x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marea harababură a majorărilor

Marea harababură a majorărilor

de Eugenia Mihalcea    |    Lavinia Dimancea    |    Diana Scarlat    |    28 Ian 2009   •   00:00
 Marea harababură a majorărilor

Făcând pe premierul, preşedintele Traian Băsescu a propus ieri îngheţarea salariilor şi pensiilor pe şase luni. Ca întotdeauna, pedeliştii îl susţin pe şeful statului, dar partenerii lor de guvernare, pesediştii, se declară împotrivă. Sindicatele au sărit ca arse şi au ameninţat cu proteste şi mişcări de stradă.



În pline discuţii PD-L-PSD privind bugetul pe 2009 şi în toiul promisiunilor pesediste că vor fi majorate salariile şi pensiile, şeful statului a stricat ieri toate socotelile susţinând că este nevoie în următoarele şase luni de un moratoriu. “Nu voi reacţiona negativ dacă Guvernul ar ajunge la o înţelegere cu sindicatele, ca pentru şase luni, să vedem ce se întâmplă, cum evoluează economia, să îngheţe toate salariile şi pensiile. Şase luni! Vedem ce se întâmplă, şi ne dăm seama dacă putem aloca mai mult, pentru că, dacă nu mişcăm economia foarte curând, de unde să strângi bani de pensii, dacă nu sunt salariaţi care să contribuie la fondul de pensiiş De unde să strângi bani la buget, să dai salariile la profesori, dacă economia e îngheţată, şi nimeni nu plăteşte taxe şi impozite la stat, pentru că nu lucrează companiileş”, s-a întrebat retoric Băsescu, într-o emisiune la Radio România Actualităţi, trimiţând subtil noi instrucţiuni către Guvernul condus de Emil Boc. Deşi s-a declarat un partizan al creşterii salariilor profesorilor şi al pensiilor, şeful statului a avertizat Executivul că “dorinţa de a acoperi angajamentele electorale” ar fi “o capcană” în realizarea bugetului pe 2009 şi că aceasta nu poate duce, într-o perioadă de criză economică, decât la “colaps”. Băsescu a explicat că proritare în acest moment sunt generarea de locuri de muncă, plata datoriilor Guvernului către agenţi şi reducerea aparatului birocratic care este “sufocant şi ineficient” şi a arătat că, în cazul în care salariile şi pensiile vor fi îngheţate pentru şase luni, iar numărul funcţionarilor va fi diminuat, vor fi bani “pentru toate”.

DEZACORD ÎN COALIŢIE
Ideea moratoriului lansată de Băsescu nu pare a fi nouă, reprezentanţi ai celor două partide de guvernământ susţinând că aceasta a fost discutată în cadrul coaliţiei şi a Guvernului ca variantă de lucru. Democrat-liberalii şi social-democraţii au păreri însă diferite, ultimii pledând în continuare pentru creşterea salariilor şi pensiilor. “În limita resurselor bugetare, salariile şi pensiile trebuie să crească. Aceste creşteri fac parte nu numai din dimensiunea socială a măsurilor anticriză, ci şi din cea economică”, a declarat Mircea Geoană, citat de Mediafax, precizând că, în cadrul discuţiilor din Guvern, miniştrii nu s-au oprit serios asupra acestei opţiuni şi că se va merge “în continuare pe găsirea resurselor pentru majorări”. Prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan crede însă că îngheţarea salariilor şi pensiilor, discutată ca propunere la nivelul coaliţiei, este necesar – pentru a vedea cum va evolua economia României şi veniturile bugetare. Oficial, Guvernul nu a comentat ieri propunerea expusă de Băsescu, dar surse guvernamentale au declarat că, în cazul în care va fi luată o astfel de măsură, ea va reprezenta o decizie politică rezultată în urma consultării cu sindicatele.

PENSIONARII, LOVIŢI
 Bomba îngheţării salariilor şi a pensiilor pentru o jumătate de an a venit de la preşedintele Băsescu a doua zi după ce ministrul Muncii, Marian Sârbu, îi asigura pe pensionari că susţine creşterea pensiilor. Marian Sârbu tocmai avusese o primă întâlnire cu reprezentanţii federaţiilor pensionarilor luni seara, la sediul Ministerului Muncii, unde s-au pus bazele unui grup de lucru care să stabilească principalele obiective. Ministrul Muncii sublinia în cadrul întâlnirii că “una dintre preocupările ministerului este asigurarea creşterii pensiilor, în vederea depăşirii efectelor crizei economice”. Reprezentanţii pensionarilor susţin că îngheţarea pensiilor ar duce la o catastrofă, singura modalitate prin care aceştia ar mai putea ţine pasul cu creşterea preţurilor fiind majorarea punctului de pensie.

PROTESTUL SINDICATELOR
Nici marile confederaţii sindicale nu sunt de acord cu ideea îngheţării salariilor şi pensiilor, anunţând ieri că vor ieşi în stradă dacă această măsură va fi aplicată. Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei “Cartel Alfa” susţine că o îngheţare a salariilor în acest moment este imposibilă, pentru că ar duce la acutizarea crizei şi, implicit, la scăderea consumului intern. “Problema îngheţării salariilor, din punctul nostru de vedere, nu este o politică adecvată pentru situaţia actuală de criză care este cauzată de lipsa consumului. Ar însemna să accelerăm criza”, spune Bogdan Hossu. Liderii sindicatelor din învăţământ ameninţă cu greva generală şi îngheţarea anului şcolar, dacă salariile lor nu vor creşte, conform Legii în vigoare, cu 50%. Ei spun că preşedintele Traian Băsescu nu s-a exprimat clar când a vorbit despre îngheţarea salariilor. “Nu pot să cred că s-a referit la învăţământ, pentru că, înainte cu mai puţin de 24 de ore a spus că salariile angajaţilor din educaţie trebuie să crească într-o singură tranşă, aşa cum prevede Legea”, a declarat, ieri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei “Alma Mater”, Răzvan Bobulescu, a declarat că preşedintele Traian Băsescu îşi depăşeşte atribuţiile prin declaraţiile referitoare la îngheţarea pensiilor şi salariilor, pentru că în România şeful statului nu este şi premier. Preşedintele “Alma Mater” a precizat că încă nu s-a gândit la eventuale acţiuni în cazul în care va fi luată decizia de îngheţare a pensiilor şi salariilor.

“Accentuarea crizei economice pune sub semnul întrebării posibilitatea achitării imediate a creşterii salariilor profesorilor. (...) O acţiune iresponsabilă de a duce în salarii resursele financiare ale bugetului ar fi o mare eroare”
Traian Băsescu / preşedintele României

×