x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marş contra indiferenţei

Marş contra indiferenţei

de Diana Scarlat    |    01 Apr 2008   •   00:00
Marş contra indiferenţei

PROTEST ● Zeci de tineri au răspuns ieri mesajului lansat pe internet
Peste 100 de tineri s-au adunat ieri în faţa muzeului de istorie naturală "Grigore Antipa” din Capitală pentru a atrage atenţia autorităţilor.



PROTEST ● Zeci de tineri au răspuns ieri mesajului lansat pe internet
Peste 100 de tineri s-au adunat ieri în faţa muzeului de istorie naturală "Grigore Antipa” din Capitală pentru a atrage atenţia autorităţilor.


I-a adus în stradă moartea tinerei studente din Basarabia, lovită joi de o maşină pe culoarul unic. Şi un mesaj care a circulat întreaga zi pe Messenger: "Vino luni, 31 martie, ora 18.00 pentru 2 minute în Piaţa Victoriei, în faţa Muzeului Antipa, pentru a arunca un şerveţel alb în semn de protest împotriva nepăsării autorităţilor, cu ocazia Summitului NATO! (simbolic – locaţia va fi curăţată). O tânără studentă a fost călcată pe culoarul unic lângă politişti şi nu s-a făcut NIMIC! Haideţi să nu lăsăm acest moment să treacă în uitare şi în nepasare. ESTE TIMPUL Să ACŢIONăM! PROTEJAŢI-NE ŞI PE NOI AŞA CUM ÎI APăRAŢI PE ŞMECHERI! Difuzaţi mesajul şi vă aşteptăm să treceţi pentru câteva minute prin zonă.”


SOLIDARITATE. La ora 18.00, mai mult de 100 de tineri s-au strâns în faţa muzeului Antipa. "Nu ştim de unde a venit mesajul, dar am venit pentru că suntem revoltate.”, spuneau două studente plecate direct de la şcoală pentru a se alătura protestului. Nimeni nu ştia cine a lansat mesajul, dar toţi i-au răspuns din spirit de solidaritate. Preţ de jumătate de oră s-au aşteptat « întăriri », până când cineva din grupul format în faţa muzeului a luat iniţiativa de a merge la locul accidentului pentru a aprinde o lumânăre. Protestul s-a transformat într-un marş de la Piaţa Victoriei, pe Kiseleff, până la Ministerul Culturii. Câţiva tineri au cumpărat lumânări şi şerveţele pe care le-au împărţit celor care nu erau pregătiţi. S-a ajuns la locul accidentului cu puţin înainte de ora 19.00 şi s-au aprins zeci de lumânări în memoria celei dispărute. Şerveţelele au fost depuse în acelaşi loc, pentru a se sublinia acţiunea de protest.


INIMĂ DE BASARABEAN. Totul s-a desfăşurat într-o linişte tristă, udată de lacrimile badarabene ale conaţionalilor fetei. Ale celor care ştiu cel mai bine ce înseamnă asemenea tragedie pentru familia de dincolo de Prut. Să ajungi în România la studii e un vis. Să te întorci acasă în coşciug... Înseamnă sfârşitul oricărui vis al părinţilor, fraţilor, verilor. Coşmarul cel mai groaznic. Aşa cum e moartea oricărui tânăr de 20 de ani. Viaţa fetei s-ar fi putut salva dacă s-ar fi intervenit la timp. Aşa ceva n-ar trebui să se mai întâmple. Pentru asta au protestat ieri tinerii pe bulevardul Kiseleff.


ORGANIZARE. Coloana de protestatari a fost însoţită de poliţiştii şi jandarmii din zonă care s-au organizat foarte repede pentru a evita un posibil incident. "Nu am ştiut nimic despre acţiunea aceasta. Am văzut acum şi trebuie să avem grijă să nu se întâmple nimic”, ne-a declarat unul dintre poliţiştii care s-au alăturat grupului. Agenţii de circulaţie din faţa ministerului au întărit rândurile pentru a nu se mai produce alt acident. "Ar trebui să blocăm circulaţia, să înţeleagă mai bine mesajul nostru”, spuneau câteva tinere revoltate. Dar nu s-a întâmplat nimic. Agenţii de pază şi cei de la circulaţie au înţeles situaţia şi au ghidat grupul până la finalul protestului.


×
Subiecte în articol: observator