x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Margarine şi reclame care ne îmbolnăvesc

Margarine şi reclame care ne îmbolnăvesc

de Gabi Golea    |    19 Feb 2012   •   21:00
Margarine şi reclame care ne îmbolnăvesc

In rafturi sunt margarine despre care nici macar expertii nu sunt siguri ce efecte au asupra consumatorilor. Nu intamplator in Germania, Foodwatch, organizatie pentru drepturile consumatorului, atragea atentia recent asupra sterolilor de origine vegetala care se gasesc in margarina Becel pro activ si despre faptul ca nici macar specialistii nu sunt convinsi de efectele acestora. Astfel, in timp ce reclama la aceasta margarina o recomanda tocmai pentru ca ne protejeaza inima de multe afectiuni, expertii abia ca sunt mai siguri ca, de fapt, ar contribui la marirea nivelului de colesterol si a riscului bolilor cardiovasculare.

In prezent ni se servesc doua tipuri de margarine: hidrogenate si interesterificate.
Despre margarinele hidrogenata stim precis ca genereaza acizi grasi trans, do­vediti ca fiind periculosi pentru sa­natate. S-au facut studii, s-au adus do­vezi, astfel incat, in prezent, aceste margarine se gasesc pitite in unele pro­duse de patiserie, sortimente de bis­cuiti, ciocolata, maioneza, paine etc. In paralel cu margarinele hidrogenate, ascunse in diverse aluaturi, pe piata a aparut un nou tip de margarine, care sunt grasimi obtinute prin interesterificare. Din aceasta categorie fac parte si margarinele Becel, insistent promovate.

Extrem de nociva
Pe etichetele acestor margarine este specificat: "grasimi interesterificate". Potrivit specialistilor, aceasta inseamna stricarea ordinii naturale a acizilor grasi din compozitia grasi­milor naturale. In acest mod, rezulta o grasime care nu are echivalent in natura, pe care organismul omului nu o poate procesa, pentru ca pur si simplu nu o recunoaste. Daca despre margarinele hidrogenate s-a probat stiintific ca sunt "daunatoare" sanatatii, despre margarinele interesterificate, specialistii spun ca pot fi potential periculoase, tocmai pentru ca ele exista de prea putin timp pe piata pentru a se colecta suficiente date care sa conduca la o concluzie categorica.

Sa ne amintim insa ca, in perioada de glorie a margarinelor hidrogenate, acestea erau considerate o alternativa ideala, sanatoasa la untura si unt, ca reprezentau un scut pentru intregul sistem cardiovascular. Iata insa ca, ulterior, studiile au demonstrat fara putinta de tagada ca, prin generarea acizilor grasi trans, margarina hidrogenata este chiar pe­riculoasa. Si, astfel, decenii la rand, oamenii au fost indemnati sa manance o margarina extrem de nociva pentru artere.

O inventie recenta
Faptul ca s-a creat o noua margarina interesterificata in care s-au adaugat acizi grasi omega 3, nenatu­rala, nu inseamna ca ea este si sanatoasa. Acizii grasi omega 3 sunt acizi grasi esentiali, cu rol in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si nervos. Dar pentru a fi benefici organismului, acesti acizi trebuie luati din alimente naturale: peste, seminte si ulei de in, seminte si ulei de canepa s.a. – si nu dintr-o baza chimica, asa cum este margarina.

Astfel, asa cum o perioada indelungata nu s-a stiut ca grasimile hidrogenate sunt periculoase, tot asa s-ar putea sa avem surpriza sa se aduca probe potrivit carora inclusiv aceste grasimi artificiale interesterificate sa ne afecteze sanatatea. Potri­vit conceptului de medicina persona­li­zata, fiecare persoana are un ras­puns propriu la un medicament sau un aliment, cei mai vulnerabili fiind copiii, femeile insarcinate, cele care alapteaza si varstnicii. In conditiile in care margarina interesterificata nu a trecut proba timpului si inca nu sunt studii privitoare la efectele ei pe termen lung si mediu, evident ca este suspecta reclama facuta acestui produs si mai ales recomandarea de a fi introdusa in dieta copiilor, a persoanelor cu afectiuni cardiace etc.

Un lucru totusi este cert: margarina intereste­rificata este un aliment nena­tural, o inventie recenta, produsa industrial, care niciodata nu va putea fi pusa pe acelasi loc cu alimentele naturale: oua, lapte, carne, unt etc.

×
Subiecte în articol: observator