x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mari personalităţi române care şi-au dorit ca trupurile lor să fie incinerate după moarte

Mari personalităţi române care şi-au dorit ca trupurile lor să fie incinerate după moarte

05 Ian 2013   •   20:31
Mari personalităţi române care şi-au dorit ca trupurile lor să fie incinerate după moarte
Sursa foto: Sergiu Nicolaescu

Mari actori români şi personalităţi şi-au dorit ca trupurile lor să fie incinerate după moarte. Este cazul actorului Ilarion Ciobanu, cântăreţei Doina Badea sau a politologului Silviu Brucan. Şi cantautorul Cristian Paţurcă şi-a dorit să fie incinerat, însă dorinţa lui nu a fost respectată.

Regizorul Liviu Ciulei a murit la vârsta de 88 de ani, la Munchen. Trupul său a fost incinerat în Germania, iar cenuşa lui a fost adusă ulterior în ţară.

Mihaela Tonitza Iordache, soţia lui Ştefan Iordache, a murit în martie 2010. Apropiaţii ei au spus că s-a stins mistuită de dorul după soţul ei. Urna cu cenuşa ei a fost înhumată la Gruiu, alături de Ştefan Iordache.

Actorul Ilarion Ciobanu a vrut şui el să fie incinerat inainte de moarte. Familia acestuia a hotarat sa-i respecte dorinţa, iar ceremonia s-a desfăşurat într-un cadru discret. Ilarion Ciobanu a murit la varsta de 77 de ani.

Cântăreaţa Doina Badea şi-a pierdut viaţa după cutremurul din 1977. A decedat împreună cu soţul şi cei doi copii. Rămăşiţele lor au fost duse la Craiova, în cimitirul Ungureni.

Actorul Ştefan Mihăilescu Brăila a trecut în eternitate pe 19 septembrie 1996. Soţia sa a povestit că înainte de a muri, actorul s-a supărat când a văzut că nu vine nimeni să-l vadă şi a decis să fie incinerat pentru ca în urma lui să nu rămână nimic, cu o singură excepţie: rolurile memorabile pe care le-a jucat

Cantautorul Cristian Paţurcă şi-a exprimat de nenumărate ori în timpul vieţii dorinţa să fie incinerat, iar cenuşa să fie împrăştiată în Piaţa Universităţii. Dorinţa lui nu a fost însă respectată. Familia a decis în ultimul moment să îl înmormânteze pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu din Capitală, lângă Florian Pittiş şi Valeriu Sterian.

Politologul Silviu Brucan a fost incinerat tot la Crematoriul Vitan Bârzeşti din Capitală. Ceremonialul s-a desfasurat doar în prezenţa celor apropiati, fără ritual religios. Brucan a murit în septembrie 2006 după ce a suferit un stop cardio-respirator.

Trupul lui Sergiu Nicolaescu a fost incinerat la crematoriul Vitan Bârzeşti în cadrul unei ceremonii restrânse. Garda de onoare a dat un ultim onor marelului actor si regizor. La plecare, soţia acestuia, Dana Nicolaescu, a fost huiduită de mai multe persoane care nu au fost de acord cu incinerarea.

×