x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marinarul român răpit în Nigeria a fost eliberat

Marinarul român răpit în Nigeria a fost eliberat

29 Oct 2018   •   09:21
Marinarul român răpit în Nigeria a fost eliberat

Marinarul român răpit la data de 22 septembrie de pe o navă aflată în largul apelor nigeriene a fost eliberat, împreună cu toţi ceilalţi membri ai echipajului. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cetăţeanul român urmează să fie repatriat în zilele următoare, acesta fiind asistat în prezent de o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Berna. 


„Familia cetăţeanului român aflată în contact permanent cu reprezentanţii celulei de criză a MAE a fost informată în acest sens de către armatorul elveţian. Celula de criză a MAE, prin cele şase misiuni diplomatice implicate (Ambasadele României la Abuja, Berna, Londra, Manila, Ljubljana şi Zagreb), a menţinut în permanenţă legătura cu autorităţile nigeriene şi elveţiene, cu armatorul, cu familia cetăţeanului român, precum şi cu autorităţile centrale din statele de reşedinţă ale celorlalte persoane răpite”, arată MAE. 

Nava MV Glarus transporta grâu între Lagos și Port Harcourt, un oraș portuar din sudul Nigeriei. Pirații au pătruns la bord când nava se afla la 45 de mile nautice de insula Bonny și au răpit 12 dintre cei 19 membri ai echipajului.

Piraţii au pătruns pe nava Glarus cu ajutorul unor scări lungi şi au tăiat sârmele ghimpate de pe balustrăzi pentru a avea acces pe navă. Aceştia au distrus apoi echipamentele de comunicaţii ale navei înainte de a părăsi vaporul cu 12 din cei 19 membri ai echipajului. Marinarii răpiţi provin din Croaţia, Filipine, Bosnia, România (şeful mecanic Ionel H.),Ucraina şi Slovenia.

Atacurile piraţilor, tot mai frecvente

Atacurile piraţilor au apărut cu o frecvenţă tot mai mare în apele nigeriene, potrivit Biroului Internaţional Maritim al Camerei Internaţionale de Comerţ. Golful Guineei, unde a fost atacată nava Glarus, a reprezentat al 29-lea incident de piraterie în primul trimestru al anului 2018, mai mult de 40% din totalul incidentelor de piraterie la nivel global. De regulă, răpitorii nu stabilesc niciun contact în primele 48-72 ore. „Multe ţări nu dau dreptul încă gărzilor înarmate la bordul navelor care abordează pavilionul respectiv, iar Nigeria nu dă dreptul deţinerii sau folosirii armelor la bordul oricăror nave în apele teritoriale nigeriene”, au explicat reprezentanţii Sindicatului Liber al Navigatorilor.
 

Atacurile piraţilor nigerieni sunt posibile şi pentru că autorităţile din această ţară interzic deţinerea şi folosirea de arme la bordul navelor
 

×