x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marian Vanghelie, Theodor Stolojan şi Klaus-Iohannis, cercetaţi de ANI. Ce au descoperit inspectorii de integritate

Marian Vanghelie, Theodor Stolojan şi Klaus-Iohannis, cercetaţi de ANI. Ce au descoperit inspectorii de integritate

de Veronica Micu    |    24 Apr 2013   •   16:19
Marian Vanghelie, Theodor Stolojan şi Klaus-Iohannis, cercetaţi de ANI. Ce au descoperit inspectorii de integritate

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate îi acuză pe Theodor Stolojan de fals în declaraţii, pe Marian Vanghelie pentru diferenţe între venituri şi avere, pe Klaus Iohannis, Aristotel Căncescu şi pe Nicuşor Constantinescu de incompatibilitate, iar pe Florin Popescu de conflict de interese.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea cercetării europarlamentarului PDL Theodor Stolojan pentru fals în declaraţii, deoarece acesta nu trecut în declaraţiile de avere şi de interese completate în 2012 acţiunile deţinute la Transgaz Mediaş.

"În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii de către Theodor Dumitru Stolojan, întrucât nu a menţionat în declaraţiile de avere şi de interese, completate la data de 25 mai 2012, acţiunile deţinute la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaş, a căror valoare la data completării declaraţiilor era de aproximativ 94.000 euro, încălcând astfel prevederile art. 292 din Codul Penal al României". Începând cu 13 aprilie 2012, Stolojan deţine calitatea de acţionar în cadrul Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaş.  (Citeşte comunicatul ANI).

În cazul lui Marian Vanghelie, inspectorii de integritate au constatat existenţa unei diferenţe semnificative, în cuantum de 787.246 lei (aproximativ 180.300 euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de primarul sectorului 5. ANI susţine că în perioada evaluată, 2008-2011, Vanghelie a realizat venituri salariale în cuantum de 253.199 lei iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 1.040.445 lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 787.246 lei. În acest caz, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de Marian Vanghelie. ANI precizează că l-a înştiinţat pe Marian Vanghelie despre declanşarea procedurii de evaluare, însă acesta nu a depus la dosar un punct de vedere. (Citeşte comunicatul ANI)

Vanghelie exercită în prezent cel de-al patrulea mandat succesiv de primar al sectorului 5 Bucureşti.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost declarat în stare de incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate, deoarece deţine simultan funcţia de primar al Sibiului şi reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul a două societăţi comerciale. "În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Iohannis Klaus-Werner se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu (începând cu 30.04.2009 şi până în prezent) şi SC Pieţe SA (începând cu 05.08.2010 şi până în prezent), încălcând dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003". (Citeşte comunicatul ANI)

Preşedintele CJ Constanţa, social-democratul Nicușor Constantinescu, s-a aflat în incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008 - 23 martie 2009, întrucât a fost simultan şi reprezentant al judeţului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC RAJA Constanţa. (Citeşte comunicatul ANI)

Liberalul Aristotel Căncescu a fost declarat în stare de incompatibilitate de către ANI, deoarece a deţinut simultan şi calitatea de reprezentant în AGA a unei societăţi comerciale. Căncescu se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 29 mai 2009, întrucât deţine atât funcţia de preşedinte al CJ Braşov, cât şi calitatea de reprezentant al judeţului Braşov în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu, încălcând dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003.

ANI menţionează ca jurisprudenţă relevantă în materie, rapoarte care au avut acelaşi obiect de evaluare, sentinţele civile din 21.11.2012 - nr. 528/CA, nr. 529/CA, 532/CA şi sentinţa civilă nr. 557/CA din 03.12.2012, privind mai mulţi aleşi locali (în categoria cărora intră şi preşedinţii de consilii judeţene) emise de Curtea de Apel Constanţa, prin care s-a reţinut existenţa stării de incompatibilitate în sensul art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003.

Prin Hotărârea CJ Braşov nr. 121/29.05.2009 s-a aprobat participarea judeţului Braşov, prin Consiliul Judeţean Braşov, cu capital la SC Apă Canal SA Sibiu, persoană juridică română înfiinţată ca societate comercială pe acţiuni, de interes local.  (Citeşte comunicatul ANI)

Aristotel Căncescu exercită în prezent al doilea mandat consecutiv de preşedinte al CJ Braşov (2008 - 2012 şi 2012 - prezent).

Deputatul PDL Florin Popescu s-a aflat în conflict de interese în perioada în care a exercitat funcţia de şef al CJ Dâmboviţa, întrucât a semnat contracte şi acte adiţionale între Consiliul Judeţean şi firma Procor SA, la care a fost asociat, ANI sesizând Parchetul Curţii de Apel Ploieşti. (Citeşte comunicatul ANI)

×