x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Măsurile de relaxare anunţate de autorităţi de azi, 15 iunie 2020

Măsurile de relaxare anunţate de autorităţi de azi, 15 iunie 2020

15 Iun 2020   •   16:00
Măsurile de relaxare anunţate de autorităţi de azi, 15 iunie 2020

Autorităţile au anunţat o altă serie de măsuri de relaxare, începând cu data de 15 iunie 2020, în contextul valurilor succesive de relaxare a restricţiilor din perioada stării de alertă, instituite începând cu 15 mai.

În timpul celor două stări de urgenţă succesive (16 martie-14 aprilie şi 15 aprilie-14 mai), au fost impuse o serie de restricţii şi limitări de drepturi, între care: limitarea circulaţiei persoanelor, suspendarea călătoriilor în străinătate, închiderea unităţilor de învăţământ, a mall-urilor, a restaurantelor, a hotelurilor, a instituţiilor de cultură, a bisericilor etc. Odată cu trecerea la starea de alertă, începând cu 15 mai, o serie de restricţii au fost ridicate, gradual, din două în două săptămâni, în funcţie de evoluţia epidemiologică.

Având în vedere expirarea actualei stări de alertă, premierul Ludovic Orban a anunţat, la 11 iunie, că Guvernul va aproba prelungirea stării de alertă după data de 16 iunie. 'Hotărârea de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de 16 iunie (...) Starea de alertă e indispensabilă pentru a putea menţine în vigoare toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecţia sănătăţii şi vieţii cetăţenilor', a explicat Ludovic Orban în cadrul şedinţei de guvern din 11 iunie 2020.

În acelaşi timp, la 11 iunie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat Hotărârea nr. 28 privind propunerea unor măsuri de relaxare necesare în contextul epidemiologic actual, aplicabile începând cu data de 15 iunie. La 13 iunie, tot CNSU a adoptat, prin Hotărârea nr. 29, lista ţărilor pentru care se elimină, începând cu 15 iunie 2020, măsurile de carantină/izolare pentru persoanele asimptomatice care vin în România. (..........................vezi aici)

A treia etapă de relaxare, anunţată a se aplica începând cu 15 iunie 2020 cuprinde, printre altele, măsuri de relaxare precum: redeschiderea mall-urilor (cu excepţia restaurantelor, a locurilor de joacă şi a cinematografele din interiorul acestor complexuri); posibilitatea deschiderii creşelor, a grădiniţelor şi a instituţiilor tip after-school pe perioada vacanţei de vară (private şi de stat); reluarea activităţii de tratament balnear; redeschiderea sălilor de sport/fitness, a operatorilor de jocuri de noroc; redeschiderea piscinelor exterioare, eliminarea măsurii de carantină/izolare pentru o serie de ţări care au un grad scăzut de infectare etc. Obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţii închise şi obligaţia instituţiilor şi a operatorilor economici de a asigura, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, a triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor sunt o parte dintre restricţiile care se menţin şi după 15 iunie.

Măsuri de relaxare aplicate începând cu 15 iunie (Hotărârile CNSU nr. 28 şi 29 din 11 şi 12 iunie 2020 şi HG 465/2020 din 12 iunie)

Principalele măsuri de relaxare conţinute de cele două acte, şi aplicabile începând cu data de 15 iunie, sunt:

.......................

CItește mai departe AICI

×