x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marea Neagră, în pericol

Marea Neagră, în pericol

de Alexandru Nastase    |    30 Oct 2009   •   00:00
Marea Neagră, în pericol
Sursa foto: /Reuters

Mai multe specii de peşti, plante şi alte vieţuitoare din Marea Neagră au dispărut sau sunt pe cale de dispariţie din cauza poluării excesive a mediului marin, potrivit unui raport ecologist.



Marea Neagra riscă să devină o mare moartă în adevăratul sens al cuvântului, pentru că apa moartă continuă să înghită apa oxigenată, mediul propice pentru viaţa peştilor şi nevertebratelor, cu atât mai mult cu cât marea este un bazin aproape închis, fără posibilitatea de curăţare a apei.

Una dintre concluziile raportului prezentat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" este că mediul marin ar avea nevoie de mai multe decenii pentru refacerea echilibrului natural din urmă cu 50 de ani, însă asta doar dacă poluarea ar fi stopată şi resursele Mării Negre nu ar mai fi exploatate, în condiţiile în care multe specii de peşti, plante şi alte vieţuitoare au dispărut ori sunt pe cale să dispară.

30 DE ANI FOARTE TOXICI
"În ultimii 30 de ani, pe fondul alterării continue a calităţii apelor costiere şi a presiunii exercitate prin exploatare, resursele marine vii au cunoscut un declin dramatic, care a condus, în unele cazuri, la epuizarea stocurilor de organisme exploatabile. Pe fondul diminuării semnificative a stocurilor de peşte şi chiar a dispariţiei anumitor specii, din anul 1990 cantitatea de peşte prins în Marea Neagră se află în scădere continuă", precizează experţii INCDM "Grigore Antipa".

Astfel, dacă la mijlocul anilor '80 captura anuală depăşea 15.000 de tone de peşte, în 2008 aceasta abia dacă a atins 500 de tone. În prezent, în Marea Neagră se mai exploatează doar 5 dintre cele 26 de specii de peşte cu valoare comercială. Mai multe specii de sturioni sunt pe cale de dispariţie, în aceeaşi situaţie aflându-se şi delfinul, rechinul sau căluţul de mare. Foca, mai multe specii de creveţi şi de scoici, împreună cu alte zeci de specii de plante şi vieţuitoare au dispărut deja din Marea Neagră, numai în ultimii 30 de ani, consideraţi foarte toxici pentru viaţa marină.

Institutul "Grigore Antipa" s-a alăturat iniţiativei de a demara o campanie de informare şi de strângere de fonduri. Obiectivul principal al proiectului este colectarea de fonduri în vederea dotării institutului cu echipamente necesare studierii şi reproducerii speciilor ameninţate, pentru ca acestea să poată repopula în viitor apele Mării Negre. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" se află sub autoritatea Ministerului Mediului, fiind creat în 1999 prin reorganizarea Institutului Român de Cercetări Marine.

×
Subiecte în articol: verde! marea neagră poluare şos