x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAI: Dintre cele două persoane depistate pozitiv cu coronavirus, doar doi pacienți mai sunt purtători ai virusului

MAI: Dintre cele două persoane depistate pozitiv cu coronavirus, doar doi pacienți mai sunt purtători ai virusului

01 Mar 2020   •   13:38
MAI: Dintre cele două persoane depistate pozitiv cu coronavirus, doar doi pacienți mai sunt purtători ai virusului

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, pe pagina oficială de Facebook a instituției, că dintre cele două persoane depistate pozitiv cu virusul COVID-19 pe teritoriul României, doar doi pacienți mai sunt purtători ai virusului.

Potrivit MAI, prima persoană diagnosticată, tânărul din județul Gorj, a fost declarată vindecată în urma a două teste făcute la interval de 24 de ori distanță unul față de celălalt. Starea celorlalți doi pacienți este stabilă.

Pacientul internat la Timișoara este asimtomatic, în timp ce simptomele prezentate de pacientul internat la Cluj-Napoca sunt ameliorate.

La nivel național, 49 de persoane se află în carantină, iar 7893 de persoane sunt izolate la domiciliu.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne a atras atenția asupra informării doar din surse oficiale.

Într-un comunicat de presă emis de Grupul de Comunicare Strategică se explică diferențele dintre carantină și autoizolare. „Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus. Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, pue la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.”, scrie în comunicat.

„Autoizolarea se instituie pentru persoane care nu prezintă simptome dar: au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/ localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă, au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19), membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus.”, mai scrie în comunicatul Grupului de Comunicare Strategică.

În ceea ce privește modul în care alimentele sunt aduse la persoanele aflate în autoizolare, Grupul de Comunicare Strategică specifică faptul că „alimentele și bunurile necesare sunt aduse la domiciliul persoanelor aflate în autoizolare. Persoanele autoizolate le vor prelua fără a intra în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanță de minimum 2 metri față de acesta. Practic, alimentele și bunurile sunt lăsate la intrarea în domiciliu (ușa apartamentului/poarta casei) și sunt preluate de către persoana aflată în izolare doar după ce cealaltă persoană s-a retras. Este recomandat ca atenționarea asupra furnizării alimentelor sau produselor să se facă pe cale telefonică, și nu prin atingerea ușii/clanței/soneriei. Pe cât posibil, persoanele autoizolate vor purta masca de protecție care le va acoperi nasul și gura (masca medicală cu elastic prins în spatele urechilor) atunci când preiau produsele/bunurile primite la domiciliu.”.

La finalul perioadei de 14 zile de autoizolare, persoanele care au venit din alte zone decât cele care necesită carantinare pot părăsi domiciliul dacă nu prezintă niciun simptom, în acest caz nefiind necesară testarea. „Persoanele care au intrat în contact direct cu caz confirmat cu COVID-19 vor fi testate în prima zi de autoizolare și înaintea terminării perioadei de autoizolare. Pot părăsi domiciliul numai dacă rezultatele finale sunt negative. Persoanele aflate în autoizolare vor primi la finalul celor 14 zile de autoizolare aviz epidemiologic de la DSP, care să ateste că pot reveni în colectivitate.”, se mai arată în comunicat. 

×
Subiecte în articol: coronavirus