x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mai multe ţări, inclusiv România, au încălcat embargoul privind vânzările de arme în fosta Iugoslavie (investigaţie jurnalistică)

Mai multe ţări, inclusiv România, au încălcat embargoul privind vânzările de arme în fosta Iugoslavie (investigaţie jurnalistică)

de Agerpres    |    02 Dec 2011   •   15:49

O investigatie la care o echipa de ziaristi sloveni a lucrat timp de trei ani, asistata de reporteri din sase tari, releva ca numeroase tari - intre care si Romania - au fost implicate activ in incalcarea embargoului impus de ONU asupra vanzarilor de arme in fosta Iugoslavie, scrie vineri EUObserver, care citeaza site-ul de investigatii jurnalistice 100reporters.com.
Ziaristii au analizat mii de documente si au ajuns la concluzia ca in acest comert ilegal cu arme sau in finantarea acestuia au fost implicate tari de pe mai multe continente.

Documente facute publice recent, obtinute din arhivele serviciilor secrete si politiei, arunca lumina asupra detaliilor acestui trafic despre care au circulat numeroase zvonuri in Balcani. Comerciantii de arme, oficialii guvernamentali si alti responsabili au negat permanent ca s-ar fi comis ilegalitati si nimeni nu a fost tras la raspundere, de o justitie care a cedat frecvent presiunilor politice, noteaza EUObserver.

Tari ca Bulgaria, Polonia, Ucraina, Romania si Rusia au fost toate tari de export pentru arme destinate conflictului, la Viena se afla cartierul general al unei vaste operatiuni logistice, iar o banca din Ungaria a participat la realizarea tranzactiilor in cadrul acestei operatiuni, potrivit concluziilor anchetei. In acelasi timp, traficantii de arme foloseau companii off-shore inregistrate in Panama, iar Marea Britanie trimitea echipament militar in foste republici iugoslave si acorda imprumuturi pentru achizitii de arme, la fel si Germania.

"Acest comert ilegal si secret le-a permis unor indivizi sa acumuleze averi imense' - a subliniat Zdenko Cepic, de la Institutul de istorie contemporana din Ljubljana.

Ziaristii care au participat la investigatie au stabilit inceputul traficului ilegal de arme pentru razboaiele iugoslave la 20 iunie 1991, data cand a sosit in Slovenia, venind din portul bulgar Burgas, primul transport de arme de importanta strategica. Era cu doar o saptamana inainte de izbucnirea primelor ciocniri militare in fosta Iugoslavie, iar nava daneza, Herman C.Boye, avea la bord 5.000 de pusti de asalt, milioane de cartuse si rachete antiaeriene si antiblindate in valoare de 7,8 milioane de marci germane, sau 4,3 milioane de dolari in acel moment. Armele proveneau de la compania de stat bulgara Kintex, intermediar fiind compania austriaca Stalleker din Viena.

Aceasta tranzactie de succes i-a atras atentia dealer-ului de arme grec Konstantin Dafermos, care lucra la Scorpion International Services, contractor militar rus inregistrat in Panama, cu sediul pe aeroportul din Viena, iar Scorpion a devenit unul din principalii actori ai contrabandei cu arme catre Iugoslavia. Extrase ale conturilor deschise la Banca internationala central-europeana de la Budapesta arata ca Scorpion a incasat peste 80 de milioane de dolari de la clienti sloveni, croati si bosniaci.

Potrivit EUObserver si 100reporters, intre 1991 si 1992 circa 20 de nave incarcate cu arme au ajuns in secret in portul Koper, incalcand embargoul ONU. Incarcatura a fost rapid transportata pe campurile de lupta din Croatia si Bosnia-Hertegovina, operatiunile logistice fiind derulate de servicii secrete militare si civile din cele trei ari. In plus, la unele operatiuni au luat parte si mafiile italiana, albaneza si rusa.

In articolul citat sunt enumerate mai multe date si fapte legate de acest trafic infloritor. Autorii anchetei indica, intre altele, ca exista documente conform carora trei nave din portul romanesc Constanta au transportat 200 de containere cu 3.500 tone de arme, in decembrie 1991 si ianuarie 1992. Incarcatura, care a ajuns in portul sloven Koper, a fost trimisa apoi in Croatia.

Astazi, Scorpion International Services este reprezentantul exclusiv al Rosoboronexport, corporatia de stat rusa pentru exportul de arme, iar Dafermos nu o duce prea rau, fiind directorul Scorpion in Austria. Autoritatile slovene l-au acuzat in februarie 1995, alaturi de fostii ministri al Apararii sloven Janez Jansa si respectiv de Interne Igor Bavcar de livrarea ilegala a 13.000 pusti de asalt, in timpul razboiului din Croatia. Interogat in 1995 de politia austriaca, Dafermos a negat orice implicare in traficul de arme si echipamente militare, sustinand ca a importat din Rusia doar "veste de protectie, uniforme si bocanci'.

Cazul nu a mai ajuns in fata justitiei slovene. Totusi, atat Jansa cat si Bavcar sunt urmariti in prezent pentru alte fapte, fostul si probabil si viitorul premier Janez Jansa fiind acuzat de coruptie in legatura cu un contract de armament in valoare de 364 milioane de dolari, iar Bavcar de spalare de bani, scrie EUObserver.

×