x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Malurile lacurilor Herastrau si Floreasca, luate cu japca

Malurile lacurilor Herastrau si Floreasca, luate cu japca

de Monica C. Andrei    |    10 Iul 2006   •   00:00

Oamenii cu bani, tupeu si pile au pus stapanire pe malurile lacurilor Floreasca si Herastrau. Si-au aplicat propria lege, au taiat copaci fara aprobare si s-au apucat sa construiasca fara nici un aviz.

NO COMMENT. Pe malul Lacului Floreasca se va construi un bloc de locuinte de lux, pe sase etaje, iar copacii din zona vor fi taiati

Oamenii cu bani, tupeu si pile au pus stapanire pe malurile Lacurilor Floreasca si Herastrau. Ei si-au aplicat propria lege, au taiat copaci fara aprobare si s-au apucat sa construiasca fara nici un aviz. Semnalul de alarma a venit de la Uniunea Europeana care, din cauza debandadei, a refuzat sa acorde Primariei Capitalei 13 milioane de euro pentru ecologizarea lacurilor.

ILEGAL. Pe Lacul Floreasca, terasele fara avize si-au marcat teritoriile

De cativa ani, terenurile de pe malurile Lacurilor Herastrau si Floreasca au fost luate cu japca de oamenii cu bani si multe relatii. Nimeni n-a mai tinut cont de nimic. S-au aplicat aceleasi reguli ca in jungla. Cel mai tare a pus stapanire pe o bucata de teren, care initial era incadrata la zona de protectie a lacurilor, si a transformat-o in santier. Asta in conditiile in care nu se poate construi decat la o distanta de 50 de metri fata de lac. Insa ce conteaza ce scrie la lege? Acum, defrisarea zonelor cu vedere la lac este in toi. Mai mult ca niciodata, copacii sunt taiati, locul lor fiind luat de tot felul de cartiere de lux, carciumi, terase, fara nici un fel de aprobare.

O mana de "ajutor" a venit si din partea Primariei Capitalei care nu s-a sinchisit in atatia ani de la Revolutie sa clarifice situatia juridica a acestor terenuri. Pare incredibil, dar in acest moment nu se stie cine administreaza portiuni intregi ce inconjoara cele doua lacuri. Din acest motiv, municipalitatea a pierdut de la Uniunea Europeana 13 milioane de euro, bani ce urmau sa fie repartizati pentru ecologizarea si reabilitarea Lacurilor Herastrau, Floreasca, Tei, Baneasa si Pantelimon.

DEFRISARI. Pe Lacul Herastrau va fi un centru de recuperare

REFUZ. In prima faza, reprezentantii Ministerului Integrarii Europene le-au cerut celor de la Administratia lacuri si parcuri o situatie clara a terenurilor din imediata vecinatate a lacurilor. Voiau sa stie daca acestea sunt sau nu in administrarea statului. Raspunsul a fost incert. Atunci, cei de la Uniunea Europeana au trimis un reprezentant in Capitala, care a mers pe teren si a pus cateva intrebari: de ce au fost construite case pe malul Lacului Floreasca, daca terenurile respective erau ale Primariei sau de ce au aparut atatea terase fara autorizatii? De ce s-au taiat copacii de pe marginea lacurilor? Raspunsurile au fost greu de dat de edilii Capitalei, asa ca banii au fost pierduti.

CAMPANIE
Refuzul celor de la Comunitatea Europeana i-a mai trezit din amorteala si pe edili, care au declansat o campanie de demolare a teraselor si restaurantelor ilegale. "Cel mai greu este acum, cand trebuie sa demolezi atatea constructii ilegale care s-au facut in ultimii ani. Nu se poate construi decat la o distanta de 50 de metri de malul lacului, fiecare lac trebuie consolidat. Vom controla atat constructiile din parcuri, cat si de pe marginea lacurilor", ne-a asigurat Adriean Videanu, primarul general al Capitalei.
×
Subiecte în articol: observator floreasca lacurilor