x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mărmureanu: În România poate fi un cutremur de până în 7 grade pe scara Richter, dar nu mai mult

Mărmureanu: În România poate fi un cutremur de până în 7 grade pe scara Richter, dar nu mai mult

28 Oct 2012   •   16:34
Mărmureanu: În România poate fi un cutremur de până în 7 grade pe scara Richter, dar nu mai mult
Sursa foto: INTACT IMAGES/Marin Raica

Gheorghe Mărmureanu, preşedintele onorific al Institutului de Fizică a Pământului, a declarat, referindu-se la cutremurul care a avut loc în Canada, că românii nu trebuie să se teamă de posibilitatea producerii unui seism devastator.

"În ultimii 600 de ani nu au fost mai mult de 6 cutremure cu pierderi mari de vieţi omeneşti şi materiale. În România nu e acelaşi mecanism ca în Italia, în Italia a fost de suprafaţă", a explicat specialistul.

"Informaţia că urmează un cutremur mare e falsă. Cutremurul din România (-n.r. de duminică dimineaţă, în Vrancea, de 3,4 pe scara Richter) nu înseamnă nimic, e o mişcare tectonică continuă, Pământul e un sistem viu, lucrează. Dar nu înseamnă nimic mai mult. În Balcani sunt foarte multe cutremure...şi?", a spus Mărmureanu la Realitatea TV.

"Poate fi un cutremur de până în 7 pe scara Richter în România, dar nu mai mult. Nu e un pericol un cutremur de 7 pentru România. În 2004 şi 1986 am trecut prin aşa ceva şi nu s-a întâmplat nimic grav, dar în Italia, de exemplu, un cutremur de 6,3 e mortal", a mai explicat Mărmureanu.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter s-a produs în Vrancea, astăzi, la ora 5.32, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Seismul s-a produs la o adâncime de 79 de kilometric. 

Oraşele apropiate de zona în care s-a produs cutremurul sunt Covasna (42 de kilometri), Focşani (43 de kilometri), Râmnicu Sărat (45 de kilometri), Mărăşeşti (52 de kilometri) şi Târgu Secuiesc (54 de kilometri). (V.M)


×
Subiecte în articol: vrancea cutremur gheorghe marmureanu