x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mai mult sport

Mai mult sport

de Eugenia Mihalcea    |    30 Mar 2009   •   00:00
Mai mult sport
Sursa foto: /Agerpres

Cursurile obligatorii de educaţie fizică ar trebui reintroduse în programul ele­vi­lor, care nu ar trebui să stea la şcoală şase ore zilnic, crede preşedintele Traian Băsescu.



Şeful statului s-a exprimat în acest sens sâmbătă la reunirea primarilor şi preşedinţilor de consilii ju­de­ţe­ne şi locale, de la Buşteni, având ca te­mă principală descentralizarea admi­nis­traţiei locale.

În replică, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că liceenii vor putea să facă între trei şi cinci ore de sport pe săptămână. "Mi se pare absolut normal să facă sport, de altfel, programul, aşa cum este gândit acum, permite între trei şi cinci ore pe săptămână", a spus Andronescu. Ministrul nu a explicat însă că numai una dintre aceste ore este obligatorie, în timp ce celelalte sunt extra­curriculare, adică la decizia elevilor.

Mai exact, începând cu anul şcolar 2009-2010, liceenii vor avea o oră de educaţie fizică obligatorie în trunchiul comun şi alte două ore extracurriculare. Elevii care doresc să se înscrie în cluburi sportive mai pot face minimum o oră de sport. Această măsură de a se renunţa la una dintre cele două ore obligatorii prevăzute în programa de anul acesta a fost luată o dată cu decizia de a micşora numărul de ore săptămânale ale liceenilor.

Cu toate că s-a ajuns la maximum 30 de ore pe săptămână, preşedintele Traian Băsescu a apreciat sâmbătă la Buşteni că i se pare "mult" baremul de 30 de ore pe săptămână pentru un elev. Preşedintele a propus ca, în con­di­ţi­ile în care se susţin şase ore de şcoală zilnic, "una-două să fie ore asistate, în timpul cărora copilul să îşi facă temele".

"Din păcate, profesorii şi cei de la inspecto­ra­te­le şcolare stabilesc baremul de ore săp­tă­mâ­nale, însă trebuie întrebaţi medicii câte ore poate sta un copil în banca ace­ea", a declarat şeful statului. Băsescu a adăugat că va cere "foarte repede" Ministerului Sănătăţii un punct de vedere des­pre acest lucru. "Dragii mei, a nu face sport înseamnă a scoate generaţii schi­lo­dite", le-a spus Băsescu participanţilor la reuniunea de la Buşteni.

PROTEST LA SFÂNTU GHEORGHE
Tot sâmbătă, aproximativ 100 de pro­fesori şi elevi din Sfântu Gheorghe au alergat în centrul oraşului, în semn de protest faţă de intenţiile ministrului Edu­caţiei, Ecaterina Andronescu, de a re­struc­tura programa şcolară la educaţie fi­zică. Elevii au purtat pancarte cu in­scri­p­ţi­ile "Luaţi-vă mâinile de pe orele de sport", "Vrem ore de educaţie fizică", sau "Calculator+McDonalds nu este egal cu o minge de fotbal", informează Mediafax.

Preşedintele Clubului Sportiv Şcolar Sfân­tu Gheorghe, profesorul de educaţie fi­zică Nemes Aron, a declarat că prin in­ten­ţia Ministerului Educaţiei de reducere a orelor de sport se pune sub semnul în­tre­bării inclusiv viitorul societăţii, în con­di­ţiile în care obezitatea este în creştere.

Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Adriana Pană, a anunţat recent că Ministerul Educaţiei reduce programul elevilor de liceu la maximum 30 de ore pe săptămână, conform noilor planuri-cadru pentru anul şcolar 2009-2010. Cele mai afectate vor fi orele de sport şi a doua limbă modernă.

×
Subiecte în articol: sport observator