x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicamente interzise, la vânzare în farmacii

Medicamente interzise, la vânzare în farmacii

de Monica Cosac    |    20 Aug 2015   •   13:07
Medicamente interzise,  la vânzare în farmacii

Zeci de medicamente pentru boli psihice, cardiovasculare şi neurologice au fost oprite de la vânzare în România, în iulie, după ce Comisia Europeană a decis suspendarea autorizaţiilor de punere pe piaţă, din cauza unor nereguli la studiile clinice. Cu toate acestea, o parte dintre pastilele interzise de CE se găsesc în continuare în farmaciile româneşti.

Comisia Europeană (CE) a decis, pe 16 iulie, să suspende autorizaţiile de comercializare a 700 din cele 1.000 de medica­mente generice testate într-un laborator indian al companiei GVK Bios­ciences. Decizia a venit după ce au fost descope­rite informaţii incorecte în studiile clinice nece­sare obținerii autoriza­ției de comercializare a medicamentelor. Potrivit legislaţiei europene, statele membre trebuie să implementeze decizia CE în 30 de zile, iar autorităţile române au comunicat, pe 29 iulie, suspen­darea a 40 de produse.

Deşi au trecut trei săptămâni de la notificarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), puţini farmacişti ştiu că medicamentele au fost suspendate de la vânzare şi doar unul singur dintre cei întrebaţi de noi a confirmat retragerea unor produse, „majoritatea de la Dr. Reddy's”. „Da, am fost informaţi de Colegiul Farmaciştilor, care a primit informarea de la ANM. La noi nu a fost cazul, pentru că nu le-am avut pe stoc”, ne-a spus o altă farmacistă.

În alte patru farmacii însă, persoanele de la ghişeu nu aveau nici cea mai vagă idee despre ce este vorba. „Ar fi bine să fim şi noi informaţi, dar sunt ţinute cam ascunse aceste lucruri. Aflăm doar dacă ne informăm noi. De obicei, ni se cer retur unele medicamente, dar nu ni se spune de ce sau că ar fi o problemă cu un anumit lot. În ultima perioadă nu au fost retururi”, ne mărturiseşte o tânără farmacistă dintr-un lanţ cu intensă promovare pe tv. Mai mult, în unele dintre unită­ţile vizitate de noi, dar şi pe stocul unei farmacii online, am găsit câteva dintre pastilele interzise la vânzare.
Retragerea, fără termen limită

Din momentul notificării, fiecare companie care deţine autorizaţia de punere pe piaţă a pastilelor din listă trebuie să înceapă imediat retragerea acestora; „informează distribuitorii cu care are contract, iar aceştia, la rândul lor, farmaciile”, spune purtătorul de cuvânt al ANM, Anca Crupariu. Pe de altă parte, aceasta susţine că este un proces de durată şi, în plus, nici „nu există un timp maxim pentru retragerea medica­mentelor, pentru că ar fi existat tendinţa ca fiecare să amâne cât mai mult”. În România, ANMDM a decis suspendarea autorizaţiilor pentru 40 de medicamente: Savandra, Forexo 200, Desloratadina Alvogen, Levetiracetam Dr. Reddy’s și Telmisartan Dr. Reddy's 40, Esome­prazol Mylan, Donepezil Mylan, Repaglinida Generics, Candesartan Mylan, Rizatriptan Mylan, Apstar, Desloratadine Labormed, Trimetazidina, Trimeluzine Limited, Enttanida 200, Desloratadina
Teva si Irbesartan Torrent. Alte cinci medicamente, aflate iniţial pe „lista neagră” , au primit undă verde la comercializare. „CE a decis menţinerea autorizaţiilor de punere pe piaţă, datorită faptului că au fost furnizate date de bioechivalenţă adecvate şi suficiente care au demonstrat un raport benefi­ciu-risc pozitiv”, ne-a explicat Odeta Login, director medical Sun Pharma.

„Procedura este clară: fiecare deţinător trebuie să transmită ANMDM lista seriilor şi cantităţile aduse din fiecare medicament, dovada că a informat distribuitorii cu privire la decizia de retragere de pe piaţă, să estimeze data finală pentru retragere şi, după ce s-a finalizat proce­sul, se trimite la ANMDM o situaţie a cantităţi­lor de medicamente retrase din teritoriu, precum şi procesul-verbal de distrugere a celor retrase. Retragerea începe imediat şi se cere farmaciei dovada că a primit informarea. În caz contrar, poate fi sancţionat distribuitorul”, Anca Crupariu, șef Departament politici şi strategii ANM.

×