x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marta se baza să-i ţină în funcţie pe Blejnar şi Comăniţă pe relaţiile lui Schwartzenber

Marta se baza să-i ţină în funcţie pe Blejnar şi Comăniţă pe relaţiile lui Schwartzenber

de Mediafax    |    10 Iul 2012   •   12:01

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) sustin ca, din indiciile obtinute, Codrut Marta se baza pentru mentinerea in functie, pana la mijlocul lunii aprilie, a lui Sorin Blejnar si Viorel Comanita pe relatiile detinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.
Procurorii anticoruptie arata - in referatul cu propunere a de arestare a lui Viorel Comanita si Florin Secareanu si a altor 15 persoane - ca Alexandru Codrut Marta a promis ca-l va convinge pe Sorin Blejnar sa mai ramana o perioada la conducerea ANAF in interesul omului de afaceri Radu Nemes.
Potrivit procurorilor DNA, Nemes i-a cerut lui Marta ca Blejnar sa mai stea "macar o luna, doua, fiind si cu alea vechi pe punctele de finalizare, sunt si altele noi", pentru ca banuia ca "nu ii este chiar indiferent ce se intampla in jurul lui".
Mentinerea in functie a lui Blejnar, arata procurorii, era esentiala pentru Radu Nemes, care intentiona sa finalizeze o serie de proiecte si "sa demareze mecanisme evazioniste suplimentare", sens in care Marta si-a manifestat disponibilitatea atat pentru a incerca sa-l convinga pe Blejnar sa nu demisioneze, cat si pentru a actiona in sensul numirii unei alte persoane obediente, "iar daca tot vrea neaparat sa plece, sa puna pe cine trebuie", conturandu-se indicii ca cel vizat la acel moment pentru inlocuirea lui Sorin Blejnar, evident in sensul gruparii infractionale, era Sorin Florea - comisar general adjunct al Garzii Financiare.
Procurorii sustin in referat ca Marta isi punea bazele mentinerii in functie a lui Blejnar si Comanita pe relatiile detinute de Emilian Schwartenberg la nivelul conducerii aparatului guvernamental. "Astfel, indicii obtinute releva ca Alexandru Codrut Marta se bazeaza pentru a asigura mentinerea in functie (pana la mijlocul lunii aprilie 2012, conform celor discutate cu Radu Nemes la 1 martie) a lui Sorin Blejnar si Viorel Comanita pe relatiile detinute de Emilian Schwartenberg la nivelul conducerii aparatului guvernamental de la acel moment", se arata in documentul citat.
Procurorii mai arata ca, in 5 martie, Codrut Marta s-a intalnit, in jurul orei 10.10, cu Viorel Comanita, iar apoi a discutat mai bine de o ora la restaurantul Casa Di David cu Emilian Schwartzenberg. DNA mai noteaza ca, in 7 martie, Emilian Schwartzenberg a stabilit o intalnire pentru ora 12.00 cu Marta, transmitandu-i: "Vin si cu raspunsurile, cred ca pana atunci cu asa".
Procurorii au dispus, luni si marti, retinerea a 11 persoane, respectiv George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Viorel Comanita, Andrei-Florin Juganaru, Dumitru Emilian Preda, Florin Dan Secareanu, Lucian Florin Ionescu, Georgiana Nicoleta Lengiu, Mariana Cozma, Nicolae Belba si Mihai Buliga, pe o perioada de 24 de ore, urmand sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Alti sase inculpati, respectiv Radu Nemes, Codrut Alexandru Marta, Ovidiu Ioan Moldovan, Dana Nemes, Mihai Gulea si Stefan Puscasu, vor fi prezentati la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva in lipsa pentru 30 de zile de la data prinderii lor.
Procurorii precizeaza ca in aceasta cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

×