x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mailat, condamnat la 29 de ani

Mailat, condamnat la 29 de ani

de Carmen Plesa    |    30 Oct 2008   •   00:00

Românul Romulus Nicolae Mailat îşi va petrece următorii 29 de ani în închisoare, s-a decis ieri la Roma.
Apărarea a cerut achitarea lui Romulus Mailat (25 de ani) din lipsă de probe, procurorul a vrut închisoare pe viaţă, iar Curtea cu Juri a decis ieri că românul va sta 29 de ani în puşcărie. Mailat a fost aşadar găsit vinovat de uciderea, agresarea sexuală şi tâlhărirea italiencei Giovanna Reggiani (47 de ani). Agresiunea s-a petrecut exact în urmă cu un an, la 30 octombrie.



Familia lui Romulus Mailat, întoarsă în ţară de frica italienilor, a aflat ieri sentinţa Curţii cu Juri italiene de la televizor
Dan Tomozei

APĂRAREA A VRUT ACHITARE

Sunt "inconsistente şi insuficiente probele aduse la proces" – acesta e motivul pentru care avocatul lui Mailat a cerut ieri achitarea clientului său. Condamnarea s-a făcut însă în baza declaraţiilor date de Emilia Neamţu, o vecină de tabără, care a spus că l-a văzut pe bărbat târând corpul italiencei. Neamţu însă
fusese internată timp de un an la psihiatrie, cu diagnosticul tulburări de personalitate. De asemenea, femeia era cunoscută în tabără ca având probleme psihice serioase. Emilia Neamţu nu a venit la proces pentru a-şi susţine declaraţiile făcute în timpul anchetei, iar procurorul italian a declarat-o "de negăsit", deşi în aceeaşi zi femeia dădea interviuri ziariştilor români în gospodăria ei de la Avrig.

MARTORI CIUDAŢI
Geanta Giovannei Reggiani a fost găsită în baraca lui Mailat, însă medicii de la laboratorul de cercetare genetică au spus că ADN-ul românului nu a putut fi relevat pe hainele sau pe corpul italiencei. Mai mult, pe hainele lui Mailat nu au fost găsite urme din sângele Giovannei Reggiani. Românul a fost ieri condamnat şi pentru agresiune sexuală, deşi medicii au declarat la tribunal că italianca nu a fost violată. S-a considerat însă că dacă a ajuns la spital cu pantalonii traşi şi lenjeria ruptă demonstrează intenţia de viol din partea lui Mailat. Martorii au făcut declaraţii contradictorii. Astfel, Dorin Obedea, tatăl concubinei lui Mailat, a spus că l-a văzut pe acesta când o lovea cu pumnii pe Giovanna Reggiani, iar un alt rom din tabără a mărturisit că ştia de la acelaşi Obedea că la locul agresiunii au fost Mailat şi încă două-trei persoane.
Soţii Zăgădău, alţi martori, au declarat însă că l-au văzut pe Mailat bând bere într-un grup de prieteni în intervalul în care s-a produs agresarea italiencei.
Ieri, înainte de a auzi sentinţa, Romulus Mailat a plâns în sala de tribunal. El i-a mărturisit traducătoarei că este deja împăcat cu sentinţa pe care o va primi, pentru că a simţit încă din prima zi că este condamnat şi că va servi drept ţap ispăşitor pentru toate faptele comise de români. Se pare că Mailat va fi extrădat  în România după ce-şi va ispăşi pedeapsa. Nu înainte însă de recurs. Mailat a recunoscut doar că i-a furat geanta italiencei.


Mama lui Mailat: "Să mi-l aducă acasă!"

Pe strada lui Romulus Mailat, la Avrig, liniştea orelor scurse în aşteptarea sentinţei era spartă numai de strigătele şi rugăciunile martorului acuzării, niciodată audiat. Cea pe care procuraturile din Italia şi din România nu o găsesc de aproape un an, Emilia Neamţu, rămâne capul de afiş în spectacolul vieţii din ghetoul de la Avrig. În mintea şi vorbele femeii, evident sub tratament, se învălmăşesc istorii, ţări, războaie, sfinţi şi mulţi, mulţi Dumnezei în numele cărora sunt puşi chezăşie copiii şi familia care o privesc cu multă înţelegere. Emilia Neamţu este martorul acuzării într-un proces în care viaţa unui om s-a stins, iar soarta altui om a fost decisă.
La numai câteva case depărtare, mama lui Romeo Mailat, Elena Tincu, priveşte pierdută spectacolul. Apoi intră în casa unei rude şi priveşte la televizor ştirile despre fiul ei. După aproape un an îl vede din nou. "Dacă îl condamnă, îl condamnă, dar să mi-l aducă acasă, în ţară. Zi de zi mă rog să facă Dumnezeu dreptate”, spune Elena Tincu. Mama lui Mailat nu doreşte decât să-şi vadă băiatul mai repede acasă. Parcă presimte că va primi o sentinţă dură.
Prin intermediul unei colege din presă aflate în Italia, în sala de judecată, Elena Tincu îi transmite un mesaj lui Romeo: "Să te rogi la Dumnezeu. Am fost la Doina (n.r. – o soră de credinţă din Avrig) şi se roagă pentru tine". După mesaj, intră din nou în casă la televizor... Aşteptarea este lungă şi cuvintele Elenei Tincu sunt grele: "Dacă îl condamnă pe viaţă acolo, nu mai apuc să îl văd ...". După câteva ore de aşteptare, rugile femeii s-au îndeplinit: fiul ei, Romulus Mailat, a fost condamnat "doar" la 29 de ani. Nu cunoaşte însă în ce ţară îşi va executa pedeapsa, Romulus cerând în mai multe rânduri să fie adus în România. Recursul mai poate schimba oare ceva?
  • Dan Tomozei

×
Subiecte în articol: observator mailat