x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mai multă toleranţă şi deschidere către nou

Mai multă toleranţă şi deschidere către nou

de Adrian Stoica    |    31 Ian 2019   •   16:30
Mai multă toleranţă şi deschidere către nou

Doi din trei români sunt dispuşi să îşi ia un an sabatic, iar unul din doi este interesat de activităţi cu grad ridicat de pericol. Unii şi-ar dori să sară cu paraşuta, să facă escaladă, iar alţii sunt deschişi să-şi ofere servicile de găzduire pe internet. Nu lipsesc nici doritorii  de modificări corporale, iar tatuajele şi piercing-ul sunt cele mai apreciate, relevă un studiu realizat de Hunters, divizia de trenduri a companiei de cercetare Unlock Market Research.

Surprinzător, în anul referendumului pentru familia tradiţională, mai mult de jumătate din cei chestionaţi s-au declarat deschişi către comunitatea LGBTQ+, fiind dispuşi să aibă prieteni de altă orientare sexuală. Unul din trei români s-a declarat dispus să folosească o aplicaţie matrimonială şi tot o treime sunt deschişi către relaţii intime cu mai mult de un partener. În aceeaşi proporţie, un sfert dintre cei chestionaţi s-au declarat în căutare de ghidare spirituală sau religioasă.

Anul sabatic, tot mai dorit

Printre altele, studiul relevă că mai degrabă femeile cu educaţie ridicată şi venituri peste medie sunt dispuse să îşi ia un concediu prelungit pentru a călători şi a trăi o vreme într-o cultură diferită/pe un continent diferit din cei 67% români care au răspuns pozitiv la această întrebare. Tot femeile cu educaţie ridicată şi venituri peste medie şi, în special, cele între 16 şi 34 de ani, sunt mai deschise unei prietenii cu o persoană cu altă orientare sexuală decât cea tradiţională din cei 56% care au răspuns ”da” sau ”mai degrabă da”.

Cercetarea a fost desfăşurată în perioada decembrie 2017 - decembrie 2018, pe un eşantion  de 1.000 de români, 16-55 ani, din mediul urban.

Între vraci şi religie

Unul din patru români (25%) spun că apelează sau ar putea apela la servicii spirituale de la persoane precum vraci, şamani, mediumi, astrologi, guru etc. Cu asemenea opţiuni sunt mai mult femei cu venituri medii şi mari, mai degrabă din Bucureşti. Tinerii cu vârste între 16 şi 34 de ani se regăsesc în mai mare măsură printre cei 27% care ar putea opta să îşi schimbe religia cu o alta de care s-ar simţi mai apropiaţi. Tendinţa este şi mai evidentă la tinerii sub 24 de ani, în special la cei din Capitală, dar şi din Ardeal.

×