x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Managerul Spitalului din Timișoara, despre numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus: Vom fi pe primul loc în Europa

Managerul Spitalului din Timișoara, despre numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus: Vom fi pe primul loc în Europa

31 Iul 2020   •   16:19
Managerul Spitalului din Timișoara, despre numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus: Vom fi pe primul loc în Europa

Managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea, a declarat, vineri, că România riscă să ajungă pe primul loc în Europa la numărul de infectări cu noul coronavirus, riscând „să repetăm ce s-a întâmplat în Italia”.

Vineri, 31 iulie, au fost raportate 1.295 de canzuri noi de îmbolnăvire. De asemenea, numărul pacienților internați la ATI a ajuns la 409 și a fost atins un nou record al deceselor, fiind înregistrate 39 de decese, în ultimele 24 de ore.

„N-avem niciun motiv de bucurie. Numărul deceselor este în creștere, aproape 40, numărul cazurilor de la Terapie intensivă, dacă ne raportăm la nivel național, deja jumătate din paturi sunt ocupate și nici nu am intrat în luna august. În acest moment, în Timișoaram avem aproape 30 de pautir libere și la ATI cred că mai avem șapte locuri libere. Situația nu este deloc îmbucurătoare și trebuie să mergem mai departe pe măsurile de prevenție, responsabilitate și de solidaritate. (...) Luna august nu a început și vor fi două săptămâni foarte critice, numărul de decese e în creștere și 1.300 de pacienți infectați nu e o cifră deloc mică. Odată cu creșterea numărului de pacienți infectați cresc și cazurile moderate și severe și, bineînțeles, cazurile foarte severe, ce necesită terapie intensivă”, a declarat Cristian Oancea, într-o intervenție la Realitatea PLUS.

Situația în care se află România este urmarea vidului legislativ de trei săptămâni, a mai afirmat Oancea.

„Este o ecuație matematică. Esența este că acești asimptomatici și acel vid legislativ de trei săptămâni, noi acum, practic, avem efectele, pe care nu ni le-am dorit, ale acelui vid de legislație. Am observat din ce în ce mai mulți tineri care dezvoltă forme moderate și severe. Pentru formele asimptomatice și ușoare ne bazăm pe spitalele suport care încă la noi mai țin, adică 80 – 85% din capacitate, dar e din ce în ce mai greu. Foarte mulți declară, pe propria răspundere, că nu vor să rămână, se duc acasă, dar nu știm dacă respectă regulile de autocarantinare.”, a mai spus Cristian Oancea.

Managerul Spitalului din Timișoara atrage atenția că avem șanse să devenim primii din Europa la numărul de infectări.

„Ne așteptăm la o creștere continuă. Ar fi bine să atingem un platou într-o săptămână, o săptămână jumătate , măcar am respira puțin mai ușurați știind căva urma perioada de declin. Dar, ținând cont de ce se întâmplă pe Litoral, la munte (...) aceste reguli minime de distanțare, plus că mai sunt acei contacți care au fost liberi și nu știm cât au infectat, plus focarele multiple care au apărut peste tot în țară, mai ales în județul Timiș, și practic nu există zi în care să nu avem focar în altă parte. Cred că luminița de la capătul tunelului e o remarcă optimistă. Și vom fi pe primul loc în Europa. Deci, ne-am dovedit încă o dată că putem să fim primii, dar în sens negativ”, a mai declarat acesta.

×