x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mărmureanu avertizează: În România urmează un cutremur foarte adânc, de peste 7 grade!.

Mărmureanu avertizează: În România urmează un cutremur foarte adânc, de peste 7 grade!.

21 Iun 2011   •   05:38
Mărmureanu avertizează: În România urmează un cutremur foarte adânc, de peste 7 grade!.

Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului de Fizica a Pamantului, a declarat, aseara, ca un cutremur catastrofal va avea loc si in Romania, un cutremur foarte adanc, de peste sapte grade. Specialistul a precizat totusi ca un cutremur precum cel din Japonia nu poate avea loc in Romania.

"Ceea ce se intampla acum in Japonia stiam de multa vreme. Stiam ca va fi un cutremur acolo, dar nu stiam ca va fi de marimea asta. Stiam ca este o fereastra: 2006 - 2022. Iar in Japonia povestea nu este terminata. Urmeaza partea de vest a Japoniei. Ei s-au temut de un cutremur pe partea vestica, nu pe cea estica. Noi am spus ca pana in 2006 nu va fi niciun cutremur puternic in Vrancea, dar dupa aceea o sa vedem. Facand analizele pentru Romania, am gasit ca la noi urmeaza un cutremur foarte adanc, de peste 7 grade", a declarat Gheorghe Marmureanu la B1 TV.

Citeste si Gheorghe Marmureanu:"Nu cred ca sunt sigure cladirile construite dupa '89"

Referitor la rezistenta seismica a pasajului Basarab, Marmureanu a spus ca o serie de aparate speciale ce detecteaza seismele au fost instalate pe structura pasajului. In cazul unui cutremur soferii vor fi avertizati prin diverse semnale.

"Podurile au un alt fel de comportament in timpul unui cutremur mare. La pasajul Basarab s-a montat un sistem de avertizare la circa 200 de metri de intrarea pe pod. Exista un indicator pe care, in momentul in care urmeaza un cutremur mai mare de 6,5 grade, va aparea un mesaj de avertizare. Mesajul apare cu 35-40 de secunde inainte de declansarea cutremurului, iar omul trebuie sa opreasca", a mai spus Marmureanu. (V.M.)

×