x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Manifest pentru DEMNITATE: o Campanie Jurnalul Naţional

Manifest pentru DEMNITATE: o Campanie Jurnalul Naţional

de Carmen Anghel    |    26 Ian 2014   •   16:44
Manifest pentru DEMNITATE: o Campanie Jurnalul Naţional
Proiect de lege privind protecţia şi promovarea drepturilor copiilor cu dizabilităţi

Jurnalul Naţional a prezentat, de-a lungul timpului, multe cazuri de copii cu dizabilităţi şi familiile acestora, care nu găsesc sprijin real, uneori, nici în lege. O iniţativă civică, pe care Jurnalul Naţional o susţine, propune un Proiect de lege privind protecţia şi promovarea drepturilor copiilor cu dizabilităţi.

Proiectul de lege privind drepturile copiilor cu dizabilităţi reprezintă  coagularea voinţei părinţilor care trăiesc astfel de drame în România de azi, fiind un răspuns la neajunsurile cadrului legal şi ale practicii actuale în materie de dizabilitate.

Proiectul de lege a fost depus în mod festiv la Parlamentul României în decembrie 2013 şi se doreşte ca el să devină lege, până în toamna acestui an. Cu cât vom acţiona mai repede, cu atât viitorul multor copii, adolescenţi şi tineri va fi mai bun.

Jurnalul Naţional susţine acestă iniţiativă şi îi invită pe toţi cei care cred că DEMNITATEA este un element fundamental al existenţei unei fiinţe umane să se alăture. Pentru ca să ne recăpătăm cu toţi demnitatea!

Proiectul de lege privind drepturile copiilor cu dizabilităţi reprezintă propunerea societăţii civile şi coagularea voinţei părinţilor de copii cu dizabilităţi din România, ca răspuns la neajunsurile cadrului legal şi a practicii actuale în materie de dizabilitate, urmând ca acesta să facă obiectul dezbaterilor cu instituţiile cu atribuţii în domeniu. Proiectul este un angajament al Coaliţiei O Singură Voce pentru Dizabilitate(COSVD).

Proiectul de lege a fost depus în mod festiv la Parlament în decembrie 2013. Se doreşte ca acest proiect să devină lege până în toamna acestui an. Cu cât vom acţiona mai repde, cu atât viitorul multor copii, adolescenţi, tineri va fi mai bun.

Jurnalul Naţional susţine acestă iniţiativă şi îi invită pe toţi cei care simt că DEMNITATEA este un element fundamental al unei fiinţe umane să se alăture.

Principalele elemente de noutate ale proiectului de lege privind drepturile copiilor cu dizabilităţi, conform  COSVD, sunt definirea şi clasificarea categoriilor de dizabilităţi în conformitate cu reglementările internaţionale, reglementarea Certificatului de Dizabilitate, a intervenţiei timpurii, a accesului la educaţie al copiilor cu dizabilităţi. Un alt element de noutate îl constituie reglementarea tipurilor de unităţi de învăţământ pe care le pot accesa copiii cu dizabilităţi: unităţi de învăţământ de masă (care vor respecta o serie de standarde minime de accesibilizare şi adaptare a mediului fizic şi informaţional); şcoli incluzive (actualele şcoli de masă care vor respecta o serie de standarde ridicate de accesibilizare şi adaptare a mediului fizic şi informaţional); Unităţi de Educaţie Nonformală (infiinţate prin reorganizarea şcolilor speciale ca unităţi complementare de educaţie pentru copiii cu dizabilităţi care urmează cursurile şcolilor de masă sau incluzive – tip after school); şcoli de Abilităţi .

Proiectul de act normativ cuprinde prevederi exprese cu privire la: prestaţiile sociale cu accent pe servicii şi mai puţin pe alocarea de indemnizaţii; accesibilizarea mediului fizic şi informaţional în conformitate cu legislaţia internaţională în vigoare; asigurarea accesului efectiv la educaţie, cultură, sport, justiţie; măsuri speciale de protecţie pentru copiii cu dizabilităţi din centrele de plasament; măsuri antidiscriminare şi aşa mai departe.

“Un proiect al societăţii civile care propune o regândire a sistemului de protecţie a copilului cu dizabilităţi orientată pe dezvoltarea serviciilor specializate în vederea creşterii gradului de autonomie al copiilor cu dizabilităţi şi mai puţin pe ideea de asistare socială.”, după cum declară Mădălina Turza, preşedintele Coaliţiei O Singură Voce pentru Dizabilitate.

Mai multe informatii gasiti pe www.cedcd.ro

Împreună putem construi viitorul decent al acestor copii. Votează petiţia de susţinere a proiectului de lege pe: www.osvd.ro

×