x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAI recomandă cetăţenilor din zonele vizate de codurile galben şi portocaliu să evite deplasările

MAI recomandă cetăţenilor din zonele vizate de codurile galben şi portocaliu să evite deplasările

31 Mai 2019   •   12:42
MAI recomandă cetăţenilor din zonele vizate de codurile galben şi portocaliu să evite deplasările

Ministerul Afacerilor Interne recomandă cetăţenilor din zonele vizate de codurile galben şi portocaliu să evite deplasările în perioada de intensitate maximă a fenomenelor meteorologice.

"ANM a emis astăzi o avertizare de Cod portocaliu de averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, vijelii şi grindină pentru cea mai mare parte a Munteniei şi Dobrogei, sudul Moldovei, nordul Olteniei şi în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, valabilă în intervalul orar 31 mai, ora 15,00 - 1 iunie, ora 10,00", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
De asemenea, începând de vineri, ora 12,00, până sâmbătă, ora 10,00, intră în vigoare o atenţionare de Cod galben de instabilitate atmosferică pentru cea mai mare parte a ţării, cu excepţia zonei de nord vest.

Totodată, în zona centrală, de nord şi nord-vest sunt deja în vigoare avertizări hidrologice de Cod galben şi portocaliu pentru mai multe cursuri de apă până vineri la ora 16,00.

"În acest context, la nivelul MAI au fost dispuse primele măsuri pentru intervenţiile în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă cauzate de vremea nefavorabilă. Astfel, peste 7.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi sunt pregătiţi să acţioneze în sprijinul comunităţilor în cazul în care situaţia va impune. Totodată, sunt menţinute în stare de operativitate toate categoriile de mijloace şi echipamente pentru asigurarea în cel mai scurt timp a acţiunilor de răspuns", se arată în comunicat.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a solicitat prefecţilor ca în judeţele vizate de avertizarea de Cod portocaliu să se activeze grupele operative şi să crească nivelul de alertă în funcţie de situaţia din teren. Totodată, a cerut să existe permanenţă la nivelul autorităţilor locale, în special în zonele cunoscute cu risc crescut de inundaţii.

"Centrul Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul MAI monitorizează în permanenţă orice situaţie de risc raportată din teren şi dispune alocarea de resurse suplimentare în zonele în care fenomenele meteo se manifestă cu cea mai mare intensitate", se mai arată în comunicat.

MAI recomandă tuturor cetăţenilor aflaţi în zonele pentru care sunt anunţate fenomene meteorologice periculoase să urmeze cu stricteţe indicaţiile autorităţilor şi în situaţia manifestării vântului puternic să se evite deplasarea în zonele cu copaci, stâlpi de electricitate sau panouri publicitare care ar putea fi doborâţi.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate. AGERPRES

×