x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Manele şi scandal postvot

Manele şi scandal postvot

de Diana Scarlat    |    03 Iun 2008   •   00:00
Manele şi scandal postvot

ŞTEFĂNEŞTI ● Petreceri de victorie între strigături şi pumni în gură
Certăreţilor de la Ştefăneşti le-a crescut cheful de răfuială ieri-dimineaţă, după numărarea voturilor. Din ce în ce mai violenţi, în ambele tabere, penegiştii şi pesediştii s-au mai încăierat de cîteva ori, cu sau fără ritmuri de manele de la proaspătul consilier local PSD, Adi Minune.



ŞTEFĂNEŞTI ● Petreceri de victorie între strigături şi pumni în gură
Certăreţilor de la Ştefăneşti le-a crescut cheful de răfuială ieri-dimineaţă, după numărarea voturilor. Din ce în ce mai violenţi, în ambele tabere, penegiştii şi pesediştii s-au mai încăierat de cîteva ori, cu sau fără ritmuri de manele de la proaspătul consilier local PSD, Adi Minune.

Ingrediente: islaz comunal de 300 de milioane de euro, autostrada spre Braşov, apropierea de Bucureşti, transferuri de terenuri, promisiuni electorale şi bani pentru voturi. Se amestecă la 1 iunie împreună cu 3.900 de cetăţeni împărţiţi în două partide rivale şi li se dă drumul pe uliţă. Se udă la ploaie măruntă, se stropesc din cînd în cînd cu rachiu, se trezesc în urlete şi manele, apoi se coc la soare. Rezultatul: revoluţie locală cu scuipaţi, pumni, înjurături, ameninţări. Cu extratoping de jandarmi, mascaţi şi poliţişti. Se serveşte la cald, la strada principală, în centru la Ştefăneşti. Să trăieşti! "Ceea ce se întîmplă aici mi se pare ceva normal. Politica este un război. Încearcă ceilalţi candidaţi să mai aibă mitingurile astea neautorizate, ca nu cumva prietenii mei şi fanii mei să ne distrăm", spunea ieri Adi Minune, manelistul consilier PSD. Care-a revenit în mulţimea de fani după cîteva ore de somn, să-şi reia cîntarea în aer liber.

"VREM SĂ VOTĂM!" "Noi de-aicea nu plecăm pînă nu ne dă voie să votăm, că n-a lăsat lumea să intre să voteze ca să iasă al lor! Huoooooooo!" versus: "Ple-caţi a-ca-să!" Cele două tabere, pesediştii şi penegiştii, şi-au mutat "cartierul general" în faţa secţiei de votare. În principiu, unii pe-o parte a străzii, ceilalţi vizavi. Dar se mai plictiseau din cînd în cînd şi traversau pentru reîmprospătarea vînătăilor. Penegiştii vor să se mai voteze o dată. Pesediştii-s fericiţi că au ieşit ai lor. Obosiţi, unii turmentaţi, ca nişte cetăţeni adevăraţi cu drept de vot, şi unii, şi alţii au chef de scandal cu oricine le iese în cale, de exemplu, cu jurnaliştii, cu poliţiştii şi cu jandarmii. "Pleacă, fă, de-aici, că-ţi sparg camera aia, n-auzi?" Probabil au trac. Sau se ruşinează de camerele de filmat, deşi cei mai mulţi poartă ochelari de soare negri. "Nu ne mai filmaţi!/ vrem să ne-ajutaţi!", strigă în cor penegiştii. Adică să vină jurnaliştii de faţă şi să le dea o mînă de ajutor pentru reorganizarea votului. Sau: "N-ai voie să faci poze!". "Cum n-am voie?" "N-ai voie să fotografiezi! Nu faci aicea! Bagă camera aia, că ţi-o sparg! E spaţiu privat aici." "Cum e spaţiu privat, că sîntem pe stradă!" "Da, e spaţiu privat, că aşa vrem noi!" "Haidi, fă, că sînteţi nesimţite! Dă-te-n morţii tăi!", mă gratulează una dintre doamne.

MASA ŞI DANSU’. "Nu ştie ce vrea oamenii din comuna asta. Se vinde pe bani", îmi spune ca din întîmplare o nemulţumită din comună. "Ce-a făcut la tineri pentru comuna asta? Altu! Că ăştia şi-a făcut case", mai explică una dintre participantele la manifestaţie, din tabăra PSD. Conflictul a fost aplanat la prînz chiar de proaspătul primar ales, care şi-a dus simpatizanţii la masă, la cîrciuma din faţa şcolii. S-au mai potolit cît să prindă forţe proaspete, iar după două ore au luat-o de la capăt. "Haide să intrăm, că ăştia de la PNG caută scandal", se tot îndrumau către cîrciumă, după ce primiseră ordin să nu se-ncaiere cu tabăra adversă. "Şi cu altă alegere, lumea tot pe băiatu’ ăsta tînăr îl votează, că vrem o schimbare. Primaru’ ăsta e de 21 de ani. A făcut o grădiniţă cu program prelungit, să meargă tineretu’ la servici? N-a făcut! O policlinică, o salvare, ceva. Îţi moare copilu-n casă. Şi drepturile astea ale tinerilor, ce-a făcut? C-a dat 300 de metri care n-are lumea acte la ele. Noi avem acte să ne dea terenu’, de ce nu ni-l dă?", explică revoltată Zamfir Alexandrina. "În primărie, Rababoc spunea că miroase de la ţigani! Toată lumea îl votează pe Aurel pentru că e om de comună. E om de Ştefăneşti", o completează o voce din mulţime. Între timp, primarul Aurel Pîrvu şi vedeta comunei, Adi Minune, s-au bucurat de băile de mulţime şi au sărbătorit succesul alături de votanţii lor. Voturile s-au mai numărat o dată după ce PNG a depus contestaţie, dar a ieşit tot PSD-ul. Scandalul continuă.

Anchetă penală şi administrativă

A început ieri ancheta dispusă duminică de ministrul Internelor, Cristian David, în urma evenimentelor de la Ştefăneşti. Cercetările vizează nu doar o presupusă mită electorală, dar şi modul în care au acţionat forţele de ordine, astfel că se efectuează două anchete în paralel: una de tip penal, cealaltă pe linie administrativă. Aceasta din urmă a fost cerută ieri de ministrul Cristian David, în legătură cu modul în care au intervenit forţele de ordine la Ştefăneşti, în ziua votării, pentru a-i calma pe alegătorii împăţiţi între PSD şi PNG. Modul în care forţele de ordine au asigurat accesul oamenilor în secţia de votare ridică unele semne de întrebare, potrivit unor surse judiciare. David aşteaptă ca pînă la sfârşitul săptămînii să îi fie înaintat raportul de intervenţie a jandarmilor şi poliţiştilor. Cît priveşte ancheta privind presupusa mită electorală, se vor verifica nu doar dacă alegătorii din Ştefăneşti chiar au primit bani sau alte foloase pentru a-şi da votul unui anume candidat, ci şi dacă toate persoanele care au votat acolo aveau şi dreptul să o facă. Nici membrii comisiei electorale nu vor fi scutiţi de întrebări, acuzîndu-se între ei de luare de mită. (Violeta Fotache)


×
Subiecte în articol: observator