x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mainpost:"Aderarea României şi Bulgariei la Schengen? UE nu face cadouri"

Mainpost:"Aderarea României şi Bulgariei la Schengen? UE nu face cadouri"

de Istvan Deak    |    14 Feb 2012   •   14:52

Analistul politic german Detlef Drewes comenteaza, pentru publicatia Mainpost, probabilitatea aderarii Romaniei la spatiul Schengen. "Siguranta, inainte de toate. Uniunea Europeana nu face cadouri. Cel putin, nu in materie de siguranta, de aceea sa inteleaga toata lumea sentinta mizerabila a Comisiei Europeane despre situatia sigurantei din Romania si Bulgaria: sub nici o forma nu trebuie sa se renunte, inca din vara aceasta, la controlul personal de la granite. Europa nu isi permite sa deschida o gaura incontrolabila in sistemul ei de securitate. Daca traducem analiza formulata intr-o maniera retinuta si diplomatica a Comisiei de la Bruxelles, constatam ca in ambele tari infloreste coruptia, iar deschiderea granitelor pentru crima organizata si instantele permise nu ar fi tocmai o forma de intimidare", este de parere Detlef Drewes.

"Uniunea Europeana a investit multi bani in securizarea granitelor din Est, astfel incat starea lor sa se aproprie de standardul european. Acest demers nu este suficient, in conditiile in care functionari corupti nu uzeaza de posibilitatile de control, ci, din contra, tocmai ei deschid drumul criminalitatii in sistemul Schengen", opineaza autorul analizei.

"Uniunea Europeana si Zona Euro au intampinat destule experiente neplacute, tocmai fiindca nu s-au tinut pana la capat de standardele ridicate pe care le solicita. Membrii spatiului Schengen nu au dreptul sa mai repete aceste greseli", avertizeaza acesta.
Ce are de facut tara noastra? "In aceste conditii, cel mai important mesaj pentru Bucuresti este urmatorul: transformarea statului si a societatii intr-un sistem de drept transparent si independent trebuie sa devina irevocabila. Aici sunt marile probleme. Judecatorii si procurorii care nu accepta mita sub nici o forma si nu favorizeaza infractorii sunt prea putin sprijiniti si nu pot actiona pe o baza corecta si sigura. Astfel de deficite nu sunt lucruri minore", constata analistul citat. Dupa parerea sa, "tocmai Romania si Bulgaria vor trebui sa asigure o granita impotriva criminalitatii venite de la vecinii care nu sunt membri ai spatiului Schengen. In concluzie, consecventa veto-ului Guvernului olandez, de a se opune aderarii celor doua tari, este justificata".

×