x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marian Iancu, condamnat la 12 ani de închisoare cu suspendare în "Dosarul RAFO"

Marian Iancu, condamnat la 12 ani de închisoare cu suspendare în "Dosarul RAFO"

de Petru Zoltan    |    14 Oct 2014   •   18:31
Marian Iancu, condamnat la 12 ani de închisoare cu suspendare în "Dosarul RAFO"
Judecătorii au extins sechestrul asupra averilor deţinute inclusiv de rudele de gradul întâi
Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis ca Marian Iancu să fie încarcerat timp de 12 ani, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi evaziune fiscală în formă continuată cu produse petroliere. Alături de el, a fost condamnat la zece ani de închisoare şi fratele său, Octavian Iancu, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Nu a fost iertat nici Constantin Mărgărit, unul dintre principalii locotenenţi ai acestora, fiind condamnat tot la zece ani de închisoare. În acest dosar procurorii au calculat un prejudiciu de peste 30 de milioane de euro. Astfel, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au menţinut aceeaşi sentinţă dată de magistraţii de la Tribunalul Bucureşti în noiembrie 2011.

Sechestru extins
Judecătarea Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucureşti a decis pe 15 septembrie 2014 să extindă sechestrul şi asupra conturilor şi activelor societăţii comerciale din ţară sau din străinătate la care aceştia erau asociaţi sau administratori, beneficiari reali sau împuterniciţi. Sechestrul a fost extins şI asupra averilor deţinute de soţiile acestora şI rudelor de gradul întâi.

Dezbateri finale
Pe 9 octombrie 2014, la Curtea de Apel au avut loc dezbaterile finale în dosarul în care a fost condamnat Marian Iancu. Potrivit riseproject.ro, Marian Iancu a invocat în apărarea sa un raport al Gărzii Financiare de la începutul anilor 2000. Documentul amintit arăta că Iancu şi asociaţii săi nu ar fi făcut evaziune fiscală cu produse petroliere aşa cum au reclamat ulterior procurorii. În replică, procurorul de şedinţă le-a spus magistraţilor că raportul invocat este întocmit de foştii comisari de Gardă Financiară Sorin Blejnar şi, respectiv, Codruţ Marta. Procurorul DIICOT a mai spus că lasă la aprecierea instanţei să evalueze probitatea morală a celor doi, mai scriu jurnaliştii de la riseproject.ro. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, împreună cu aghiotantul său, Codruţ Marta, sunt trimişi în judecată într-un alt dosar de evaziune fiscală, pentru că ar fi protejat direct gruparea condusă de Radu Nemeş, în care prejudiciul adus statului este de peste 50 de milioane de euro. “Este o eroare judiciară, avocaţii o să o îndrepte la Curtea de Apel. Nu are nicio legătura cu niciun dosar Rafo, este un alt dosar, este doar o eroare. Este o instanţă a Tribunalului, mai sunt Curtea de Apel, Curtea Supremă şi le vom îndrepta. Este vorba de niste societăţi comerciale care nu-mi aparţineau mie. Nu are legătura cu rafinaria. Eu nu sunt în niciun dosar Rafo. Este sigur o eroare. Cunosc dosarul, dar nu sunt societăţile mele, e doar o confuzie. Probabil ei au mai multe nume de Iancu acolo şi au făcut o confuzie. Este o problemă care nu are legătură cu fotbalul şi nu vreau să discut mai mult”, spunea Iancu în 2011.

×