x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Managerii anticipează dezvoltarea economiei, dar şi creşterea preţurilor

Managerii anticipează dezvoltarea economiei, dar şi creşterea preţurilor

de Ovidiu Ciutescu    |    29 Sep 2008   •   00:00

Un studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică relevă un optimism debordant al patronilor români. „Managerii companiilor româneşti se aşteaptă ca activitatea economică să crească în perioada septembrie - noiembrie”. Cu toate acestea, investitorii autohtoni mizează şi pe creşterea preţurilor în luna noiembrie.

Un studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică relevă un optimism debordant al patronilor români. „Managerii companiilor româneşti se aşteaptă ca activitatea economică să crească în perioada septembrie - noiembrie”. Cu toate acestea, investitorii autohtoni mizează şi pe creşterea preţurilor în luna noiembrie.

 

 

PROGNOZE. Opiniile exprimate de patronat arată că în  perioada septembrie - noiembrie 2008 se aşteaptă o creştere a activităţii din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul, servicii şi o tendinţă de stabilitate în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare. Managerii din industria prelucrătoare estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei, atît pe total (sold conjunctural +18%), cît şi pe grupe de mărime a întreprinderilor. Optimismul este mai pronunţat în rîndul managerilor din companiile cu 250-499 de salariaţi (sold conjunctural +34%). Pe total industrie prelucrătoare, numărul de salariaţi va avea o tendinţă de stabilitate, potrivit a 77% din opiniile exprimate. Preţurile produselor industriale vor creşte (sold conjunctural +25%), într-un ritm uşor mai rapid decît în estimarea precedentă (sold conjunctural +24%). Conform estimărilor din luna septembrie 2008, pentru următoarele trei luni, se prognozează o tendinţă de stabilitate a volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi din construcţii (68% din total opinii exprimate, respectiv 69%). Tot o tendinţă de stabilitate este prognozată şi în ce priveşte numărul de salariaţi, potrivit a 76% din estimări, în schimb, managerii văd o creştere a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +38%).  Managerii estimează, pentru lunile septembrie - noiembrie din acest an, o creştere a vînzărilor de mărfuri, pe total activitate (sold conjunctural +34%). Conform previziunilor celor intervievaţi, situaţia economică îşi va menţine trendul pozitiv (sold conjunctural +41%), la fel şi comenzile de mărfuri adresate furnizorilor (sold conjunctural +27%). Situaţia economică din sectorul de servicii, în ultimele trei luni, a fost apreciată ca fiind bună, la un sold conjunctural de +24%. Pe primul loc în aprecierea cifrei de afaceri se află companiile mari (250-499 de salariaţi), la care soldul conjunctural înregistrat este de +49%, urmate de întreprinderile mijlocii (50-249 de  salariaţi), cu un  sold conjunctural de +37% şi firmele mici (1-49 de salariaţi ), sold conjunctural de +24%. Conform estimărilor din luna septembrie 2008, cererea de servicii îşi va menţine, pentru următoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +28%). În sectorul serviciilor se estimează pentru următoarele trei luni o uşoară creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural 11%). De asemenea, managerii consideră că preţurile de vînzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +21%). "Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (1.950 agenţi economici), construcţiilor (1.404), comerţului cu amănuntul (2.172) şi serviciilor (2.070). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încît eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector", se mai arată în comunicatul INS.

 

×