transportati la Spitalul Municipal Ramnicu-Sarat. Traficul pe aceasta portiune de drum a fost imediat intrerupt pentru buna desfasurare a anchetei politiei.

GRAV RANITA. Fetita sotilor Balan a suferit rani extrem de grave in urma accidentului, provocat de "imprudenta soferului", se arata intr-un comunicat al Politiei. Copila a fost adusa ieri dupa-amiaza la Spitalul Floreasca din Capitala la bordul unui elicopter SMURD. Aseara, la inchiderea editiei, ea se afla inca in coma profunda.

Ministerul Apararii Nationale a anuntat ieri intr-un comunicat de presa ca a fost deschisa o ancheta condusa de comandantul Brigazii 282 Mecanizate si de Serviciul Politiei Rutiere Buzau.

Intre viata si moarte


Ieri dupa-amiaza, in jurul orei 17:00, elicopterul SMURD din Bucuresti a aterizat pe stadionul Dinamo. La bord se afla fiica comandantului Stefan Balan, Andreea Irina, in varsta de 14 ani, grav ranita. Fusese adusa in mare graba de la un spital din Ramnicu- Sarat. Cand elicopterul a atins pamantul, jurnalistii si echipajul ambulantei trimise de Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca au fost invaluiti de un nor de praf. Cand elicele elicopterului si-au incetinit din rotatie, usile s-au deschis, iar medicii insotitori ai Andreei au inceput sa manevreze targa pentru a muta pacienta pe un pat mobil.

"NU NE STATI IN CALE". Dr. Adrian Iliescu, care a insotit-o pe micuta Andreea din Ramnicu- Sarat, a scos din elicopter o tanara desfigurata, livida, conectata la aparate si perfuzii. Un cap mic, bandajat, abia se intrezarea in gulerul cervical care-i sustinea gatul. Imobilizata in targa ingusta, Andreea a fost imediat inconjurata de medici. Se invarteau agitati in jurul fetei, vorbeau mai mult in soapta, dadeau indicatii si verificau mereu aparatele, tuburile si perfuziile. Medicii cu greu si-au facut loc printre fotoreporteri, si ei agitati sa prinda cea mai buna fotografie. "Va rog, lasati-ne sa ne facem treaba. Nu ne stati in cale", a strigat unul dintre doctori cand un aparat de fotografiat s-a apropiat de elicopter mai mult decat trebuia. Cand au dus-o la ambulanta, doctorii au format un cerc in jurul copilei. Au inchis in graba usile si au pornit spre spital.

LA URGENTA. Aseara, in jurul orei 19:00, Irina Andreea Balan, fetita lui Stefan si a Maricicai Balan, se afla in sala de operatie pentru o interventie chirurgicala la scalp. Potrivit medicului primar Laura Balica de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, fetita urma sa fie dusa la sectia neurochirurgie anestezie terapie intensiva. La Departamentul de Urgente Majore, copilei i s-a efectuat o tomografie computerizata la creier si la abdomen. Au fost evidentiate leziunile cerebrale, care explica starea de coma profunda. Medicii spuneau aseara ca fetita prezenta si traumatisme la membre, inclusiv o fractura la glezna. Balica a precizat ca pana sambata dimineata nu se poate spune nimic despre evolutia starii de sanatate a Andreei. Doctorul Bogdan Oprita, seful Departamentului de Urgente Majore, declara aseara ca "prognosticul ramane rezervat". El a precizat totodata ca, in comparatie cu adultii, copiii se pot recupera adesea in mod miraculos sau pot avea evolutii imprevizibile. (Oana Antonescu)

PE CONTRASENS. Skoda condusa de ofiter a lovit doua masini
DRAMA. Doi morti si trei raniti grav
TERMINUS. Accidentul s-a petrecut la 33 de kilometri de casa
IN COMA. Micuta Andreea a ajuns cu rani grave la spital

MILITAR DE CARIERA, SEF DE PROMOTIE
COMANDANTUL. Lt-col. Balan, in fruntea batalionului sau
Locotenent-colonelului Stefan Balan, comandantul Batalionului 280 Infanterie Focsani, s-a nascut la 1 august 1967, la Focsani. In aceeasi zi cu sotia lui. Prima functie de comandant de pluton a indeplinit-o la Regimentul 282 Mecanizat Unirea Principatelor din Focsani. Din mai 2005, el a preluat comanda Batalionului 280 Infanterie. A absolvit cursuri de pregatire la Academia Nationala de Aparare a Poloniei (2000) si la Scoala NATO de la Oberammergau (2001). In 2004 a absolvit ca sef de promotie Facultatea de Comanda si Stat Major din cadrul Universitatii Nationale de Aparare din Bucuresti. Bogata sa experienta profesionala a inceput in 1985-1988, cand a urmat cursurile Scolii de Ofiteri Activi Nicolae Balcescu, arma infanterie. Pana in 1995, el a participat la o serie de exercitii militare interne si internationale, in cadrul parteneriatelor pentru pace, alaturi de alti militari ai NATO: Prometheus 1999 (la Edessa, in Grecia), Cooperative Determination 1999 (Bucuresti) si 2001 (Baku, Azerbaidjan), Amber Hope 1999 (Rukia, Lituania) si Carpathians Expres 2000 si 2001 (Focsani). (Anca Aldea)

1.500 DE MISIUNI IN SASE LUNI DE IRAK
Sub comanda locotenent-colonelului Stefan Balan, cei 450 de militari ai Batalionului 280 Infanterie Focsani au efectuat in Irak peste 1.500 de misiuni de mentinere a pacii in cadrul operatiunii Antica Babilonia IV. In sase luni de mandat exercitat in provincia Dhi Qar, militarii batalionului au executat misiuni de patrulare, paza si insotire, instruire a fortelor de securitate irakiene si reconstructie. Proiectele de cooperare civil-militara (CIMIC) realizate de militarii focsaneni pe baza fondurilor de peste doua milioane de dolari puse la dispozitie de Coalitia multinationala au vizat construirea de drumuri, statii de pompare a apei, sisteme de canalizare si transport a apei potabile, precum si utilari de scoli si spitale. In urma cu doua zile, in tabara romaneasca din Camp Mittica a avut loc ceremonialul predarii-primirii mandatului in cadrul misiunii Antica Babilonia intre Batalionul 280 Infanterie Focsani si Batalionul 811 Infanterie Dragonii Transilvani de la Dej. (Anca Aldea)
×