x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marko Bela reclamă posibilele epurări ale specialiştilor UDMR din instituţii

Marko Bela reclamă posibilele epurări ale specialiştilor UDMR din instituţii

13 Ian 2009   •   00:00
Marko Bela reclamă posibilele epurări ale specialiştilor UDMR din instituţii

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, astăzi, că a primit din teritoriu mai multe proteste şi mesaje de îngrijorare de la liderii locali, care, fie se plâng de lipsa fondurilor alocate de fostul Cabinet, "tăiate" de actualul Executiv, fie sunt îngrijoraţi de soarta specialiştilor de etnie maghiară din diferite instituţii.



"Primesc semnale de protest din cauza unei decizii a guvernului de a lua înapoi nişte bani deja alocaţi administraţiilor judeţene şi locale", a declarat Marko Bela, citat de Agerpres. El a amintit că, la sfârşitul anului trecut, Cabinetul Tăriceanu alocase unele sume de bani din rezerva Guvernului pentru necesităţile administraţiilor locale şi judeţene. Liderul UDMR a menţionat că o parte din aceste sume au fost cheltuite, iar o altă parte ar fi trebuit trecută "în contul" bugetelor locale pe 2009. "Guvernul actual a adoptat o decizie prin care aceşti bani au fost luaţi înapoi. Foarte multe administraţii locale au protestat din acest motiv", a precizat Marko Bela, adăugând că nu înseamnă că aceste administraţii nu au nevoie de bani doar pe motivul că nu au reuşit să cheltuie întreaga sumă până la sfârşitul anului trecut. El a mai spus că a primit şi unele semnale de îngrijorare privind specialiştii maghiari existenţi în diferite instituţii care ar putea fi înlocuiţi pe criterii politice. Marko Bela a recunoscut că, deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat, dar a precizat că "îngrijorările există".
Liderul UDMR a afirmat că nu va concepe schimbarea specialiştilor acestei formaţiuni în urma unor criterii politice. "Aici este vorba şi de conotaţii etnice. E importantă prezenţa specialiştilor de naţionalitate maghiară în diferite instituţii, inclusiv în interesul unei convieţuiri cât mai bune între cele două comunităţi", a spus Marko Bela. El a arătat, de asemenea, că trebuie făcută o delimitare foarte clară între demnitarii care sunt politici şi ceilalţi funcţionari ai statului care trebuie să fie "cei mai buni". "Ştim foarte bine că la noi atunci când se schimbă guvernul câteodată se mai schimbă şi portarul de la anumite instituţii", a conchis Marko Bela. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania marko bela bela marko