x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Majorarea punctului de pensie, primul test

Majorarea punctului de pensie, primul test

de Aniela Nine    |    19 Apr 2010   •   00:00
Majorarea punctului de pensie, primul test
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Senatul dezbate azi legea pensiilor, cea mai importantă modificare impusă de Opoziţie în comisie fiind majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut.



Guvernul nu este de acord şi invocă nesustenabilitatea financiară. Ideea a părut însă bună în ochii preşedintelui Băsescu acum o lună, când era promovată de fostul ministru Marian Sârbu, din dorinţa de a legitima noul partid al independenţilor care clama socialul ca "esenţă" a acţiunii lui politice.

Proiectul legii pensiilor va intra azi în dezbatere în Senat în calitate de primă Cameră sesizată. Pe lângă prevederile elaborate de Guvern, cea mai importantă modificare făcută în comisia de specialitate este cea privind majorarea punctului de pensie la cel puţin 45% din salariul mediu brut. Amendamentul a venit după întâlniri cu pensionarii, din iniţiativa senatorului Dan Voiculescu, şi a fost semnat de parlamentarii din comisia de muncă din partea PSD+PC şi PNL, dar şi de un senator PD-L. După votul din comisie, senatorul Dan Voiculescu a subliniat nevoia de solidaritate cu pensionarii.

"Este o victorie de parcurs care trebuie confirmată şi de plenul Senatului. Acela va fi momentul în care fiecare senator, indiferent de culoarea politică, va avea şansa de a-şi demonstra solidaritatea cu pensionarii. Şansa de a face un bine concret este rară şi sper că nici un coleg senator nu o va pierde", a declarat Voiculescu. Amendamentul este însă declarat ca neavenit de ministrul Muncii, Mihail Şeitan, şi, implicit, de Executiv, pe motiv de nesustenabilitate financiară.

Prin urmare, discuţiile între Putere şi Opoziţie şi, implicit, votul în plenul Senatului azi se anunţă a fi tensionate, cu atât mai mult cu cât în această Cameră Puterea deţine majoritatea. Cum însă în comisie amendamentul a fost adoptat, el fiind inclus automat în raportul favorabil al comisiei de muncă, un vot împotriva acestui amendament ar însemna un vot împotriva întregului raport şi deci respingerea tuturor modificărilor aprobate de membrii comisiei.

"SĂ-I VĂD EU PE SENATORII CARE NU VOR SUSŢINE ÎN PLEN"
Înainte de votul din Senat, preşedintele Federaţiei Naţionale OMENIA a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România, Gheorghe Chioaru, spune că el crede că aleşii vor da un vot favorabil pentru mărirea pensiilor, fiind nevoie de adoptarea acestui amendament. Justeţea adoptării acestui amendament este văzută şi de unii aleşi chiar din tabăra Puterii, în această situaţie fiind senatorul PD-L Ion Ruşeţ, care în comisia de muncă a semnat ca iniţiator al acestei prevederi modificatoare a legii pensiilor.

"E normal să susţin raportul cu amendamentul şi în plen, nu îmi voi schimba poziţia faţă de ce am susţinut în comisie. Nu mă pot întoarce", ne-a spus ieri senatorul PD-L. Întrebat dacă decizia sa nu contravine poziţiei partidului şi celei a Guvernului promovată de ministrul Şeitan, senatorul a amintit că parlamentarii sunt protejaţi de Constituţie atunci când vine vorba despre a li se impune un anumit tip de vot la o lege.

"E problema lui Şeitan dacă nu susţine această majorare, există textul constituţional care interzice mandatul imperativ. Sigur, eu înţeleg că în 2010 nu există sustenabilitate pentru punctul de pensie la 45%, dar aici este vorba despre o lege a pensiilor care are prevederi din 2011 până în 2030, nu pot să cred că în perioada următoare vom fi mai rău, şi pensionarii vor trebui să aibă pensie din ce în ce mai mică. Nu sunt de acord cu această abordare", spune Ruşeţ.




Acest punct de vedere, spune senatorul, şi-l va susţine şi în interiorul partidului dacă, aşa cum se aşteaptă, va fi criticat pentru opinia sa. Ion Ruşeţ se arată optimist faţă de votul de azi din Senat. "Eu nu cred că un senator din partidul meu, care, de exemplu, a fost militar de carieră şi care are, poate, pensie militară, va susţine altceva în privinţa pensiilor militare decât susţine Asociaţia pensionarilor militari. Nu cred că un coleg de-al meu care a fost magistrat va susţine altceva decât susţine Asociaţia magistraţilor. Eu nu cred că colegii mei şi nici cei de la alte partide sunt doar instrumente de vot, rotiţe într-o maşină de vot. Cred că raportul va trece. Dacă discutăm despre responsabilitatea domnului ministru Şeitan, a Guvernului... de ce nu şi-a asumat răspunderea pe acest proiect de lege? Căci, dacă mergem în dezbatere parlamentară, va trebui să acceptăm că există puncte de vedere, exprimate de aleşii poporului, altele decât ale domnului Şeitan sau ale domnului prim-ministru", mai spune senatorul PD-L.

"DA" PENTRU NEVOIA INDEPENDENŢILOR
Stabilirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, nesusţinută de Guvern, a părut însă o idee bună în cealaltă parte a puterii executive, la preşedintele Traian Băsescu, dar atunci când propunerea i-a aparţinut lui Marian Sârbu, noul preşedinte al partidului independenţilor.

La consultările de la Cotroceni din martie, deşi axate pe nevoia de revizuire constituţională, subiectul legii sistemului unitar de pensii a fost adus în discuţie de Marian Sârbu, membru al delegaţiei independenţilor. Discuţiile au avut loc chiar în prezenţa şefului Guvernului, Emil Boc. Marian Sârbu a declarat ulterior că "a profitat" de participarea lui Boc la întâlnirea cu preşedintele pentru a pleda pentru introducerea în legea pensiilor a prevederii privind raportarea punctului de pensie la maximum 45% din salariul mediu.

Explicaţia abordării subiectului off-topic a fost dată chiar de Sârbu: formarea noului partid al independenţilor, care pretindea socialul ca fiind "esenţa" acţiunii lor politice. Legitimarea indirectă a noului partid a venit rapid după consultări de la şeful statului, Traian Băsescu declarând că propunerea lui Sârbu este "o soluţie bună".


PSD ameninţă cu sesizarea Curţii Constituţionale
În ipoteza în care senatorii vor accepta prin vot legea în forma propusă de Guvern, grupul PSD+PC ameninţă cu sesizarea Curţii Constituţionale, în principal pe motiv de retroactivitate a legii. De altfel, senatorii PSD+PC au anunţat că îşi vor susţine azi în plen toate amendamentele respinse în comisii, printre care cele mai importante făceau referire la vârsta de pensionare, pensionarea anticipată, pensia de invaliditate şi pensiile speciale.

"În cazul în care amendamentele noastre nu vor fi acceptate în plenul Senatului, PSD nu numai că nu va vota legea, dar o va ataca la Curtea Constituţională, pentru că nu se respectă principiul neretroactivităţii", a anunţat senatorul PSD Olguţa Vasilescu. Alte amendamente care au fost respinse în comisia de muncă şi care au fost iniţiate de parlamentarii liberali vor fi şi ele susţinute azi în plen, după cum ne-a declarat ieri vicepreşedinta comisiei de muncă, liberala Minerva Boitan.

×
Subiecte în articol: sport